Η μεταστάθμευση της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών αποτέλεσε το αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα ένα θέμα άμεσου ενδιαφέροντος. Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία πάγωσε το θέμα έχοντας ως επίκεντρο το πολιτικό κόστος της μετεγκατάστασης και όχι το επιχειρησιακό όφελος. Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα της μετεγκατάστασης επανέρχεται και μάλιστα άμεσα αναμένεται να παρθούν αποφάσεις. Η μεταστάθμευση της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών πρέπει άμεσα και με κατεπείγουσες διαδικασίες να ολοκληρωθεί αφού εγείρεται μεγάλο επιχειρησιακό όφελος οι πεζοναύτες να βρίσκονται εγγύς των πλοίων της Διοίκησης Αμφιβίων Δυνάμεων του Αρχηγείου Στόλου ΠΝ.

Το μέχρι σήμερα μοντέλο λειτουργίας της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών είναι ιδιαίτερα δυσλειτουργικό και εξυπηρετεί μόνον την τοπική κοινωνία του Βόλου και κανένα άλλο επιχειρησιακό όφελος. Με τη σημερινή της μορφή η 32 ΤΑΞ ΠΖΝ περιλαμβάνει μονάδες και υπομονάδες υποστήριξης της ταξιαρχίας στον Βόλο και ειδικότερα τα δύο τάγματα πεζοναυτών (το 505 και το 521) ενώ το 575 βρίσκεται στον Αυλώνα εντός του ΚΕΤΘ. Η νέα δομή ανασυγκροτεί τη ταξιαρχία με ένα τάγμα στην Αμφιάλη εντός του Ναυτικού Οχυρού Παλάσκα και το άλλο τάγμα στο ΚΕΤΘ μαζί με το 575. Η νέα δομή της 32 ΤΑΞ ΠΖΝ προσφέρει πολλαπλά οφέλη όπως αμεσότητα πρόσβασης στα αρματαγωγά και τα πλοία ταχείας μεταφοράς της Διοίκησης Αμφιβίων Δυνάμεων του ΑΣ. Παράλληλα, επιτρέπει σύμφωνα με τα δεδομένα του σχεδιασμού την άμεση επίταξη πλοίων εμπορικού τύπου από το λιμάνι του Πειραιά και την μεταφορά στρατευμάτων στο Ανατολικό Αιγαίο. Το τελευταίο στοιχείο αποτελεί κορυφαίο πλεονέκτημα σε σχέση με τον Βόλο ή οποιαδήποτε άλλη τοποθεσία επιβίβασης των πεζοναυτών σε επιτασσόμενα εμπορικά πλοία.

Ταυτοχρόνως, η Ταξιαρχία εκτός του ότι βρίσκεται δίπλα στα μέσα που θα την μεταφέρουν βρίσκεται και δίπλα στα λοιπά μέσα που θα την υποστηρίξουν. Αναφερόμαστε στα πλοία του ΠΝ που αναλαμβάνουν καθήκοντα συνοδείας και υποστήριξης της αμφίβιας δύναμης εν πλω. Το σενάριο μεταφοράς των Διοίκησης Αμφιβίων Δυνάμεων από Σαλαμίνα και Αμφιάλη στον Βόλο είναι επιχειρησιακώς λανθασμένο καθότι τα πλοία της Διοίκησης Αμφιβίων Δυνάμεων δεν επιχειρούν μόνα τους αλλά ενταγμένα σε ομάδες μάχης του Αρχηγείου Στόλου υπό τη κάλυψη και συνοδεία μονάδων κρούσης και εναερίων μέσων όπως τα ελικόπτερα που προσφέρουν ανθυποβρυχιακή προστασία.

Όπως αναφέραμε και παραπάνω η ταξιαρχία θα βρίσκεται δίπλα σε κορυφαία πλοία όπως τα καταμαράν HighSpeed που μεταφέρουν μεγάλο όγκο στρατευμάτων και υλικού με υψηλές ταχύτητες σε μεγάλες αποστάσεις. Πρόκειται για τη πεμπτουσία της ταχείας αντίδρασης και η ύπαρξη αυτών των μέσων προσφέρει σημαντικές δυνατότητες ταχείας αντίδρασης.

