Η κοινοπραξία Iveco-Oto Melara ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμβόλαιο με τον Ιταλικό Στρατό για την προμήθεια 86 τροχοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων B1 Centauro II με πυροβόλο των 120 χιλιοστών. Το συμβόλαιο περιλαμβάνει και πακέτο υποστήριξης, αλλά και δικαίωμα προαίρεσης για 10 επιπλέον οχήματα. Πρόκειται για το τρίτο διαδοχικό συμβόλαιο. Το πρώτο, για 10 οχήματα, υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2018, ενώ το δεύτερο, για 40 οχήματα, τον περασμένο Ιούλιο. Με τα 86 οχήματα του νέου συμβολαίου η Ιταλία θα αποκτήσει συνολικά 136 οχήματα.

Τα 86 οχήματα, όπως και τα 40 του Ιουλίου, θα ανήκουν στη βελτιωμένη διαμόρφωση 3.0, σε αντίθεση με τα 10 πρώτα που ανήκουν στη διαμόρφωση 2.0. Στη διαμόρφωση 3.0 τα οχήματα ενσωματώνουν βελτιώσεις στο Σύστημα Ελέγχου Πυρός (ΣΕΠ), το οποίο πλέον μπορεί να υποστηρίξει τη χρήση πυρομαχικών προγραμματισμένης πυροδότησης. Επίσης ενσωματώνουν ικανότερα σκοπευτικά και συστήματα παρατήρησης, καλύτερη ηλεκτρική υποδομή και ικανότητα ψηφιακών επικοινωνιών εναλλαγής δεδομένων σε πραγματικό χρόνο.

Το B1 Centauro II είναι μια ριζικά αναβαθμισμένη έκδοση των B1 Centauro, τα οποία διαθέτουν πυροβόλο των 105 χιλιοστών. Εκτός από την μεγαλύτερη ισχύ πυρός τα Β1 Centauro ΙΙ έχουν και ισχυρότερο κινητήρα, περισσότερες ικανότητες παρατήρησης, καλύτερη εσωτερική εργονομία και αυξημένη θωράκιση. Συνολικά η Ιταλία έχει ανακοινώσει ότι θα παραλάβει 136 B1 Centauro II προς αντικατάσταση των 159 εν υπηρεσία B1 Centauro. Υπενθυμίζουμε ότι η Ιταλία παρέλαβε 389 Β1 Centauro την περίοδο 1991-2006, εκ των οποίων 159 παραμένουν σε υπηρεσία, 89 σε αποθήκευση και 141 έχουν παραχωρηθεί στην Ιορδανία.

Το B1 Centauro II ολοκλήρωσε την ανάπτυξη του και παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο κοινό στην έκθεση «Eurosatory 2016». Το όχημα ενσωματώνει πετρελαιοκινητήρα 720 ίππων Vector 8V Euro III της Iveco και αυτόματο σύστημα μετάδοσης της κίνησης με επτά ταχύτητες για εμπρός κίνηση και μια όπισθεν. Ζυγίζει 30 τόνους και επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα σε οδό 105 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ η εμβέλεια του είναι 800 χιλιόμετρα. Εκτός του κύριου πυροβόλου ενσωματώνει και τηλεχειριζόμενο πύργο με πολυβόλο των 7,62 χιλιοστών ή αυτόματο εκτοξευτή βομβίδων των 40 χιλιοστών.

Στις αρχές Ιουλίου η Leonardo ανακοίνωσε ότι ο πύργος μάχης Hitfact Mk.2 των B1 Centauro ΙΙ θα μπορεί να ενσωματώνει και πυροβόλο διαμετρήματος 105 χιλιοστών, με κάνη μήκους 52 διαμετρημάτων, εκτός του πυροβόλου των 120 χιλιοστών. Η ενσωμάτωση του πυροβόλου των 105 χιλιοστών μειώνει το ολικό βάρος του οχήματος κατά 750 κιλά, ενώ αυξάνει την αναχορηγία βλημάτων εντός του οχήματος. Επίσης επιλέχθηκε και για εμπορικούς λόγους, για να έχουν οι πιθανοί πελάτες περισσότερες επιλογές.