Για το προσεχές χρονικό διάστημα προγραμματίζεται η παράδοση των νέων ελικοπτέρων MH-60R του Πολεμικού Ναυτικού. Η κατασκευάστρια εταιρεία, έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από την ολοκλήρωση των πτητικών δοκιμών των νέων ελικοπτέρων του ΠΝ. Τα τρία πρώτα ελικόπτερα αναμένεται να αφιχθούν στη χώρα μας, την Άνοιξη ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα το 2025. Τα νέα ηλεκτρονικά συστήματα που ενσωματώνουν τα ελικόπτερα είναι το ποντιζόμενο σόναρ AN/AQS-22 ALFS χαμηλών συχνοτήτων καθώς και σύστημα εκτόξευσης ηχοσημαντήρων με ηχοσημαντήρες τύπου AN/SSQ-36/53/62.
Το AN/AQS-22 είναι το μόνο εν λειτουργία βυθιζόμενο σόναρ με λειτουργία πολλαπλών συχνοτήτων. Αυτή η ικανότητα επιτρέπει στο AN/AQS-22 να προσαρμόζει την απόδοσή του σε ποικίλες περιβαλλοντικές συνθήκες. Με γρήγορο ρυθμό αναζήτησης, το AN/AQS-22 εντοπίζει και εξουδετερώνει τις απειλές νωρίτερα, επιτρέποντάς του να καλύψει μια μεγαλύτερη περιοχή. Το AN/AQS-22 επιτρέπει επίσης μεγαλύτερη εμβέλεια ανίχνευσης σε ευρύτερη περιοχή, μειώνοντας τον αριθμό των ελικοπτέρων που απαιτούνται για την εκτέλεση ελέγχου ενεργού ανθυποβρυχιακού πολέμου. Ολόκληρο το σύστημα ζυγίζει 260 κιλά και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε συνεργασία με τους ηχοσημαντήρες που φέρει το ελικόπτερο.
Το σύστημα μέτρων ηλεκτρονικής υποστήριξης ALQ-210 χρησιμοποιείται για την καταγραφή και αποτύπωση του ηλεκτρονικού πεδίου μάχης παρέχοντας, παρακολούθηση και αναγνώριση, προειδοποίηση απειλής, επίγνωση της κατάστασης και στόχευση. Το σύστημα σαρώνει αυτόνομα το περιβάλλον επιτρέποντας μεγάλη πιθανότητα ανίχνευσης και ακριβή αναγνώριση. Η λειτουργία του συστήματος είναι πλήρως προσαρμοσμένη μέσω των φορτίων δεδομένων αποστολής, τα οποία μπορούν να φορτωθούν εκ νέου κατά την πτήση για προσαρμογή σε κάθε συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. Το ελικόπτερο διαθέτει επίσης σύστημα ζεύξης δεδομένων SRQ-4 Hawklink, Link-16 και ολοκληρωμένο σύστημα αυτοπροστασίας.
Άποψη μας είναι ότι η απόκτηση των MH-60R είναι απαραίτητο να συνοδευτεί με την απόκτηση των κατάλληλων όπλων ικανών να προσβάλουν στόχους επιφανείας από μεγάλες αποστάσεις με ασφάλεια και ακρίβεια. Ένα τέτοιο όπλο είναι ο πύραυλος NSM (κάθε ελικόπτερο δύναται να φέρει δύο NSM). Ένα ακόμη μείζων ζήτημα είναι η απόκτηση νέας γενιάς τορπιλών και συγκεκριμένα των Mk.54. Παράλληλα, θα πρέπει να υλοποιηθεί και πρόγραμμα εκσυγχρονισμού μέσης ζωής των ελικοπτέρων S-70B/B6 SeaHawk. Εγείρεται βέβαια το ερώτημα γιατί προηγήθηκε η απόκτηση νέων ελικοπτέρων αντί του εκσυγχρονισμού των υφισταμένων S-70B/B6 προκειμένου βαρύτητα να δοθεί στην ανανέωση των μονάδων επιφανείας.