Αποτελεί κοινό τόπο πως η υλοποίηση και υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου δράσης για τη 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών είναι εθνική αδήριτη ανάγκη αν θέλουμε να μιλάμε για αμυντικό σχεδιασμό και δομή δυνάμεων με γνώμονα το επιχειρησιακό όφελος και όχι το τοπικό όφελος. Είμαστε σίγουροι πως τα στελέχη της 32 Ταξιαρχίας αντιλαμβάνονται τους προφανείς επιχειρησιακούς λόγους και δεν συμπεριφέρονται με τρόπο που καθιστά την δράση της ταξιαρχίας εξαιρετικά χρονοβόρα και εν πολλοίς αναποτελεσματική. Επιτέλους, ας χτίσουμε μια δομή δυνάμεων όχι εξυπηρετώντας τις τοπικές κοινωνίες αλλά το εθνικό συμφέρον και όφελος.

Comments

 1. Καλή φάση διώξτε πρώτα όλα τα στρατόπεδα από Πελοπόννησο που είναι άχρηστα και δεν προσφέρουν τίποτα εκτός και αν φοβούνται επίθεση από την Μάλτα αλλά πολιτικές σκοπιμότητες τα αφήνουν εκεί για ενυσχηση τον τοπικό κοινωνιών

 2. Η μεταφορά της 32 ΤΑΞ ΠΝ από τον Βόλο και την Λάρισα στην Αττική σίγουρα θα δημιουργήσει κάποια προβλήματα στην αρχή, με το προσωπικό που κατά κύριο λόγο είναι από την Θεσσαλία να έχει προβλήματα, το οποίο θα λυθεί άμεσα αν το θέλει η ηγεσία, με αντικατάσταση αυτών με στελέχη που ζουν στην Αττική, τα οποία τώρα υπηρετούν σε μονάδες ΚΔ.

  H 32 ΤΑΞ ΠΝ πρέπει να απορροφήσει και την Ζ ΜΑΚ χρησιμοποιώντας την σαν τους RECON MARINES του USMC. Η μονάδα πρέπει πρώτα από όλα να ενισχυθεί σε προσωπικό, έχοντας 100% επάνδρωση.

 3. Εσείς που τα γράφεται αυτά δεν ξέρετε τι σας γίνεται. Αν μεταφερθεί η Ταξιαρχία από το Βόλο το μόνο σίγουρο είναι ότι θα διαλυθεί η Ταξιαρχία και θα χρειαστεί αρκετό χρονικό διάστημα να επανέλθει. Δεν προσφέρει κανένα επιχειρησιακό όφελος και προβλήματα που θα δημιουργηθούν είναι δυσανάλογα πολλά. Το μόνο θα εξυπηρετηθεί είναι το καπρίτσιο ορισμένων που δήθεν θα λύσουν το πρόβλημα του Ελληνικού Στρατού για τα επέμενα 100 χρόνια!!

  1. Τα επιχειρησιακά οφέλη που αποφέρει αναφέρονται εκτενώς στο άρθρο…. Μάλλον δεν το διάβασες… Άρα 1. Είσαι κάτοικος Βόλου και πέριξ και δεν σε συμφέρει να φύγει η ταξιαρχία από εκεί ή 2. Είσαι στέλεχος της εν λόγω ταξιαρχίας και σε καταστρέφει οικονομικά η εν λόγω μετακίνηση… Αν είσαι το 1 , τότε καλά να πάθετε… Έτσι έκαναν και οι Χαλκιδαιοι , όταν έφυγε το 575 , αλλά όταν ήταν εκεί , ταλαιπωρούσαν τους φαντάρους και τα στελέχη…αν είσαι το 2. λυπάμαι ειλικρινά αλλά ετσι είναι οι Ειδικές Δυνάμεις… Μακάρι να δωθεί λύση εκ των έσω…

   1. Το τι είμαι είναι δικός μου λογαριασμός, όπως και φυσικά δεν τα λέω τυχαία αυτά, ούτε θα καθίσω να αναλύσω εδώ μέσα γιατί όλα αυτά είναι λάθος. Δεν υπάρχει κανένα επιχειρησιακό όφελος και αν δεν σου κάνει η δική μου άποψη διάβασε τι είπαν πρώην Αρχηγοί.

