Πυρηνικό εργοστάσιο, πυραύλους S-400 και δύο «πυρηνικούς» ηγέτες. Όλα τα είχε η επίσημη επίσκεψη Πούτιν στην Τουρκία, η πρώτη επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στο εξωτερικό μετά την επανεκλογή του στις 18 Μαρτίου για μια τέταρτη προεδρική θητεία. Μάλιστα, στις επίσημες δηλώσεις τους, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι το γεγονός ότι αυτό είναι το πρώτο ταξίδι του Ρώσου Προέδρου μετά την επανεκλογή του, δείχνει πόσο οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν βελτιωθεί.

Όσο για τη Συρία, που βρέθηκε στο τραπέζι των συνομιλιών, ο Ερντογάν είπε ότι με τους «Ρώσους φίλους μας», μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες. «Το μέλλον της Συρίας είναι πιο σημαντικό από το να επιτρέπουμε σε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος και το YPG να κερδίζει έδαφος», είπε.

Ο Πούτιν έφτασε το πρωί της Μεγάλης Τρίτης στην Άγκυρα στο πλαίσιο της δωδέκατης συνάντησής του με τον Τούρκο ομόλογό του. Οι δύο ηγέτες εγκαινίασαν το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακουγιού, ο οποίος όπως ανακοινώθηκε θα τεθεί σε λειτουργία το 2023. Πρόκειται για επένδυση συνολικού ύψους $ 20 δισ. Υπολογίζεται ότι για την κατασκευή του πυρηνικού αντιδραστήρα θα εργαστούν συνολικά 10.000 άνθρωποι, ενώ μετά την λειτουργία του θα εργάζονται εκεί σταθερά 3.500. Κατασκευαστής του αντιδραστήρα είναι η ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom.

Προτεραιότητα Πούτιν η παράδοση των S-400 στην Τουρκία

Εκτός από πυρηνικό εργοστάσιο, ο Πούτιν κατέστησε σαφές ότι προτεραιότητα για τον ίδιο είναι η παράδοση των ρωσικών πυραύλων S-400 στην Τουρκία.

«Η προτεραιότητα στη συνεργασία Ρωσίας-Τουρκίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας είναι η εφαρμογή της συμφωνίας της παράδοσης συστημάτων συστοιχίας πυραυλικών συστημάτων S-400 Triumf», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πούτιν σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας Ρωσίας-Τουρκίας στην Άγκυρα.

Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε ότι οι προοπτικές για περαιτέρω παραδόσεις προηγμένων ρωσικών αμυντικών προϊόντων στην Τουρκία θα συζητηθεί διεξοδικά κατά τη συνάντηση μιας σχετικής διακυβερνητικής επιτροπής.

Μάλιστα, ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία ενδέχεται να συνεργαστεί με τη Ρωσία σε αμυντικά προγράμματα εκτός των πυραυλικών συστημάτων S-400, χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες

Ενόχληση των ΗΠΑ

Όπως γράφει η «Deutche Welle», οι σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας, μετά το ναδίρ στο οποίο βρέθηκαν από την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού μετά την περσινή απόπειρα πραξικοπήματος, μπήκαν σε τροχιά συνεργασίας που εξυπηρετεί κοινά συμφέροντα στην Συρία. Ο Τουρκικός Στρατός κατέλαβε την Μούνμπιτς επιχειρώντας σε συριακό έδαφος με την ανοχή, αν όχι τις ευλογίες της Μόσχας, η οποία στηρίζει τον Άσαντ για τον οποίο όμως ο πρόεδρος Ερντογάν έχει συχνά αναφέρει ότι πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία.

Η αμφίρροπη αυτή σχέση Τουρκίας-Ρωσίας ενοχλεί τις ΗΠΑ που βλέπουν στα σχέδια τους στην Συρία την πλάστιγγα να γέρνει υπέρ των ρωσικών προσδοκιών.

Η υποδοχή

Ο ηγέτης της Ρωσίας έγινε δεκτός με τις αρμόζουσες τιμές ενώ για την έλευση του κινητοποιήθηκαν ακόμα και άλογα, τα οποία έβγαλε στους δρόμους ο Ερντογάν για να τιμήσει τον επισκέπτη.

Υπενθυμίζεται πως η επίσκεψη του Πούτιν πραγματοποιείται εν μέσω διπλωματικής κρίσης ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση μετά τη δηλητηρίαση σε βρετανικό έδαφος του ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, την οποία το Λονδίνο αποδίδει στη Μόσχα.

Πηγή: HUFFPOST