Στις 24 Δεκεμβρίου 2019 κατατέθηκε στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της βουλής προς τελική έγκριση το Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και ΗΠΑ που υπογράφηκε στις 5 Οκτωβρίου 2019 κατά την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Αθήνα. Η κατάθεση του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης προκειμένου να κυρωθεί από την ολομέλεια της βουλής, όπως προβλέπει το άρθρο 36 του Συντάγματος, συντελείται χρονικά δύο βδομάδες πριν την προγραμματισμένη για τις 7 Ιανουαρίου 2020 συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Γράφει η ΑΝΤΩΝΙΑ ΔΗΜΟΥ για το SL PRESS

Με το νέο πρωτόκολλο τροποποιείται η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ το 1990 στο πλαίσιο του οποίου προβλέπεται η παραχώρηση αεροπορικών και ναυτικών διευκολύνσεων προς την αμερικανική πλευρά. Πρόκειται ουσιαστικά για στρατιωτικές «ευκολίες» που διατίθενται σε μία φίλη και σύμμαχο χώρα.

Στο άρθρο Ι του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης επιτρέπεται στις ΗΠΑ να λειτουργούν και να διατηρούν στρατιωτικές και βοηθητικές ευκολίες εντός των εγκαταστάσεων των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και συγκεκριμένα στην αεροπορική βάση της Λάρισας, στην βάση αεροπορίας Στρατού Στεφανοβικείου καθώς και σε άλλες εγκαταστάσεις έπειτα από αμοιβαία συμφωνία.

Στις εν λόγω εγκαταστάσεις επιτρέπεται η πραγματοποίηση αποστολών και δραστηριοτήτων όπως επισκέψεις, εκπαίδευση, ασκήσεις, ανεφοδιασμός αεροσκαφών και πλοίων, προσγείωση και ανάκτηση αεροσκαφών, προσωρινή συντήρηση οχημάτων, πλοίων και αεροσκαφών. Επίσης προβλέπεται η στάθμευση και ανάπτυξη δυνάμεων και υλικού, κοινές και συνδυασμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, δραστηριότητες συνδρομής στην αντιμετώπιση ανθρωπιστικών κρίσεων και φυσικών καταστροφών, πραγματοποίηση επιχειρήσεων αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, και κατασκευές για την υποστήριξη κοινά συμφωνηθέντων δραστηριοτήτων.

Προσθέτως, το Πρωτόκολλο Τροποποίησης προβλέπει την περιοδική χορήγηση καθεστώτος προτεραιότητας σε περιοχές μη στρατιωτικών εγκαταστάσεων και συγκεκριμένα στον Λιμένα της Αλεξανδρούπολης καθώς και σε άλλες τοποθεσίες έπειτα από αμοιβαία συμφωνία. Το καθεστώς αυτό αφορά σε προγραμματισμένες και έκτακτες απαιτήσεις συμπεριλαμβανόμενης της υποδοχής, στάθμευσης πλοίων και άλλων δραστηριοτήτων διοικητικής μέριμνας και υποστήριξης.

Εξίσου σημαντικά, το Πρωτόκολλο Τροποποίησης αφαιρεί ευκολίες που δεν υφίστανται πλέον, όπως το Πλέγμα Σταθμού Επικοινωνιών Ηρακλείου, και τους Κομβικούς Σταθμούς Επικοινωνιών στα όρη Πατέρας, Πάρνηθα, Εδερί και στην νήσο Λευκάδα. Αξιομνημόνευτη είναι η πρόβλεψη ότι έργα που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στις προβλεπόμενες διευκολύνσεις θα χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά από την αμερικανική πλευρά και θα αποτελούν τμήμα ελληνικών στρατιωτικών τοποθεσιών που θα τελούν υπό ελληνική διοίκηση.

Ναυτική Βάση Σούδας

Η χώρα μας μέσω της νήσου Κρήτης, που κατέχει σημαίνουσα γεωστρατηγική θέση, διασφαλίζει τη σύνδεση της Ευρώπης με την Μέση Ανατολή, την Βόρεια Αφρική και τον Περσικό Κόλπο. Η υποστήριξη συμμαχικών και δη αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων πραγματοποιείται στην Κρήτη από το 1958, και ενισχύθηκε έτι περαιτέρω το 1990. Οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Σούδα αφενός καταλαμβάνουν έκταση 110 στρεμμάτων συνυπάρχοντας με την 115 Πτέρυγα Μάχης της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και αφετέρου προσφέρουν τη δυνατότητα ελλιμενισμού αμερικανικών πολεμικών πλοίων στο λιμάνι της Σούδας.

