Επικοινωνιακό αυτογκόλ από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ). Νωρίς το μεσημέρι πηγές του ΓΕΕΘΑ διέρρεαν προς τους αμυντικούς συντάκτες πως υφίστανται καθολική και μαζική ενεργοποίηση της αεράμυνας και των αντιαεροπορικών συστημάτων του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας. Το ζήτημα πήρε έκταση και όπως φαίνεται το ΓΕΕΘΑ έσπευσε να διορθώσει το αρχικό του μήνυμα.

Μάλιστα οι ίδιες πηγές διευκρίνιζαν πως έχει δοθεί σαφής εντολή από την ηγεσία να γίνουν εγκλωβισμοί τουρκικών εναέριων στόχων (μαχητικών και μη επανδρωμένων αεροσκαφών) από τα ελληνικά αντιαεροπορικά συστήματα. Κατόπιν αυτό άλλαξε και πριν λίγη ώρα η ενεργοποίηση των αντιαεροπορικών συστημάτων και η ανάπτυξη τους στα νησιά έλαβε χώρα στα πλαίσια εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

Το επικοινωνιακό αυτογκόλ οφείλεται είτε σε ασυνεννοησία μεταξύ ΓΕΕΘΑ και ΥΠΕΘΑ είτε σε γενικότερη ασυνεννοησία μεταξύ ΥΠΕΘΑ/ ΓΕΕΘΑ και κυβέρνησης. Δυστυχώς τέτοια περιστατικά φανερώνουν έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων. Σε κάθε περίπτωση αυτά καλό είναι να μην γίνονται γιατί επιδεινώνουν τη κατάσταση αντί να την βελτιώνουν.