 4. Και τα ZURB θα παραμείνουν στο Βόλο; Κάπου δεν έχει λογική σε όλο αυτό.
  Επίσης η αυτοσυγκέντρωση δυνάμεων στην Νότια Αττική δεν ξέρω κατά πόσο έχει πάλι επιχειρησιακή λογική.

  Η είσοδος τους από την άλλη με μεγαλύτερη ευκολία σε πλοία της ακτοπλοΐας προσφέρει μια επιχειρησιακή ευελιξία πριν ξεκινήσει ο πόλεμος.

  Η μονάδα έχει θέματα και επιχειρήσεις σε μικρά nησιά μιας και δεν έχει αυτονομία είτε με RIB είτε με σκάφη τύπου CV-90…

  Γενικότερα σύνθετο θέμα που η μεταφορά της μονάδας από μόνη της δεν λύνει τα προβλήματα…

 5. Δηλαδή θα μεταφερθεί η ταξιαρχία που είναι υπεύθυνη για την προστασία κ την υπεράσπιση των νησιών μας, από τον Βόλο του οποίου το λιμάνι είναι πολύ πιο κοντά στον κύριο χώρο ευθύνης της ταξιαρχίας στην Ελευσίνα που είναι στην διπλάσια απόσταση;
  Λογικό μου ακούγεται.
  Από προγραμματισμό κ σχεδιασμό ότι να ναι.
  1)Το λιμάνι του Βόλου δόξα τον Θεό έχει τις δυνατότητες να δεχθεί για μόνιμη εγκατάσταση τα πλοία που χρειάζονται για την πρώτη γραμμή στήριξης των νησιων, σίγουρα θα χρειαστεί να γίνουν εργασίες αλλά το ίδιο θα γίνει κ σε περίπτωση μετεγκαταστασης,
  2) Υπάρχουν κ εκεί γρήγορα πλοία που εκτελούν δρομολόγια στα νησιά
  3) Είναι δίπλα σε αεροδρόμια κ στο Στεφανοβικειο όπου υπάρχουν Σινουκ αλλά τώρα κ τα kiowa με τα οποία θα δρουν ταυτόχρονα σε αρκετές αποστολές.
  4)Η περιοχή έχει μια χαρά Α/Α άμυνα μιας κ ειναι μέσα στην περιοχή ευθύνης των Patriot της Σκύρου αλλά κ των Α/Α μονάδων που υπάρχουν στην Λάρισα κ Βόλο.

  1. Ποια νησιά υποστηρίζει η ταξιαρχία δηλαδή; Πιστεύεις ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για τα νησιά του βορείου αιγαίου απ ότι την πλειάδα μικρονήσων κατοικίσιμων και μη του συμπλέγματος δωδεκανήσων; ή ακόμα και κυκλάδων;

 6. Με όλο το σεβασμό προς τον γραφοντα θα ήθελα να ρωτήσω εαν από την εμπειρία του μπορεί να μου πει
  α. Πόσο χρονικό διάστημα μετα την μετεγκατάσταση θα χρειαστεί η Ταξιαρχία να επανέλθει στο επιχειρησιακό επίπεδο που είναι τώρα.
  β. Εάν η χρονική περίοδος που διανύουμε τώρα είναι κατάλληλη για αυτή τη μεταστάθμευση
  γ. Εάν έχει σκεφθεί τους Στρατιωτικούς που εφέτος μετατίθενται στην Ταξιαρχία και έχουν παιδια, πόσο όλο αυτό θα επιδράσει στην ψυχολογία των παιδιών και στην εύρυθμη λειτουργία των οικογενειών που θα αλλάξουν ( εάν ολοκληρωθεί η μεταστάθμευσε εντός του ερχόμενου έτους) τρία περιβάλλοντα εντός ενός έτους.
  Με εκτίμηση
  Ν.Π

 7. Η φρουρά της Λήμνου βρίσκεται στη Μύρινα και όχι στο Μούδρο, όπως επιτάσσουν οι επιχειρησιακές ανάγκες, γιατί πρέπει να καταναλώνουν … σουβλάκια και ενοίκια (πολιτικό κόστος). Οι πεζοναύτες, με τα ίδια «κριτήρια», μένουν Βόλο. Ιδού μια ασφαλής οδός προς την εθνική μας ευθανασία!

