Τη Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου, ο Α/ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Αποστολάκης, συναντήθηκε με τον Α/ΓΕΕΔ της Αρμενίας, Στρατηγό Artak Davtyan, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα στο πλαίσιο συμμετοχής του στο Διεθνές Συνέδριο Διαχείρισης Κρίσεων και Ασφάλειας «ΑΘΗΝΑ 2018».

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε το περιβάλλον ασφαλείας της ευρύτερης περιοχής κοινού ενδιαφέροντος. Συζητήθηκαν επίσης θέματα που αφορούν στην υφιστάμενη στρατιωτική συνεργασία, καθώς και στην προοπτική περαιτέρω ενίσχυσής της, ιδιαίτερα στους τομείς των ειδικών δυνάμεων και της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης.

Ειδικότερα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισήμανε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

-Το ευμετάβλητο σύγχρονο περιβάλλον, απαιτεί την ευρύτερη δυνατή ανάπτυξη διεθνών στρατιωτικών συνεργασιών, με σκοπό την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων ασφαλείας. Στο πλαίσιο αυτό, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) προωθούν και πραγματοποιούν ευρύ πλέγμα διμερών και πολυμερών στρατιωτικών συνεργασιών με κράτη των Βαλκανίων, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

-Το ικανοποιητικό ποσοστό υλοποίησης των ετήσιων προγραμμάτων στρατιωτικής συνεργασίας καθώς και η ευρεία συμμετοχή προσωπικού των ΕΔ της Αρμενίας σε εκπαιδευτικά προγράμματα των Ελληνικών ΕΔ (ΣΣΕ, ΣΣΑΣ, ΣΜΥ, ΣΕΘΑ, ΑΔΙΣΠΟ, ΣΔΙΕΠ, ΠΚΕΕΥΕ), καταδεικνύουν το υψηλό επίπεδο της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας.

-Οι Τουρκικές ΕΔ επιδεικνύουν παραβατική συμπεριφορά στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο η οποία αντιμετωπίζεται με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία από τις Ελληνικές ΕΔ.

Κατά την παραμονή του στην Αθήνα ο Lieutenant General Artak Davtyan επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων (ΚΕΤΘ) στον Αυλώνα Αττικής, όπου ενημερώθηκε για την οργάνωση και λειτουργία του, ενώ θα επισκεφθεί και τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) προκειμένου να συναντηθεί με Αρμένιους σπουδαστές.