Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Παρίσι, στα πλαίσια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε επισήμως πως το Πολεμικό Ναυτικό θα αποκτήσει τρεις γαλλικές φρεγάτες Belharra με δικαίωμα προαίρεσης μιας ακόμη φρεγάτας.
Η τελική συμφωνία περιλαμβάνει 3+1 φρεγάτες FDI Belh@rra HN καθώς και κατά πληροφορίες 3+1 κορβέτες Gowind παρότι δεν υπήρξε αναφορά. Έχοντας ως χρονικό ορόσημο το 2025 το ΠΝ αναμένεται να παραλάβει τις πρώτες δύο FDI ενώ την επόμενη το 2026. Οι φρεγάτες θα ναυπηγηθούν στη Γαλλία ενώ το ζήτημα της ναυπήγησης των κορβετών πρόκειται να λάβει χώρα στην Ελλάδα ώστε να μεγιστοποιηθεί η συμμετοχή των ναυπηγείων και της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηρηστικά, πως οι φρεγάτες FDI Belh@rra HN ήταν η τελική εισήγηση του ΠΝ και πως έπειτα από εισήγηση του ΠΝ ελήφθη η απόφαση αφού καλύπτουν στο ακέραιο τις απαιτήσεις του ΠΝ.
Αδιαμφισβήτητα είναι μια εξαιρετική συμφωνία με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και το επιχειρησιακό όφελος του ΠΝ.
Η συμφωνία σηματοδοτεί ιστορική στιγμή για το ΠΝ. Αποτελεί εξοπλιστική πολιτική που φέρνει κοσμογονία σε επιχειρησιακό επίπεδο και προσδίδει στο Ναυτικό δυνατότητα επιχειρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο διαφυλάττοντας την ΑΟΖ και την άμυνα του κυπριακού ελληνισμού. Το Πολεμικό Ναυτικό δύναται πλέον να επιχειρεί με ασφάλεια στην ανοικτή θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου με υπερσύγχρονα πλοία εκεί όπου διακυβεύονται τα συμφέροντα των εθνικών μας κυριαρχικών δικαιωμάτων(ΑΟΖ) καθώς και του Έθνους (προστασία του κυπριακού ελληνισμού). Το ΠΝ εξασφαλίζει οπλικά συστήματα υψηλών επιδόσεων και δυνατοτήτων όπως οι ASTER 30. Ταυτοχρόνως, διασφαλίζονται στο ακέραιο τεχνολογίες αιχμής για όλο το φάσμα των ναυτικών επιχειρήσεων (επιχειρήσεις επιφανείας, ανθυποβρυχιακός πόλεμος, αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών).
Αποκτώνται πρωτόγνωρες επιχειρησιακές δυνατότητες με έμφαση στην αεράμυνα περιοχής ώστε οι φρεγάτες να επιχειρούν με ασφάλεια στην ανοικτή θάλασσα απέναντι στην απειλή της τουρκικής αεροπορίας. Ο συνδυασμός ραντάρ/ αισθητήρων/ βλημάτων των είναι αδιαμφισβήτητα κορυφαίος.
Ταυτοχρόνως ανανεώνεται ριζικά, καίρια και ουσιαστικά ο ελληνικός στόλος αφού αποκτώνται συνολικώς 6 ή εάν ασκηθεί η προαίρεση 8 πλοία (4 FDI και 4 Gowind). Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή στη ναυτική ιστορία του ελληνισμού και στα ελληνικά εξοπλιστικά χρονικά. Τα γαλλικά οπλικά συστήματα θα συνεχίσουν να αποτελούν το κύριο ποιοτικό προβάδισμα έναντι της Τουρκίας συνεχίζοντας μια παράδοση από τη δεκαετία του 1970.
Επιπροσθέτως, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως η χώρα μας για λόγους εθνικής ασφάλειας συνεχίζει με αυτή τη συμφωνία να διατηρεί δύο ανεξάρτητες πηγές εφοδιασμού αμυντικού υλικού. Μέσα σε ένα χρόνο οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αποκτούν οπλικά συστήματα αιχμής, τα μαχητικά Rafale και τις φρεγάτες Belharra, οπλικά συστήματα που δρουν καταλυτικά στο ισοζύγιο ένοπλης ισχύος και αλλάζουν τον συσχετισμό ισχύος υπέρ της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας.
Σε διπλωματικό επίπεδο η Γαλλία συνάπτει σύμφωνο αμυντικής συμμαχίας με τη χώρα μας σε διμερές επίπεδο ώστε σε περίπτωση σύρραξης κατά της χώρας, η Γαλλία να συνδράμει αμυντικά την Ελλάδα. Οι δύο χώρες με κοινά συμφέροντα και κοινή απειλή (Τουρκία) διασφαλίζουν και διευρύνουν μια ισχυρή αμυντική συμμαχία στη Μεσόγειο. Ελλάδα και Γαλλία κάνουν ένα βήμα προς την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία.
Έστω και την ύστατη στιγμή οι γεωπολιτικές συγκυρίες ευνόησαν τη χώρα μας και το ΠΝ.