Με την Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας του 1990 συνομολογήθηκε η παραχώρηση αεροπορικών και ναυτικών διευκολύνσεων προς την αμερικανική πλευρά. Τα ελληνικά πλεονεκτήματα της Σούδας συνίστανται στο ότι: Πρώτον, υπάγεται στον Έλληνα Διοικητή της Αεροπορικής Βάσης που την φιλοξενεί, και δεύτερον, είναι προφανώς ελεγχόμενη η όποια στρατιωτική δραστηριότητα για την οποία χρησιμοποιείται, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι επιτρέπεται στον Έλληνα Διοικητή η πρόσβασή του σε κάθε «διαβαθμισμένο» σημείο της Στρατιωτικής βάσης στη Σούδα κατ’ εφαρμογή των όρων της Συμφωνίας Παραχώρησης.

Στο Πρωτόκολλο Τροποποίησης περιλαμβάνονται για πρώτη φορά οι μη συνορεύουσες ευκολίες της Αεροπορικής Βάσης Σούδας εντός της Ναυτικής Βάσης Σούδας της περιοχής Μαραθίου όπου παρατηρείται την τελευταία 5ετία ιδιαίτερη αμερικανική στρατιωτική παρουσία λόγω του κρηπιδώματος Κ-14 που επιτρέπει την φιλοξενία αεροπλανοφόρων.

Ανανέωση συμφωνίας

Η ανανέωση της τροποποιημένης συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας προβλέπεται μεταβατικά σε ένα έτος έως ότου επιτευχθεί μία ευρύτερη συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες στην οποία θα περιλαμβάνεται συγκεκριμένη δέσμη ανταλλαγμάτων που δύναται να διεκδικήσει η ελληνική πλευρά και με εκτιμώμενη επέκταση ανανέωσης αυτής σε 8 ή 10 έτη και ακολούθως επ’ αόριστο.

Η χρονική επέκταση της ανανέωσης της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ θα αναβαθμίσει ποιοτικά και οικονομικά πρωτίστως τον Ναύσταθμο της Κρήτης. Και τούτο διότι μόνο όσον αφορά τις μακροχρόνιες διεθνείς Συμβάσεις, το αμερικανικό Κογκρέσο προβλέπει την έγκριση σημαντικών πιστώσεων για την χρηματοδότηση έργων εντός των στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Αντιθέτως, για την περίπτωση Συμφωνίας Παραχώρησης με ετήσια βάση ανανέωσης, δεν υφίσταται ο χρόνος για επενδύσεις σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς είθισται να εξασφαλίζεται η έγκριση χρηματοδότησης μόνο μικρών έργων αντλώντας κονδύλια από τον αμερικανικό αμυντικό προϋπολογισμό ενός μόνο οικονομικού έτους (fiscal year).

Γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα Σούδας

Η αναβάθμιση της Σούδας εκτιμάται ότι θα ενδυναμώσει την Ελλάδα τόσο εντός του ΝΑΤΟ όσο και σε διμερές επίπεδο με τις ΗΠΑ ενισχύοντας την ελληνοαμερικανική στρατηγική σχέση. Η χώρα μας εκλαμβάνεται από τις ΗΠΑ ως κρίκος σε μία αλυσίδα χωρών, που συνίσταται από το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Κύπρο, την Ιταλία και την Ιορδανία, οι οποίες στοχεύουν στην γεωπολιτική σταθερότητα και την ανάσχεση της ρωσικής επιρροής.

Οι αμερικανικοί στρατηγικοί σχεδιασμοί αποτυπώνονται με ευκρίνεια στο Νόμο για την Εταιρική Σχέση Ασφάλειας και Ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο που ψηφίστηκε από το Κογκρέσο και υπογράφηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο στις 20 Δεκεμβρίου 2019 ως τμήμα του Νόμου για τις Πιστώσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για το έτος 2020.

Η κομβική σημασία της Σούδας για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής είναι αναμφισβήτητη. Η υποβάθμιση της βάσης του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία από την οποία έχουν ήδη μεταφερθεί αμερικανικά πυρηνικά όπλα στην Ρουμανία και με προγραμματισμό να μεταφερθούν επιπλέον 50 ατομικές βόμβες στην αεροπορική βάση του Αβιάνο στην Ιταλία, αναπόδραστα ισχυροποιεί τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας.

Προσθέτως, η ναυτική βάση της Σούδας στην Κρήτη είναι εφικτό να αυξήσει την οικονομική και αμυντική βοήθεια που δύναται να λάβει η χώρα μας από τον αμερικανικό αμυντικό προϋπολογισμό στην βάση των προβλεπόμενων οικονομικών κονδυλίων για το σύνολο των αμερικανικών βάσεων που λειτουργούν ανά την υφήλιο.

Επίσκεψη Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο

Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο στον Λευκό Οίκο αποτελεί de facto μία ευκαιρία για την ποιοτική αναβάθμιση των σχέσεων των δύο χωρών και την εμπέδωση μίας αξιόπιστης προσωπικής σχέσης ανάμεσα στους δύο ηγέτες. Ως γνωστόν, οι ενέργειες και οι αποφάσεις του Αμερικανού προέδρου εδράζονται σε μία περίπλοκη θεωρία, συστατικά στοιχεία της οποίας αποτελεί η εξής διαπίστωση, όπως αυτή έχει διατυπωθεί από τα προεδρικά χείλη: Κάθε πολιτική απόφαση οφείλει να κινητοποιείται από «την βούληση να γίνουν μεγάλα πράγματα. Δεν αξίζει να ιδρώσεις για τα μικρά πράγματα».

Επίσης η άποψη Τραμπ για την ευρύτερη Μέση Ανατολή συμπυκνώνεται στην άποψη ότι στην πραγματικότητα υπάρχουν τέσσερις παίκτες, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και το Ιράν. Οι τρεις πρώτοι μπορούν να ενωθούν έναντι του τέταρτου. Ο πρόεδρος Τραμπ είναι ηγέτης ο οποίος έλκεται από ισχυρά αλλά συνοπτικά πολιτικά μηνύματα, και την εικόνα είτε με την μορφή βίντεο ή παρουσίασης power point.

Επίσης, ο Αμερικανός ηγέτης εστιάζει πρωτίστως στην Αμερική (America first) και στα οφέλη που δύναται να αποκομίσει τόσο η χώρα του σε οικονομικό και εμπορικό επίπεδο όσο και ο ίδιος για την ισχυροποίηση του διεθνούς ηγετικού του προφίλ εν όψει των επικείμενων αμερικανικών εκλογών το 2020. Κυριότερο όλων, ο πρόεδρος Τραμπ αντιδρά όταν κάποιος προδίδει την εμπιστοσύνη του και τον εκμεταλλεύεται προκειμένου να τον προβάλλει ως αδύναμο ηγέτη.

Υπό τα δεδομένα, είναι ξεκάθαρο ότι αποτελεί ευκαιρία για τον Έλληνα πρωθυπουργό να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης του Αμερικανού προέδρου για την χώρα μας. Και τούτο διότι, ο πρωθυπουργός είναι σε θέση να προβάλλει ότι η Ελλάδα είναι μία μικρή σε μέγεθος χώρα η οποία ωστόσο είναι έτοιμη για μεγάλα πράγματα σε συνεργασία με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία. Κυριότερο εξ αυτών είναι η προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας κατά τρόπο που εξυπηρετεί και τα αμερικανικά συμφέροντα είτε πρόκειται για την ασφάλεια είτε το επιχειρείν αμερικανικών ενεργειακών κολοσσών.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι επίσης σε θέση να προβάλλει ότι η χώρα μας παρότι μικρή σε μέγεθος, έχει σημαντική διπλωματική ισχύ καθώς εκλαμβάνεται ως έντιμος συνομιλητής από το σύνολο των χωρών της περιοχής. Τούτο αποτυπώνεται στις τριμερείς /τετραμερείς με την παρουσία των ΗΠΑ συνεργασίες, και στην ευκολία που κινείται διπλωματικά για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου σε ζητήματα όπως το Παλαιστινιακό και η Λιβύη.

