Παρουσία σχεδόν είκοσι αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, περίπου 4.500 καλεσμένων, αλλά και με τιμώμενα πρόσωπα τους περίπου 200 βετεράνους πολεμιστές που έλαβαν μέρος στη στρατιωτική επιχείρηση, ξεκίνησαν σήμερα στη Νορμανδία οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 80η επέτειο της αποβασης των συμμαχικών δυνάμεων. Από ελληνικής πλευράς παρών είναι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ από πλευράς αρχηγών κρατών είναι οι εξής: Ο οικοδεσπότης πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, ο βασιλιάς της Αγγλίας Κάρολος, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η πρόεδρος της Σλοβακίας Ζουζάνα Τσαπούτοβα, ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα, ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα, ο πρόεδρος της Τσεχικής Δημοκρατίας Πετρ Πάβελ, ο μέγας δούκας Ερρίκος του Λουξεμβούργου, ο πρίγκιπας Αλβέρτος Β’ του Μονακό, ο βασιλιάς Γουλιέλμος-Αλέξανδρος της Ολλανδίας, ο βασιλιάς Φίλιππος του Βελγίου, ο βασιλιάς της Δανίας Φρειδερίκος, ο γενικός κυβερνήτης της Αυστραλίας Ντέιβιντ Χέρλι, ενώ ο βασιλιάς της Νορβηγίας έστειλε τον διάδοχο πρίγκιπα Χάακον.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απηύθυνε θερμή έκκληση να προστατευθεί η ελευθερία και η δημοκρατία κατά την 80ή επέτειο της απόβασης των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία (D-Day), καλώντας τις δυτικές δυνάμεις να συνεχίσουν την υποστήριξη στην Ουκρανία και να μην παραδοθούν στη ρωσική τυραννία. Σε κοινή τελετή με τον Γάλλο πρόεδρο και Αμερικανούς βετεράνους στο Αμερικανικό Κοιμητήριο της Νορμανδίας, ο Μπάιντεν είπε πως είναι «απλώς αδιανόητη» η παράδοση στη ρωσική επιθετικότητα και υποσχέθηκε ότι η υποστήριξη στην Ουκρανία δεν θα μειωθεί. Κάλεσε τους συμμάχους στη Δύση και στο ΝΑΤΟ να αναβιώσουν το πνεύμα της D-Day και να εργαστούν από κοινού σε μια περίοδο όπου όπως είπε η δημοκρατία αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη απειλή από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Ο απομονωτισμός δεν ήταν η απάντηση πριν από 80 χρόνια και δεν είναι η απάντηση σήμερα», ανέφερε ο Μπάιντεν στην ομιλία του. Στις 6 Ιουνίου 1944, περισσότεροι από 150.000 στρατιώτες των Συμμάχων ‘εισέβαλαν’ στη Γαλλία από θάλασσα και αέρα για να διώξουν τις δυνάμεις της ναζιστικής Γερμανίας αποβιβαζόμενοι στις παραλίες με τις κωδικές ονομασίες Ομάχα, Τζούνο, Σουόρντ, Γιούτα και Γκολντ ή πέφτοντας από τον ουρανό. Με τον αριθμό των βετεράνων, πολλοί από τους οποίους είναι 100 ή και παραπάνω ετών, να μειώνεται με γρήγορους ρυθμούς, αυτή είναι πιθανό να είναι η τελευταία μεγάλη τελετή στη Νορμανδία προς τιμή τους και παρουσία τους. Ο Μπάιντεν είπε πως είναι γι΄αυτόν ύψιστη τιμή να απευθύνει χαιρετισμό στους Αμερικανούς βετεράνους, στρέφοντας το βλέμμα από το πόντιουμ προς αυτούς και λέγοντας «Ο Θεός σας αγαπά». «Οι άνδρες που πολέμησαν εδώ έγιναν ήρωες», είπε. «Ήξεραν πέρα από κάθε αμφιβολία ότι ήταν κάτι για το οποίο άξιζε να πολεμήσουν και να πεθάνουν». Με τον πόλεμο να μαίνεται στην Ουκρανία στα σύνορα της Ευρώπης, η επέτειος αυτού του σημείου καμπής στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο φέρει ένα ιδιαίτερο νόημα. Πραγματοποιείται σε μια χρονιά πολλών εκλογών, μεταξύ των οποίων για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα και στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο.

