Μια καλά σχεδιασμένη και προσεκτικά εκτελεσμένη ουκρανική επιχείρηση με drones, που πραγματοποιήθηκε την 1η Ιουνίου και έφερε την κωδική ονομασία «Ιστός Αράχνης» (ή Pavutyna στα ουκρανικά), κατάφερε να πλήξει καίρια την ικανότητα της Ρωσίας να διεξάγει στρατηγικές αεροπορικές επιθέσεις στα ουκρανικά εδάφη. Η επιχείρηση έπληξε τέσσερα ρωσικά στρατιωτικά αεροδρόμια-στις περιοχές Μπελάγια, Ντιαγκίλεβο, Ολένια και Ιβάνοβο-προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε περισσότερα από 40 ρωσικά αεροσκάφη (τα 13 καταστράφηκαν ολοσχερώς, σύμφωνα με το Κίεβο), μεταξύ των οποίων και τα στρατηγικής σημασίας A-50, Tu-95 και Tu-22M3. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου (ISW), η ουκρανική επιχείρηση είχε στόχο τα αεροσκάφη που χρησιμοποιεί η Μόσχα για την εκτόξευση πυραύλων Κρουζ κατά ουκρανικών υποδομών, καθώς και τα αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου A-50, τα οποία είναι καθοριστικά για την ανίχνευση ουκρανικών συστημάτων αεράμυνας και τον συντονισμό των ρωσικών μαχητικών.
Η έκθεση του ISW σημειώνει ότι η ουκρανική επίθεση ενδέχεται να αναγκάσει τη Ρωσία να αναδιατάξει τις αντιαεροπορικές της δυνάμεις προκειμένου να καλύψει μεγαλύτερη γεωγραφική περιοχή, αυξάνοντας την πίεση στα υπάρχοντα συστήματα. Παράλληλα, μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία κινητών μονάδων αντιαεροπορικής άμυνας που θα μπορούν να ανταποκρίνονται πιο άμεσα σε νέες επιθέσεις με drones. Οι αναλυτές επισημαίνουν πως η Ρωσία χρησιμοποιεί συστηματικά τα βομβαρδιστικά Tu-95 και Tu-22M3 για την εκτόξευση πυραύλων Κινζάλ (Kh-101/555 και Kh-59/69). Η καταστροφή ή η ζημιά σε αυτά τα αεροσκάφη αποτελεί σημαντικό πλήγμα για την επιχειρησιακή της δυνατότητα. Μάλιστα, υπενθυμίζεται πως η κατάρριψη ρωσικού A-50 το προηγούμενο διάστημα είχε ήδη περιορίσει την αεροπορική δραστηριότητα της Μόσχας πάνω από την Ουκρανία. Η προετοιμασία της επιχείρησης διήρκεσε πάνω από 1,5 χρόνο, με την προσωπική εποπτεία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Τον σχεδιασμό και την εκτέλεση συντόνισαν ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) Βασίλ Μαλιούκ και η ομάδα του.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ουκρανικού πρακτορείου Ukrinform, η επιχείρηση όχι μόνο κατάφερε να πλήξει κρίσιμες στρατιωτικές υποδομές, αλλά και να μεταφέρει το μήνυμα ότι η Ουκρανία είναι σε θέση να φτάσει βαθιά εντός ρωσικού εδάφους με αποτελεσματικά μέσα, ακόμα και χωρίς τη χρήση επανδρωμένων μέσων ή δυτικής υποστήριξης. Παράλληλα, έδωσε χρόνο στο Κίεβο να ανασυντάξει τις δικές του δυνάμεις και του προσέφερε ένα διαπραγματευτικό «χαρτί» ενόψει του β’ γύρου των συνομιλιών με τους Ρώσους, το μεσημέρι της Δευτέρας στην Κωνσταντινούπολη. Οι αναλυτές του ISW υπογραμμίζουν πως η Ρωσία θα δυσκολευτεί ιδιαίτερα να αντικαταστήσει τα αεροσκάφη που υπέστησαν σοβαρές ζημιές ή καταστράφηκαν εντελώς. Η κατασκευή και συντήρηση στρατηγικών αεροσκαφών είναι χρονοβόρα, δαπανηρή και εξαρτημένη από δυσεύρετα εξαρτήματα-πολλά από τα οποία δεν είναι πλέον προσβάσιμα λόγω των διεθνών κυρώσεων.
Κατά συνέπεια, η επιχείρηση της 1ης Ιουνίου αποτελεί πιθανώς την πιο σημαντική στρατιωτική επιτυχία της Ουκρανίας στον αέρα εδώ και μήνες και μπορεί να επιφέρει ένα κρίσιμο χρονικό παράθυρο σχετικής αεροπορικής ανακούφισης για τις ουκρανικές πόλεις και υποδομές. Τουλάχιστον 13 ρωσικά αεροσκάφη καταστράφηκαν ολοκληρωτικά και ακόμη περισσότερα υπέστησαν ζημιές ως αποτέλεσμα ειδικής επιχείρησης της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας σε τουλάχιστον τέσσερις αεροπορικές βάσεις της Ρωσίας. Τη συγκεκριμένη ενημέρωση παρείχε στο Telegram ο Αντρέι Κοβαλένκο, επικεφαλής του Κέντρου Αντιμετώπισης της Παραπληροφόρησης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας. «Τουλάχιστον 13 ρωσικά αεροσκάφη καταστράφηκαν και ακόμη περισσότερα υπέστησαν ζημιές στους βάλτους», σημείωσε ο Κοβαλένκο. Σύμφωνα με πηγή των μυστικών υπηρεσιών, χτυπήθηκαν περισσότερα από 40 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων A-50, Tu-95 και Tu-22 M3. Το εκτιμώμενο κόστος των καταστραμμένων αεροσκαφών ανέρχεται σε 7 δισεκατομμύρια δολάρια.