Ο Υπουργός Άμυνας της Σιγκαπούρης, Dr Mohamad Maliki Bin Osman, βρέθηκε στην τελετή χαρακτηρισμού των αντιαεροπορικών συστημάτων SPYDER (Surface-to-air PYthon-5 and DERby), των ισραηλινών Rafael και IAI (Israel Aerospace Industries), ως επιχειρησιακά. Συγκεκριμένα τα συστήματα έλαβαν πιστοποίηση FOC (Full Operational Capability), από την Πολεμική Αεροπορία, της χώρας και πλέον είναι επιχειρησιακά.

Τα SPYDER είναι αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά συστήματα μικρού (SPYDER-SR, μέγιστο βεληνεκές 25 χιλιόμετρα) και μέσου (SPYDER-MR, μέγιστο βεληνεκές 50 χιλιόμετρα), ανάλογα με το βλήμα που ενσωματώνουν. Εκτός από την αναχαίτιση συμβατικών στόχων (αεροσκάφη, ελικόπτερα, UAV) τα SPYDER μπορούν να αναχαιτίσουν και επερχόμενα βλήματα. Πρόκειται για σύστημα παντός καιρού. Το βλήμα Python-5 ενσωματώνει υπέρυθρο σύστημα καθοδήγησης, ενώ το Derby ενσωματώνει σύστημα καθοδήγησης ραντάρ.

Πρόκειται για τη δεύτερη σημαντική προσθήκη στο δίκτυο αντιαεροπορικής άμυνας της Σιγκαπούρης. Τον περασμένο Μάρτιο, η χώρα κατέστησε γνωστό ότι η πρώτη πυροβολαρχία αντιαεροπορικών συστημάτων μέσου-μεγάλου βεληνεκούς SAMP/T χαρακτηρίστηκε επιχειρησιακή.

Το 2013 η Σιγκαπούρη προχώρησε στην παραγγελία δύο πυροβολαρχιών SAMP/T (συνολικά 12 οκταπλοί εκτοξευτές) και 200 βλημάτων Aster-30 μέγιστου βεληνεκούς 120 χιλιομέτρων, προς αντικατάσταση των MIM-23 Improved HAWK, με συνολικό κόστος € 651 εκατομμύρια. Η πρώτη πυροβολαρχία, μαζί με 100 βλήματα, παραδόθηκαν το 2017, ενώ η δεύτερη αναμένεται να παραδοθεί το 2019.