 8. Μακάρι το θέμα να ήταν τόσο απλό. Προφανώς για τους επιχειρησιακούς λόγους αρμόδιοι είναι οι στρατιωτικοί. Αλλά, καλώς ή κακώς, η παρουσία του στρατού συνδέεται με την τοπική οικονομία. Ακόμα και σε χώρες όπως η Γερμανία, κάτοικοι αντιδρούν όταν πρόκειται να κλείσει μία μονάδα. Το κράτος δεν μπορεί να αγνοεί αυτόν τον παράγοντα. Αλλιώς όλοι να μαζευτούμε σε λίγα μεγάλα αστικά κέντρα.
  Απαιτείται όλες οι μονάδες που δεν χρειάζονται στην Αττική να μετασταθμεύσουν στην περιφέρεια.
  Αυτό αφορά ιδίως τις παραγωγικές σχολές.

 9. Zubr ? Μαλλον εισαι ασχετος τελειος αμα δεν ξερεις οτι δεν δουλευει κανενα και εξυπηρετεις αλλα συμφεροντα αθηναικα

 10. Διαβάζοντας τα σχόλι βλέπω ότι η μετεγκατάσταση δημιουργεί προβλήματα σε 2 κατηγορίες
  1 την τοπική οικονομία
  2 τα στελέχη που υπηρετούν εκεί
  ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ο στρατός να σχεδιάζει τη δομή του με βάση τί εξυπηρετεί την εκάστοτε τοπική οικονομία. Υπάρχουν βέβαια και στρατόπεδα που θα έπρεπε να έχουν κλείσει προχθές. Στην Πελοπόνησσο, στην Στερεά, στη Μακεδονία κλπ. Ακόμα και η 71 δεν είναι εκεί που πρέπει να είναι, κοντά σε ελικόπτερα δηλαδή.
  Οσον αφορά τα στελέχη. Ολοι οι υπόλοιποι στρατιωτικοί που παίρνουν μεταθέσεις ή δεν παίρνουν και παραμένουν στο ίδιο μέρος ΧΩΡΙΣ τη θέληση τους, τί πρέπει να κάνουν; Απεργία; Μιλάμε σοβαρά τώρα; Υπάρχει και η δυνατότητα να φύγουν από τις ειδικές δυνάμεις και να επιστρέψουν στο όπλο τους…. Δεν τους στέλνουν στην Πλάτη ή στο Κατελόριζο, στην Αθήνα τους στέλνουν!
  Εκτός αν θίγονται ορισμένοι λόγω του γεγονότος ότι έχουν ενοικιάσει τα σπίτια τους σε στρατιωτικούς… ή έχουν καταστήματα εστίασης…

 11. το προβλημα ειναι συνθετο στην ποιο απλοικη μορφη που μπορω ως μη ειδικος να πω ειναι οτι στην πραγματικοτητα χρειαζομαστε 2 ταξιαρχιες πεζοναυτων μια στον πειραια με στοχο τα δωδεκαννησα και μια στον βολο με στοχο το βορειο αιγαιο,ουσιαστικα η επανδρωση ειναι το προβλημα,τωρα θα μπορουσε να φτιαχτει ενα ταγμα στον πειραια το οποιο θα εχει την δυνατοτητα αμεσα να επεμβει στα δωδεκαννησα,ισως το 575 να επρεπε να μεταφερθει εντος οχυρου ωστε ατυπως να υπαρχει μια μοναδα αμεσης επεμβασης,στο βολο θα μπορουσαν να στειλουν αντοιστιχα μεσα ταχειας επεμβασεις με τα αναλογα εργα.
  υγ.Τα σουβλακια ειναι η δικαιολογια το προβλημα λεγεται ενικοια κ γδαρσιμο,δοξα το θεο γδερνουν τους φοιτητες.
  Υγ2, δεν ξερω αν μπορει να γινει επιταξη ακτοπλοικων καθως αρκετα ειναι αλλοδαπα κ πολλες φορες μενουν εκτος χωρας ιδιαιτερα την χειμερινη περιοδο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *