Από το ΓΕΕΘΑ (Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμύνης) ανακοινώθηκε ότι από τις 26 έως τις 27 Απριλίου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ (Α/ΓΕΕΘΑ), Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Εσθονία. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που Έλληνας Α/ΓΕΕΘΑ επισκέπτεται επίσημα την εν λόγω χώρα.

Την Πέμπτη 26 Απριλίου, ο Α/ΓΕΕΘΑ, κατέθεσε στέφανο στο μνημείο του Πολέμου Ανεξαρτησίας και μετά από επίσημη τελετή υποδοχής του στο Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Εσθονίας, συναντήθηκε με τον ομόλογό του, Στρατηγό Riho Terras.

Κατά τις διμερείς επαφές, συζητήθηκε το περιβάλλον ασφαλείας και η προοπτική ενίσχυσης της υφιστάμενης συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωατλαντικό επίπεδο. Ειδική μνεία έγινε στο Κέντρο Αριστείας για την Κυβερνοάμυνα της Εσθονίας (Cooperative Cyber Defence Center of Excellence : CCD COE), στο οποίο η Ελλάδα συμμετέχει ως «Sponsoring Nation» («Έθνος Χορηγός») και συμβάλλει στη λειτουργία του με την τοποθέτηση ενός Αξιωματικού.

Κατά τις συνομιλίες, ο Α/ΓΕΕΘΑ τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι: (α) Η φύση των σύγχρονων προκλήσεων ασφαλείας απαιτεί την ανάπτυξη συνεργατικών δράσεων σε διεθνές επίπεδο, στο πλαίσιο βελτιστοποίησης της αποτελεσματικότητας και επίτευξης οικονομιών κλίμακας (β) Η προωθούμενη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία της ΕΕ (Permanent Structured Cooperation : PESCO) διανοίγει νέες προοπτικές της διμερούς συνεργασίας στο αμυντικό επίπεδο (γ) Υφίσταται δυνατότητα περαιτέρω αξιοποίησης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) και του Πολυεθνικού Κέντρου Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης (ΠΚΕΕΥΕ) (δ) Κρίνεται επιβεβλημένη η συνέχιση της νατοικής επιχείρησης ανάσχεσης των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο, ενώ ειδική αναφορά έγινε στη συμβολή της Εσθονίας στη δύναμη της FRONTEX με διάθεση πλοίου και (ε) Η συνεχής παραβατική συμπεριφορά των Τουρκικών ΕΔ στο Αιγαίο αντιμετωπίζεται με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Ακολούθως, ο A/ΓΕΕΘΑ επισκέφθηκε το NATO Force Integration Unit (NFIU), οντότητα η οποία επιλαμβάνεται θεμάτων διοικητικής μέριμνας για την ταχεία ανάπτυξη δυνάμεων των κρατών της συμμαχίας, όπου ενημερώθηκε για την αποστολή, οργάνωση και λειτουργία της.

Επίσης, παρακολούθησε, στο πλαίσιο της Distinguished Visitors Day (DV Day), δραστηριότητες της διεθνούς άσκησης κυβερνοάμυνας παγκόσμιας εμβέλειας «Locked Shields 2018», η οποία διοργανώθηκε από το CCD COE. Στην άσκηση πήρε μέρος το ΓΕΕΘΑ με προσωπικό και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων ενώ δύο στελέχη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων συμμετείχαν στο επιτελείο του CCD COE.

Την Παρασκευή 27 Απριλίου ο Α/ΓΕΕΘΑ επισκέφθηκε αεροπορική βάση (Amari Airbase) όπου ενημερώθηκε για τις τρέχουσες δραστηριότητες της σε εθνικό και συμμαχικό επίπεδο. Κατά την παραμονή του στο Ταλλίν, ο Α/ΓΕΕΘΑ, συναντήθηκε με την Έλληνα Πρέσβη στην Εσθονία κ. Μαρία Καρνούτσου.