Όπως ήταν αναμενόμενο, από τη ραγδαία προέλαση τους τις προηγούμενες μέρες, οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πρωτεύουσα της χώρα Καμπούλ και πλέον κατέχουν όλο το Αφγανιστάν. Η έξοδος των Δυτικών, αλλά και Αφγανών πολιτών συνεχίζεται. Πολλοί Αφγανοί επιλέγουν να φύγουν προς το Ιράν, ενώ πολλοί έχουν συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο της χώρας, όπου διεθνή μέσα καταγράφουν εικόνες χάους (το αεροδρόμιο της Καμπούλ φρουρείται από 6.000 περίπου Αμερικανούς στρατιώτες, μέχρι την ολοκλήρωση της εκκένωσης της χώρας από τους Δυτικούς).

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός, και έχει πολλές ομοιότητες με την κατάληξη του πολέμου στο Βιετνάμ, ότι οι τις τελευταίες ημέρες οι Ταλιμπάν προέλασαν ταχύτατα, όπως το 1975 στο Βιετνάμ, και ο Αφγανικός Στρατός κατέρρευσε ολοκληρωτικά, πάλι όπως το 1975 στο Βιετνάμ. Τι σημαίνει όμως η κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν;

Η πρώτη επίπτωση, που μας αφορά, είναι η έξαρση του μεταναστευτικού. Οι δεκάδες, ίσως εκατοντάδες, χιλιάδες Αφγανοί που έφυγαν ή πρόκειται να φύγουν από τη χώρα κινούνται, μέσω Ιράν, προς την Τουρκία με στόχο την Ευρώπη, πιθανότατα μέσω Ελλάδας. Αλλά τα σύνορα προς την Ευρώπη παραμένουν κλειστά και αν καταφέρουν να περάσουν στην Ελλάδα, το πιθανότερο είναι ότι θα εγκλωβιστούν εδώ. Μια άλλη επίπτωση είναι η ενδεχόμενη έξαρση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού με στόχο της Δύση.