Αντιπροσωπεία μελών της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ υποδέχθηκε, σήμερα, Πέμπτη 7 Ιουλίου, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος. Όπως ανακοινώθηκε, η αντιπροσωπεία συνοδευόταν στο ΓΕΕΘΑ από τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα George J. Tsunis.

Η αντιπροσωπεία αποτελείτο από τα μέλη του Κογκρέσου Gregory W. Meeks ως επικεφαλής και Chairman του House Foreign Affairs Committee, τον  David Cicilline, τον Ted Deutch, την Stacey Plaskett και τον George Kenneth Butterfield jr. Κατά τον σύντομο χαιρετισμό του, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ υπογράμμισε την σημασία της διαρκούς και δυναμικής ανάπτυξης της στρατηγικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.

Αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στην άμυνα και ασφάλεια του ευρωατλαντικού χώρου, στην ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στις δράσεις του ΝΑΤΟ για την ενίσχυση της Ανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας μεταξύ άλλων μέσω και της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ, καθώς και στην διεύρυνση της Συμμαχίας με την εισδοχή της Φινλανδίας και της Σουηδίας κατά την Σύνοδο της Μαδρίτης.

Επίσης, έκανε αναφορά στον αναθεωρητισμό της Τουρκίας και στις προκλητικές ενέργειές της, οι οποίες πέραν των συνεπειών τους σε διμερές επίπεδο επιδρούν δυσμενώς στην ασφάλεια και στην σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής, όπως και στην συνοχή της Συμμαχίας στην νοτιοανατολική πτέρυγά της.

Για τη διμερή συνεργασία στον τομέα της άμυνας μεταξύ Ελλάδας – ΗΠΑ, τόνισε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις αποδίδουν έμφαση στην αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και των υποδομών της Σούδας, της Αλεξανδρούπολης και του Βόλου.