Απαξίωση Τουρκίας

Η κύρωση από την βουλή του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ είναι ζήτημα άξιο ανάδειξης στις διμερείς συνομιλίες υπό την έννοια ότι η ελληνική παραχώρηση διευκολύνσεων είναι σημαντική είτε στη βάση αεροπορίας Στρατού Στεφανοβικείου για τη μεταστάθμευση και υποστήριξη αμερικανικών ελικοπτέρων είτε στην αεροπορική βάση της Λάρισας όπου έχουν μεταφερθεί αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs) και με δυνατότητα φιλοξενίας ιπτάμενων τάνκερ.

Όσον αφορά την ναυτική βάση της Σούδας, η προγραμματισμένη επέκταση του αμερικανικού της τομέα θα επιτρέψει την υποστήριξη αεροσκαφών αερομεταφορών, αεροσκαφών τάνκερ και ιπτάμενων ραντάρ της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας καθώς και αεροσκαφών του σώματος πεζοναυτών και της αεροπορίας Ναυτικού. Στόχος η ανάδειξη του γεγονότος ότι η Αθήνα, όπως άλλωστε η Ιορδανία και η Ιταλία, αποτελεί εγγυητή ότι η αμερικανική διακυβέρνηση Τραμπ δεν θα αποτελέσει όμηρο της Τουρκίας η οποία κατά το δοκούν χρησιμοποιεί την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ ως όπλο, δίκην εκβιασμού, για την απόσπαση πολιτικών και άλλων ωφελημάτων.

Αξίζει μάλιστα να αναδειχθεί ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει προ πολλού προδώσει την εμπιστοσύνη του Αμερικανού προέδρου, τον οποίο εκμεταλλεύεται προκειμένου να προωθήσει αμιγώς τουρκικά συμφέροντα σε Συρία, Λιβύη και αλλού, ενώ την ίδια στιγμή λόγω της εχθρικής ρητορικής προς τις ΗΠΑ, ο αντιαμερικανισμός στην Τουρκία έχει φθάσει στα ύψη. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο Kadir Has της Κωνσταντινούπολης, 81.9 τοις εκατό της τουρκικής κοινής γνώμης εκλαμβάνει τις ΗΠΑ ως απειλή.

Στο πλαίσιο των συνομιλιών, άξιο ανάδειξης είναι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης καθώς με την υπογραφή της τροποποιημένης αμυντικής συμφωνίας, δίδεται η ευκαιρία στον αμερικανικό 6ο στόλο όχι μόνο να ελλιμενίζει πλοία και να επιτηρεί τα Δαρδανέλλια ως προς την κίνηση πλοίων από τη Μαύρη Θάλασσα αλλά κυρίως να αναπτύξει ισχυρή ναυτική παρουσία στην Μαύρη Θάλασσα στην περίπτωση που η κατάσταση στην Κριμαία οξυνθεί με υπαιτιότητα της Ρωσίας.

Εξίσου σημαντική είναι η προβολή του γεγονότος ότι η Ελλάδα αποτελεί χώρα υποδοχής αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στον πλωτό σταθμό της Αλεξανδρούπολης με στόχο την εξαγωγή στα Βαλκάνια. Με απλά λόγια, η αγορά αμερικανικού έναντι του ρωσικού φυσικού αερίου από χώρες των Βαλκανίων επιτυγχάνεται μέσω της Ελλάδας.

Σε κάθε περίπτωση, πρώτιστος στόχος του Έλληνα πρωθυπουργού και της αντιπροσωπείας που θα τον συνοδεύει στην αμερικανική πρωτεύουσα πρέπει να είναι η έμπρακτη ποιοτική αναβάθμιση και οικονομική ανταμοιβή του σταθεροποιητικού ρόλου της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή.

ΠΗΓΗ: SL PRESS

Comments

 1. Που έδωσαν ανταλάγματα οι ΗΠΑ, για να πάρουμε εμείς;
  Εδώ με κάθε ταξίδι κάτι δίνουμε να λέτε…
  Τεσπα ας ζητήσει αυτά που πρέπει ο Π/Θ, αλλα μην έχουμε αυταπάτες.
  Τίποτα M1117 και Μ113Α3 μιλάμε και αυτά αν τα πάρουμε…