Ορισμένοι φοβούνται πως ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που θα αντιπαρατεθεί στις εκλογές με τον Μπάιντεν, θα μειώσει την υποστήριξη των ΗΠΑ για την Ουκρανία. Μιλώντας σε μια βρετανική τελετή στο Βερ-σιρ-Μερ νωρίτερα σήμερα ο βασιλιάς Κάρολος της Βρετανίας, με στρατιωτική στολή, απηύθυνε επίσης έκκληση για μεγαλύτερη διεθνή συνεργασία στη μάχη για ειρήνη. «Θυμόμαστε το δίδαγμα που φθάνει σ’ εμάς ξανά και ξανά μέσα από τις δεκαετίες: τα ελεύθερα έθνη πρέπει να ενώνονται για να αντισταθούν μαζί στην τυραννία», δήλωσε ο Κάρολος, ο οποίος μίλησε τόσο στα αγγλικά όσο και στα γαλλικά. Οι ηγέτες αναμένεται να εγκρίνουν σήμερα διακήρυξη που θα λέει πως η δημοκρατία βρίσκεται γι΄ακόμη μία φορά υπό απειλή στην Ευρώπη και θα δίνεται η υπόσχεση για προάσπιση της ελευθερίας και της δημοκρατίας, δήλωσαν δύο πηγές. Περίπου 200 βετεράνοι, οι περισσότεροι Αμερικανοί ή Βρετανοί, πρόκειται να συμμετάσχουν σε τελετές ολόκληρη τη σημερινή ημέρα. Στην αμερικανική τελετή στο κοιμητήριο του Κολβίλ-σιρ-Μερ, ο Μακρόν απένειμε το μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής στους Αμερικανούς βετεράνους. Πολλοί ήταν σε αναπηρικά καροτσάκια, φορώντας καπελάκια με την επιγραφή «WWII veteran.» (Βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου») «Επιστρέψατε σήμερα εδώ στην πατρίδα», είπε ο Μακρόν στους Αμερικανούς βετεράνους στα αγγλικά, λέγοντας πως η Γαλλία δεν θα ξεχάσει τη θυσία τους.

«Στην 80η επέτειο της D-Day, αποτίουμε φόρο τιμής στους ήρωες που πολέμησαν ενάντια στις δυνάμεις του φασισμού στη μεγαλύτερη ναυτική, αεροπορική και χερσαία επιχείρηση στην ιστορία. Τιμούμε τη θυσία τους» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτηση του στα αγγλικά στο Χ (πρώην twitter) για την σημερινή επέτειο της απόβασης στη Νορμανδία, όπου παραβρέθηκε. Και προσέθεσε: «Αγωνίστηκαν για την ελευθερία και τη δημοκρατία, και είναι καθ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ξεκινάει σήμερα μια επίσκεψη στη Γαλλία, όπου θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για την επέτειο της απόβασης των συμμάχων στη Νορμανδία, στις 6 Ιουνίου 1944, που οργανώνει ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν με την επιθυμία να διατρανώσει την ενότητα των ηγετών της Δύσης με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τον Μπάιντεν υποδέχθηκε κατά την αποβίβασή του το πρωί από το αεροπλάνο στο Παρίσι ο Γάλλος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ. Ο Μπάιντεν θα μεταβεί αύριο, Πέμπτη, στις νορμαδικές ακτές (βορειοδυτική Γαλλία) για την 80ή επέτειο της D-Day, όπου θα συναντήσει τον βασιλιά Κάρολο Γ’, τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα, αλλά και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ακολούθως θα πραγματοποιήσει την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στη Γαλλία. Ο Μπάιντεν αναμένεται να μιλήσει στις επίσημες τελετές στις παραλίες Ούτα και Όμαχα Μπιτς όπου αποβιβάστηκαν «73.000 γενναίοι Αμερικανοί» για να «ανοίξουν τον δρόμο στην απελευθέρωση της Γαλλίας και της Ευρώπης», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Στο περιθώριο του προγράμματος αυτού, θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Ουκρανό ομόλογό του για να δει «πώς μπορούμε να συνεχίσουμε να εμβαθύνουμε την υποστήριξή μας», πρόσθεσε. Συζητήσεις μεταξύ των δύο ανδρών προβλέπονται επίσης κατά τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών στην Ιταλία, από τις 13-15 Ιουνίου. Τη Δευτέρα, περίπου 50 Αμερικανοί βετεράνοι, ορισμένοι από τους οποίους είχαν λάβει μέρος στην απόβαση της 6ης Ιουνίου 1944, προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Ντοβίλ, στη Νορμανδία, προκειμένου να λάβουν μέρος στους εορτασμούς. «Η Γαλλία καλωσορίζει τους ήρωες», έγραψε χθες, Τρίτη, στο X ο Ε. Μακρόν. Σε έναν ισχυρό συμβολισμό, η Ρωσία, που είχε προσκληθεί πριν από δέκα χρόνια και ήταν σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας απέναντι στη ναζιστική Γερμανία, αποκλείστηκε επίσημα από τις τελετές λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία. Η Γαλλία δεν έχει κρύψει την επιθυμία της να διατρανώσει την ενότητα των ηγετών της Δύσης την ώρα που μια μεγάλη σύγκρουση πλήττει και πάλι την Ευρώπη. Ο Μακρόν αναμένεται κυρίως να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του για μια ενδεχόμενη αποστολή στρατιωτικών εκπαιδευτών στην Ουκρανία. Στις 7 Ιουνίου. ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία στο Πουάντ ντι Χοκ, πάντα στη Νορμανδία, «για τη σημασία της υπεράσπισης της ελευθερίας και της δημοκρατίας», σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο. Ένα μήνυμα που αναμένεται να ενταθεί ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου. Ο Μπάιντεν θα γίνει δεκτός στο Παρίσι, στο υψηλότερο επίπεδο σύμφωνα με το πρωτόκολλα, στην Αψίδα του Θριάμβου, πριν από συναντήσεις και ένα επίσημο γεύμα στο Ελιζέ με τον Εμανουέλ Μακρόν.

«Καθώς 80 χρόνια μετά την απελευθέρωση της Ευρώπης ο πόλεμος επιστρέφει στην Ευρώπη, οι δύο πρόεδροι θα αναφερθούν στην αδιάλειπτη και διαρκή υποστήριξη προς την Ουκρανία», διευκρίνισε η γαλλική προεδρία. «Αυτός ο στενός συντονισμός στις διεθνείς κρίσεις θα προετοιμάσει τις προσεχείς διεθνείς διασκέψεις, κυρίως τη σύνοδο κορυφής της G7», στα μέσα Ιουνίου στην Ιταλία, «και τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ» τον Ιούλιο στην Ουάσινγκτον, πρόσθεσε η πηγή αυτή. Ο Εμανουέλ Μακρόν θα κηρύξει σήμερα την έναρξη των τριήμερων εορτασμών στο Πλιμελέκ (Βρετάνη, δυτική Γαλλία) αποτείνοντας φόρο τιμής στους Βρετόνους αντάρτες, τους πρώτους αλεξιπτωτιστές της Ελεύθερης Γαλλίας και στα πολυάριθμα θύματα μεταξύ των αμάχων κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Θα συνεχίσουμε να τιμάμε τη μνήμη όλων εκείνων που συνέβαλαν στην ελευθερία μας: εκείνων που ξεσηκώθηκαν για να πολεμήσουν τον ναζισμό, εκείνων που πολέμησαν σε όλα τα μέτωπα, εκείνων που υπέφεραν και εκείνων που πήραν όλα τα ρίσκα για να απαλύνουν τον πόνο», αναφέρει ο πρόεδρος Μακρόν στο υλικό που διανεμήθηκε στους δημοσιογράφους ενόψει αυτου του ασυνήθιστου διπλωματικού ραντεβού.ήκον μας να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε αυτές τις αξίες.»