Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας «Business Insider», στην ολλανδική της έκδοση, η οποία επικαλείται δημοσίευμα της ιστοσελίδας «Politico», της περασμένης Τετάρτης, ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Patrick Shanahan, πρώην στέλεχος της Boeing, σε ιδιωτικές του συνομιλίες είναι ιδιαίτερα επικριτικός καυστικός κατά του F-35 Lightning II. Την συγκεκριμένη πληροφορία απέσπασε το «Politico» από πρώην Αμερικανούς αξιωματούχους, όπως αναφέρει το «Business Insider».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μαρτυρίες των πρώην αξιωματούχους, ο Shanahan περιέγραψε το πρόγραμμα JSF (Joint Strike Fighter) ως «fucked up» («γ@μημένο», «γ@μήθηκε») και ότι η Boeing θα μπορούσε να είχε κάνει καλύτερη δουλειά. Να σημειωθεί ότι ο Shanahan έχει υπογράψει ηθικό σύμφωνο, σύμφωνα με το οποίο θα απέχει από διαδικασίες σε θέματα που αφορούν την Boeing, ως πρώην εργοδότρια εταιρία του.

Ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας φέρεται να είναι εξαιρετικά επικριτικός προς το F-35, όχι όμως δημόσια, αλλά σε ιδιωτικές συναντήσεις. Από την κριτική του Shanahan, φαίνεται ότι δεν διαφεύγει ούτε η κατασκευάστρια εταιρία Lockheed Martin, για την οποία φέρεται να δήλωσε ότι «δεν ξέρει πώς να τρέχει ένα πρόγραμμα», πάντα σύμφωνα με το «Politico». Υπενθυμίζουμε ότι το F-35, ως X-35, επικράτησε, στον διαγωνισμό Joint Strike Fighter, του X-32 της Boeing, στην οποία ο νέας Αμερικανός Υπουργός Άμυνας εργαζόταν επί 30 χρόνια.

Σύμφωνα με το «Politico» σε άλλη ιδιωτική συζήτηση ο Shanahan χαρακτήρισε το πρόγραμμα «μη-βιώσιμο» και εξέφρασε παράπονα για το συνολικό κόστος του προγράμματος, το οποίο αναμένεται να ξεπεράσει το $ 1 τρισεκατομμύριο, το ακριβότερο στην ιστορία των αμερικανικών εξοπλισμών.

Εν υπηρεσία αξιωματούχοι του Αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας δήλωσαν ωστόσο ότι δεν υφίσταται θέμα εύνοιας της Boeing, παρά τα επικριτικά σχόλια που δέχθηκε ο Shanahan για την πρόσφατη απόφαση δαπάνης $ 1,2 δισεκατομμυρίων για την προμήθεια 12 μαχητικών F-15X της Boeing. Το Γραφείο του Shanahan, που κλήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, είπε στο «Politico» ότι ο Υπουργός παραμένει προσηλωμένος στην ηθική του δέσμευση και ότι δημόσια έχει εκφραστεί με θετικά σχόλια για το πρόγραμμα F-35. «Το F-35 είναι το μέλλον μας», είχε δηλώσει τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Συνέδριο «Air, Space & Cyber Conference», το οποίο διοργάνωσε η «Air Force Association». «Νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε ότι είναι ένα αξιοσημείωτο αεροσκάφος», προσέθεσε.

Μπορείτε να διαβάσετε το δημοσίευση του «Business Insider» ΕΔΩ (το κείμενο είναι στα αγγλικά).