  Υ.Γ. Βλέπω τα ROMEO να έρχονται…

  1. «Οι ΗΠΑ βλακωδώς έδωσαν 33 δισεκατομμύρια δολάρια βοήθεια στο Πακιστάν τα τελευταία 15 χρόνια και εκείνοι δεν μας έδωσαν τίποτα σε αντάλλαγμα παρά μόνο ψέματα και απάτη, θεωρώντας ότι οι ηγέτες μας είναι ηλίθιοι» έγραψε ο Τραμπ στο πρώτο μήνυμά του στο Twitter για το 2018!
   Το θέμα είναι οτι η Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες έχει καταντήσει κράτος-παίγνιο το οποίο κανένας δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψιν!
   Ας κοιτάξουμε αρχικά να εξασφαλίσουμε την αποδέσμευση συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων τα οποία χρυσοπληρώνουμε όπως έχει συμβεί με Πολωνία και Φινλανδία και μετά βλέπουμε και για τα ανταλλάγματα τα οποία μας οφείλουν οι ΗΠΑ και για πολλούς λόγους

   1. Για να πάρεις οικονομική βοήθεια πρέπει πρώτα από όλα να τη ζητήσεις και πάνω από όλα να τους πείσεις ότι είναι και προς το συμφέρον τους η όποια οικονομική και στρατιωτική ενίσχυση της χώρας.
    Με την ανικανότητα που έχει το πολιτικό προσωπικό της χώρας δεν χρειάζεται νομίζω να αναρωτιόμαστε το γιατί.

    1. Είδαμε πως φέρθηκαν και στους Κούρδους, δεν εχουμε καμιά δουλειά να ανακατευόμαστε στις δουλειές των άλλων αφού δεν είμαστε ικανοί να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας.
     Ας κοιτάξουμε πρώτα τα του οίκους μας και ας λύσουν και ας βρούν αλλού πρόθυμους.

 2. Η επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αμερική είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη.
  Εδώ θα φανεί αν έχει γίνει σωστή προετοιμασία όλο αυτό τον καιρό από την κυβέρνηση ή απλός η επίσκεψη του πρωθυπουργού θα είναι άλλη μια επικοινωνιακή φούσκα δίχως κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.
  Επιχειρήματα υπάρχουν
  Είναι και προς το συμφέρον της Αμερικής και για την ασφάλεια της περιοχής η Ελλάδα να εξοπλιστεί και με τη βοήθεια της Αμερικής.
  Έχει ήδη υπογραφεί η νέα συμφωνία για βάσεις – Σούδα και τα μόνο ανταλλάγματα ήταν η ανέλκυση της βυθοκόρου.
  Δεν ξέρω κατά πόσο ισχύουν τα σενάρια για Burke αλλά εναλλακτικά υπάρχουν και τα Ticonderoga που άνετα μπορούν να καλύψουν τις επιτακτικές ανάγκες.
  Τα Ticonderoga μπορεί να έχουν τα χρόνια τους αλλά έχουν υποστεί πολλούς εκσυγχρονισμούς όλα αυτά τα χρόνια.
  Σύμφωνα με στοιχεία που διέρρευσαν στον τύπο τα Ticonderoga που θα μείνουν σε υπηρεσία με το Αμερικάνικο ναυτικό θα υποστούν εκσυγχρονισμό κόστους 150 εκατ. $ ανά πλοίο για τα Αμερικάνικα δεδομένα.
  Στη δική μας περίπτωση το κόστος θα ήταν σαφώς χαμηλότερο και ίσο με το κόστος μιας πυραυλακάτου.
  Είτε Burke (στην καλύτερη περίπτωση) είτε Tico 3-4 πλοία μας καλύπτουν απόλυτα και μας δίνουν το χρόνο είτε να διαπραγματευτούμε καλύτερα της Belharra είτε να πάμε σε διεθνή διαγωνισμό και εκεί να πάρουμε ανταγωνιστικές προσφορές για όλο το πακέτο.
  Υπάρχουν διαθέσιμα 40 MLRS για την Ελλάδα που με έναν εκσυγχρονισμό μαζί με τα υπάρχοντα 36 MLRS και την ταυτόχρονη αγορά των deep strike δημιουργούν μια πανίσχυρη δύναμη βαθιάς κρούσης στην ενδοχώρα της Τουρκίας.
  Υπάρχουν διαθέσιμα Abrams Bradley Black Hawk κτλ.
  Η δήλωση Μητσοτάκη για την αγορά F35 ναι μεν δεν μου άρεσε γιατί πάλι μιλάμε για απευθείας ανάθεση αλλά θα συμφωνούσα με την επιλογή (αν και λόγω της αποβολής της Τουρκίας από το πρόγραμμα) μπορεί να δοθεί κατασκευαστικό έργο στην ΕΑΒ για το συνολικό πρόγραμμα.
  Θα ήταν μεγάλο λαχείο να καταφέρουμε έστω και τώρα να μπούμε στο πρόγραμμα των F35.
  Παρόλα αυτά δεν έχω μεγάλες προσδοκίες από το ταξίδι του Μητσοτάκη στην Αμερική δεν με έχει πείσει για την ικανότητα του ενώ και η δήλωση του για προσφυγή στη Χάγη ήταν εντελώς άστοχη.
  Απλά περιγράφω τι κατά τη γνώμη μου θα βοηθούσε ώστε να ενισχυθεί η αποτροπή της χώρας σε μια δύσκολη περίοδο για τα εθνικά μας θέματα και με ένα διαχρονικά άρπαγα όπως είναι η Τουρκία.

  1. Για τα MLRS έχει «μαλλιάσει» η γλώσσα μας να το λέμε οτι πρέπει να προχωρήσει το θέμα.
   Και Deeepstrike να μην μας παραχωρήσουν, η Ευρώπη προχωρά ήδη στην ανάπτυξη δικού της πυραύλου. Ας πάρουμε τα 40 μτχ και με αναβάθμιση και των 76 μονάδων με ταυτόχρονη προμήθεια iva και GMLRS δημιουργείς έναν πονοκέφαλο για τον τουριστικό πνεύμονα της Τουρκίας που τους αποτρέπει απο κάθε επιθετική σκέψη.
   Απο εκεί και πέρα η Ελλάδα πρέπει να εξασφαλίσει την αποδέσμευση όπλων όπως οι JASSM, JSOW-ER, LRASM, AARGM-ER, SLAM-ER κτλ για να επιλέξει ως ΝΜΑ το F-35 κάτι το οποίο μας χρωστούν μιας και ο τουρκικός SOM είναι στην ουσία προιόν της LM πέραν όλων των άλλων!
   Η αμυντική συμφωνία όμως θα πρέπει να έχει και υποχρεώσεις απο τις ΗΠΑ προς εμάς και νομίζω πως η παραχώρηση μονάδων επιφανείας για το ΠΝ είναι αναγκαία για την ισχύ αυτής.
   Γενικά ότι και να λέμε και να γράφουμε εμείς ο κρίσιμος παράγοντας δυστυχώς είναι το σαθρό πολιτικό σύστημα της χώρας και αν κρίνω απο την διαχείρηση του λαθρομεταναστευτικού, δεν πρέπει να ελπίζουμε σε πολλά.

   1. Εκεί χρειάζεται σκληρή διαπραγμάτευση τους λες θα πάρω F35 αλλά με αποδέσμευση όπλων που θα κάνουν τη διαφορά (αυτά που περιγράφεις).
    Σε διαφορετική περίπτωση τους λες υπάρχουν και τα Rafale και οι scalp eg.

    Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στο πολιτικό προσωπικό της χώρας παιδάκια όλοι τους και ακόμα και αυτοί που έχουν λίγο πατριωτικό λόγο κατά βάθος είναι πατριδοκάπηλοι και δεν εννοούν λέξη από όσα υποστηρίζουν.
    Με το λαθρομεταναστευτικό θα έχουμε χοντρό θέμα στο άμεσο μέλλον αλλά δεν ιδρώνει το αυτί κανενός πολιτικού.
    Άλλα λένε όταν είναι αντιπολίτευση και άλλα κάνουν ως κυβέρνηση δουλεύουν τον κόσμο ψιλό γαζί.

 3. Συγγνώμη, αν είναι ΤΩΡΑ η ώρα για ανταλλάγματα…μάλλον χάσαμε πατριώτη.
  Αφού ΥΠΟΓΡΑΨΑΜΕ συμφωνια για τις Βάσεις χωρις τίποτα χειροπιαστό, ΕΜΕΙΣ τί άλλο σημαντικό μπορούμε να προταξουμε για ανταλλαγμα που θα θελει η υπερδύναμη;
  Αφήστε το…αφήστε…η αχρηστίλα είναι παροιμιώδης.

 4. Ενα πατ ον δε μπακ για καθε βαση που πηρανε κ fms για τα υπολοιπα με επιτοκιο οπως μαθαμε προσφατα για να δικαιολογηθει το κοστος των γαλλικων 5% τον χρονο.
  Στρατηγικη συμμαχια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *