Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες σημειώθηκε επακούμβηση της ελληνικής φρεγάτας (F-451 ΛΗΜΝΟΣ) με τουρκική φρεγάτα που συνόδευε το Oruc Reis. Τα ελληνικά πλοία παρακολουθούσαν από τη πρώτη στιγμή εκ του σύνεγγυς τις τουρκικές δραστηριότητες.

Δεν υπήρξε μεγάλη σύγκρουση παρά μόνον υλικές ζημιές μικρής έκτασης. Πάντως το περιστατικό επιβεβαιώνεται από πηγές μας.

Στο διάγγελμα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον κίνδυνο ατυχήματος και τόσο η αναφορά του όσο και το διάγγελμα μόνον τυχαία δεν ήταν.

Νεότερη ενημέρωση αναφέρει πως η τουρκική φρεγάτα ΜΕΚΟ 200 έχει πάθει σοβαρές ζημιές.

Comments

 1. Μεγάλη έκπληξη δεν είναι αυτό που συνέβει και ήταν νομίζω απλά θέμα χρόνου, αφού τα τουρκικά πλοία δεν υπακούν στις ειδοποιήσεις του ΠΝ να απομακρυνθούν απο την περιοχή όπως έχει ακουστεί σε δελτία ειδήσεων.
  Προσωπικά μου θυμίζει όμως και περιστατικά σε παρόμοιες περιπτώσεις όπου συγκρούστηκαν πολεμικά πλοία των Ρώσων και αμερικανών.

  1. Μπορείς να μου εξηγήσεις τι εννοείς με αυτά που είπες και τι σχέση έχουν με εμένα η με το σχόλιο που έγραψα εκφράζοντας την προσωπική μου άποψη;

  2. Κρίνετε εξ ιδίων τα αλλότρια.
   Aν η κυβέρνηση προσέγγιζε τους πολίτες με σεβασμό και απέφευγε εξ αρχής τις περιττές γελοιότητες περί θορύβου, μήκους του επεκταμένου καλωδίου και αβλαβούς πλεύσης εν διεθνών υδάτων, θα απολάμβανε διαφορετική αντιμετώπιση.

   1. Γελιότητες το μήκος των καλωδλιων κλπ;

    Και γιατί μα πιστεψω τους τουρκους και τις ψευτικες φωτό και να μην πιστεψω την Ελληνική Κυβέρνηδη;

    1. Μα δεν είναι αυτή καθ εαυτή η δικαιολογία περί θορύβου, πέραν όλων των άλλων, επιβεβαίωση της επέκτασης;
     Εάν δεν ήτο επεκταμένα προς τι η «παραγωγή θορύβου» για παρεμβολή στις έρευνες; Εάν δεν ελάμβανε χώρα έρευνα, πρός τί ο θόρυβος;
     Γιατί δεν δημοσίευσε η κυβέρνηση οπτικοακουστικό υλικό από τον πλού του ερευνητικού προς αδιάσειστη διάψευση των τουρκικών ισχυρισμών;
     Εάν τουρκικός στολίσκος έπλεε αβλαβώς σε διεθνή ύδατα, εάν δεν διενεργούσε παραβίαση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, προς τί η επακούμβησις;
     Προς τι οι εκκλήσεις του Π.Ν για αποχώρηση από την περιοχή;
     Εάν η τουρκική NAVTEX δεν είναι παράνομη, γιατί απεστάλη προς αναχαίτιση του τουρκικού στόλου στην περιοχή, ο ελληνικός;

     Μα πάνω απ’ όλα. Γιατί η κυβέρνηση αισθάνεται την ανάγκη υποτίμησης της νοημοσύνης των Ελλήνων πολιτών;
     Τι καλύτερο από το να είχε εξ αρχής πει την αλήθεια;
     ‘Οι τουρκικές ενέργειες συνιστούν παραβίαση ελληνικής κυριαρχίας.
     Ο στόλος μας βρίσκεται επι τόπου.
     Διατηρούμε την ευχέρεια εμπλοκής των τουρκικών δυνάμεων.
     Θα εξαντλήσουμε κάθε διπλωματικό περιθώριο’

     Αυτό θα ήταν το αξιοπρεπές.

     Είναι η ανάπτυξη όλης της φιλολογίας περί θορύβου κλπ, που δημιουργεί εύλογες υποψίες.
     Το πολιτικό σύστημα εν γένει έχει, με 100% δική του ευθήνη, απολέσει την έξωθεν καλή μαρτυρία στα εθνικά θέματα.

     Δεν αρμόζουν σε τόσο κρίσιμες στιγμές χαζοδικαιολογίες και αποστασιοποίηση των κυβερνώντων από τους πολίτες.

     1. νομίζω ότι κάνεις κάποια λογικά άλματα. Να πχ κάποιες πιθανές απαντήσεις (χωρίς να σημαίνει ότι ισχύουν): Γιατί να αναφερθεί σε θόρυβο; Για να προκάνει σε περίπτωση που κάνει έρευνες το ουρουτς. Γιατί να καλεί το ΠΝ να φύγει το ουρουτς από την περιοχή, ενώ είναι σε διεθνή ύδατα; Για να πιέσει και να δημιουργήσει διεθνές θέμα. Ακόμα και αν είναι νόμιμη η διέλευση (προφανώς και είναι) παραμένει προκλητική και ενδεικτική προθέσεων. Τέλος δεν ισχύουν αυτά τα περι αβλαβούς διέλευσης. Αυτά ισχύουν για διέλευση από χωρικά ύδατα. Για διέλευση από διεθνή ύδατα δεν υπάρχει τέτοιος όρος.

     2. Εάν η κάθε κυβέρνηση βδου έλεγε τι συμβαίνει οι μισοί από σας θα θέλατε πόλεμο και οι άλλοι μισοί εκλογές!! Τόσο καιρό ανταλλάσεται απόψεις και ιδέες!! Και γιατί?? Στο οικόπεδο σου έρχεται κανείς να ψάξει για καρότα η χόρτα?? Όχι !! Γιατι?? Γιατί είναι δικό σου!! Το Ιόνιο πριν λίγο καιρό δεν έγινε αποκλειστικά ελληνικό (έστω και με πολλά τετραγωνικά κόψιμο???)!! Ελληνικά είναι μόνο στα λόγια! Γιατί δεν θελει να τα καταλάβει κανείς στην πατρίδα!! Όλοι τόσα χρόνια σε άλλο πλανήτη (και στον κόσμο σας) ζείτε!! Καταντά κουραστικό να συμβαίνει αυτό και σταματώ εδώ!! Τις απαντήσεις στο εαυτό σου!!

    2. Διοτι ειναι φανερο οτι η ελληνικη Κυβερνηση λεει ασυστολα ψεμματα κατα τροπο που υποτιμα τη νοημοσυνη των πολιτων.
     Εξαλλου τα ιδια λεγανε οι ΣΥΡΙΖΑίοι σε παρομοιες περιπτωσεις. «Γιατι πιστευετε τους Τούρκους και οχι την Κυβερνηση της χωρας σας; «

    1. Αν αναφέρεστε στο σχόλιο μου, συμφωνώ απολύτως.

     Η «αποστασιοποίηση», δεν αναφέρεται σε απαίτηση ή ανάγκη δημοσίευσης απόρρητων και ευαίσθητων πληροφοριών. Τουναντίον.
     Απλές,λιτές και προσεκτικές δηλώσεις χρειάζονται. Αλλά συνάμα και αληθείς. Λογικές.
     Όχι τραγελαφικές.

   2. Δηλαδή τι περιμένεις? Να σε πάρει προσωπικά ο Μητσοτάκης τηλέφωνο. Μια χαρά ενημέρωση κάνει η κυβέρνηση. Τα υπόλοιπα που αναφέρεις είναι καφενειακου επιπέδου και ο καθένας τα κρίνει αναλόγως.

  3. Αν είχαμε τώρα drone επιτήρησης, θα μπορούσαμε να έχουμε και δημοσιευμένο βίντεο από το πληγωμένο τουρκικό πλοίο.

   Πάντως για να μην έχουν μεταδώσει κάτι αντίστοιχο οι Τούρκοι, μάλλον την έπαθαν άσχημα σε αυτήν την φάση.

   Θυμηθείτε ότι σε Συρία και Λιβύη είχαν μεταδώσει ένα σωρό πλάνα από τα drones τους, που έδειχναν την καταστροφή δυνάμεών του Άσαντ και του Χαφτάρ.

   1. Έχουμε τα Heron που υποτίθεται έχουν παραληφθεί ως ένα βαθμό.

    Δεν ξέρω πόσο επιχειρησιακά είναι αλλά θεωρούσα ότι ξεκίνησαν την εκπαιδευτική δραστηριότητα τους.

 2. Η Κυβέρνηση πιέζεται να κάνει κάτι στην γραμμή των κόκκινων γραμμών, δλδ να διώξει το Όρουτς ή να το εμποδίσει να κάνει έρευνες, αλλά αυτή την φορά οι Τούρκοι είναι προετοιμασμένοι και έχουν πλοία που κάνουν το σκρινάρουν. Υποθέτω η «Σπέτσαι» προσπάθησε να μπεί μπροστά στο Όρουτς ωστε να ου αλλάξει πορεία, επενέβη ο σκρινάτορας και συγκρούστηκαν.

  Πράγμα που δείχνει πως η Τουρκία δεν είναι διατεθειμένη να ανοίξει πρώτη πυρ και να φάει το φταίξιμο. Οπότε θα δούμε συγκρουόμενα για κάποιες μέρες.. Μήπως να πάει το Αβέρωφ που έχει κάποιους τόνους χάλυβα παραπάνω?

 3. Η Κυβέρνηση πιέζεται να κάνει κάτι στην γραμμή των κόκκινων γραμμών, δλδ να διώξει το Όρουτς ή να το εμποδίσει να κάνει έρευνες, αλλά αυτή την φορά οι Τούρκοι είναι προετοιμασμένοι και έχουν πλοία που το σκρινάρουν. Υποθέτω η «Σπέτσαι» προσπάθησε να μπεί μπροστά στο Όρουτς ωστε να ου αλλάξει πορεία, επενέβη ο σκρινάτορας και συγκρούστηκαν.

  Πράγμα που δείχνει πως η Τουρκία δεν είναι διατεθειμένη να ανοίξει πρώτη πυρ και να φάει το φταίξιμο. Οπότε θα δούμε συγκρουόμενα για κάποιες μέρες.. Μήπως να πάει το Αβέρωφ που έχει κάποιους τόνους χάλυβα παραπάνω?

 4. Ο λυγερος λεει οτι η yavuz προσπαθησε να εμβολισει τη φρεγατα μας. Ισχυει; Εχουμε περισσοτερες λεπτομερειες τι εγινε; Κ το βασικοτερο, τι εννοουμε σοβαρες ζημιες;

  1. Όσο μιλάνε δεν πυροβολάνε λέει μια έκφραση που έχω ακούσει απο διπλωμάτες, αλλά όπου πριονίζουν ξύλα πέφτουν και πριονίδια, έτσι είναι και με τα σίδερα.

   Σε σημερινό δελτίο ειδήσεων ο Μητσοτάκης παρατήρησε:
   «Ο κίνδυνος ατυχήματος καραδοκεί, όταν συγκεντρώνονται τόσες στρατιωτικές δυνάμεις σε περιορισμένη έκταση.»

   Αυτή την έκφραση την έχω ακούσει πρίν απο πολλά χρόνια σε άλλη περίπτωση, και απο στρατιωτικό όχι απο πολιτικό.

   Η Τουρκία πάντως φαίνεται να προσπαθεί να πείσει μερικούς στην Ευρώπη να μας αναγκάσουν να πάμε σε διαπραγμάτευση για συνεκμετάλλευση αφού αντιλαμβάνεται ότι θα χάσει το παιχνίδι αν επικυρωθεί η συμφωνία με την Αίγυπτο και αν προχωρήσουμε σε συμφωνία με την Κύπρο για ΑΟΖ, που σημαίνει ότι θα «κλειστούν» όπως λένε οι ίδιοι στον κόλπο της Ατταλείας η στα παράλια της Τουρκικής Ριβιέρας όπου δεν υπάρχουν κοιτάσματα για εξόρυξη. Ίσως για αυτό να έλεγαν συνέχεια ότι αν προχωρήσουμε σε οριοθέτηση θαλάσσιων περιοχών θα το εκλάβουν ως αίτιο πολέμου.

   Σαν να λέμε εμείς αν δεν μας δώσετε μερίδιο στο Βόσπορο και Ελλήσποντο θα πάμε για πόλεμο, αφού θεωρούμε ότι και εμείς δικαιούμαστε μερίδιο απο εκείνα τα μέρη που ανήκουν και ιστορικά στην Ελλάδα.

 5. «Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, ότι το τουρκικό πλοίο έχει υποστεί σοβαρές ζημιές. Αναφέρεται χαρακτηριστικά το ενδεχόμενο να “έχει σπάσει ο άξονας” όπως χαρακτηριστικά πληροφορήθηκε το DP και το μεταφέρουμε επακριβώς.»
  Αν ισχύει ότι έχει σπάσει ο άξονας τι ακριβώς σημαίνει αυτό;

   1. Ποιος άξονας ρε παιδια; προπελας; λίγο μπάζει η ιστορία…δύσκολο να χτυπήσει προπελα χωρίς να πάθουμε κ εμείς ζημιά.. εκτος και αν του εριξαν τιποτα στην πρυμνη..

     1. Eδώ ὡς άξονας εννοείται ὁ άξονας μεταδόσεως,που κινεί την έλικα.
      Οἱ ΜΕΚΟ & «S»,έχουν από δύο τέτοιους,οἱ O.H.Perry Knox έχουν έναν,με μία έλικα.
      Λογικά,για να υποστεί ζημίες ὁ άξονας,θα πρέπει να υποστεί σημαντική στρέβλωση το σκάφος στην πρύμνη,δηλαδή με απλά ελληνικά,να έχει υποστεί εμβολισμό,και μάλιστα γερό.

     2. Για να χτυπηθει ενας αξονας προπελας η’ να υποστει στρεβλωση η εδραση του θα πρεπει να ερθει σε επαφη με κατι υποβρηχιος..πχ..ενας βολβος πλωρης..ενα απλο χτυπημα στην πρυμνη δεν αρκει για να στραβωσει ο αξονας..το χτυπημα πρεπει να ειναι χαμηλα κατω απο την επιφανεια του νερου..αν το χτυπησαμε με πλωρη τοτε εχουμε κανει ζημια στο σοναρ μας..για αυτο λεω οτι η ιστορια περι αξονα μπαζει..

     3. ΑΧΕΡΩΝ
      Είχα σκεφτεί αυτό το ενδεχόμενο, αλλά όπως παρατήρησε και ο ΝΑΥΠΗΓΟΣ απο πάνω αυτό θα σήμαινε ότι υπέστη και το ελληνικό πλοίο σοβαρή ζημιά. Οι αναφορές λένε όμως ότι οι ζημιές στο ελληνικό πλοίο είναι ελάχιστες. Για αυτό θεώρησα ότι μπορεί να εννοούν άλλο σημείο.

     4. @Ndgi & Ναυπηγός
      Σε θεωρητική βάση,ἡ μόνη εξήγηση θα ήταν ἡ στρέβλωση νομέως/νομέων που θα μπορούσε να επηρρεάσει άξονα,έστω και μόνο ὡς προς την στεγανοποίηση.
      Βεβαίως,δέν γνωρίζουμε τί έχει συμβεί,εκτός του ότι ὁ Τούρκος την έφαγε στα «παΐδια».

 6. Από που προέρχεται η ενημέρωση για τις σοβαρές ζημιές στο τουρκικό πλοίο; οι Τούρκοι διαρρέουν οτι το δικό μας πλοίο οδεύει προς λιμάνι ή ακόμη και την Σαλαμίνα.

   1. Και οι δυο τα ίδια λέμε στο εσωτερικό μου φαίνεται, για να μην δείξουμε ότι υποχωρήσαμε ή ηττηθήκαμε.

    Την νέα καραμέλα με το anadolu άφησε την καλύτερα.

    1. Το σχόλιο ήταν φιλικό…
     Δεν έχεις εμπιστοσύνη στα ελληνικά ΜΜΕ, οκ…και προσπαθείς να διασταυρώσεις την αλήθεια από τα τουρκικά που ελέγχονται πληρως απο το καθεστώς Ερντογάν με δεν ξέρω κι εγώ πόσους αντιφρονούντες δημοσιογράφους στην φυλακή?

 7. Το ΛΣ θα έπρεπε να έχει αποκτήσει φρεγάτες ώστε να αναλαμβάνει την επιτήρηση των θαλασσίων ζωνών και την εκδίωξη των τουρκικών ερευνητικών με πολιτικά μέσα χωρίς να προκαλεί στρατιωτική κλιμάκωση. Επίσης θα επέτρεπε καλύτερη αναλογία μονάδων του ΠΝ με τους απέναντι.

   1. Έχει π.χ. η Ρωσία και μάλιστα πλήρως οπλισμένες Δε χρει΄ζεται να αντιγράφουμε την αμερική ή κάποια άλλη χώρα, αλλά να εξυπηρετούμε τις δικές μας ανάγκες. Δε χρειάζονται νευράκια.

 8. Στέλνει Γαλλικό στόλο ο Μακρόν σύμφωνα με δηλώσεις του στο Twitter:

  «Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ανησυχητική. Οι μονομερείς αποφάσεις της Τουρκίας για εξερεύνηση πετρελαίου προκαλούν εντάσεις. Αυτά πρέπει να σταματήσουν προκειμένου να επιτραπεί ένας ειρηνικός διάλογος μεταξύ γειτονικών χωρών και συμμάχων του ΝΑΤΟ”.

  “Αποφάσισα να ενισχύσω προσωρινά τη γαλλική στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο τις επόμενες ημέρες, σε συνεργασία με Ευρωπαίους εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας”

  1. Καλησπέρα φίλε Spiral
   Μακάρι να μας συμπεριλαμβάνουν ακόμα στα σχέδια τους οι Γάλλοι, γιατί οι Γερμανοί φαίνεται να μασάνε, αφού θέλουν απλά ν αποφύγουν σύγκρουση όσο έχουν την προεδρία στην ευρωπαϊκή ένωση, αφού θα αναγκαστούν να πάρουν σαφή θέση που σημαίνει ότι θα πρέπει να αποφασίσουν και για κυρώσεις προς την Τουρκία όπως έκαναν στην Ρωσία εξαιτίας της Ουκρανίας, αλλιώς θα χάσουν την αξιοπιστία τους επειδή θα είναι εμφανές και ξεκάθαρο ότι ερμηνεύουν το ΔΔ ανάλογα με τα συμφέροντα που έχουν.
   Ο γάλλος προφανώς δεν έχει πρόβλημα να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία αν δεν το έκανε ήδη εξαιτίας της έντασης που έχουν μ πε τους Τούρκους για την Λιβύη και πλέον την Νιγηρία.

   1. Καλησπέρα φίλε Ndgi,

    Ελπίζω επίσης η Γαλλική διπλωματία να έχει την ωριμότητα που στερούμαστε εμείς και να ξεπεράσει τις κάκιστες εντυπώσεις που άφησαν οι αλλοπρόσαλλες Ελληνικές κινήσεις που έγιναν τελευταία.

    Δεν έχουμε και πολλούς που είναι διατεθειμένοι να βάλουν χέρι στην πράξη και να βοηθήσουν την κατάσταση. Από Γερμανία-ΗΠΑ δεν έχουμε τίποτε καλό να περιμένουμε.

    1. Ελπίζω μετά τα πρόσφατα γεγονότα στην Κύπρο, να συνέλθουν και οι πολιτικοί στην Ελλάδα σύντομα και να διορθώσουν το λάθος που έκαναν, γιατί έτσι όπως πάνε τα πράγματα θα χρειαστούμε οπωσδήποτε την υποστήριξη μιας ισχυρής χώρας όπως είναι η Γαλλία με μόνιμη θέση στο ΔΣΑ, επειδή το πράγμα δεν φαίνεται να λήξει σύντομα με μια Τουρκία στριμωγμένη και αποκλεισμένη απο τα μέρη που θα ήθελε να έχει η έστω ένα μεγάλο μερίδιο, χωρίς να τα δικαιούται…

   2. Φίλε Ndgi έχει εδώ και καιρό αποφασισθεί ποιος κάνει κουμάντο και που στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
    Η Γερμανία στα Βαλκάνια και Η Γαλλία στην ανατολική Μεσόγειο.

 9. Φτάσαμε στα τζατζαρίσματα.
  Κι αν δεν αποχωρήσουν τις επόμενες μέρες, μάλλον θα δούμε και κεφαλοκλείδωμα.

 10. Αν είχαμε τώρα drone επιτήρησης, θα μπορούσαμε να έχουμε και δημοσιευμένο βίντεο από το πληγωμένο τουρκικό πλοίο.

  Πάντως για να μην έχουν μεταδώσει κάτι αντίστοιχο οι Τούρκοι, μάλλον την έπαθαν άσχημα σε αυτήν την φάση.

  Θυμηθείτε ότι σε Συρία και Λιβύη είχαν μεταδώσει ένα σωρό πλάνα από τα drones τους, που έδειχναν την καταστροφή δυνάμεών του Άσαντ και του Χαφτάρ.

 11. Σύμφωνα με το παρακάτω το τουρκικό πλοίο έχει υποστεί σοβαρές ζημιές.

  Turkish frigate collided with the Greek frigate “Limnos”

  According to various sources the Greek Navy Frigate “Limnos” (F451) allegedly collided with a Turkish Navy Frigate escording the Turkish Research Vessel ORUC REIS.

  There are reports that “Limnos” has suffered limited damages from the incident, while the Turkish frigate is said to have suffered more serious damage.
  Greek media report that the statement of the Greek Prime Minister, for “accident” due to the accumulation of naval forces in the area, is by no means accidental.

  https://defenceredefined.com.cy/breaking-turkish-frigate-collided-with-the-greek-frigate-limnos/

 12. Καποιοι πεμπτοφαλαγγιτες στεναχωρηθηκαν απ οτι καταλαβαινω… Ξυδακι παιδια, περιμεντε να ξαναμπει το reis στην υφαλοκρηπιδα μας να βγαλετε χολη! Μεχρι τοτε διαβαστε anadolu να παρετε τα πανω σας. Σεβασμο στα παιδια που ειναι στην αν. μεσογειο! Η Παναγια κ οι ευχες ολων μας μαζι σας!

  1. Εντελώς άστοχο σχόλιο εντελώς όμως.
   Σε τι διαφέρει το δικό σου σχόλιο από το παραπάνω τρολ;;
   Κατά τα άλλα μιλάτε για ομοψυχία όταν εσείς οι ίδιοι και ο πολιτικός σας χώρος (ΝΔ) διχάζει τους Έλληνες.

   Το Πολεμικό Ναυτικό έχει σχέδια για κάθε πρόκληση και για κάθε πιθανή ενέργεια αλλά περιμένουν μάταια να δοθεί η πολιτική εντολή!

   Όταν βέβαια η κυβέρνηση διέρρεε τις γελοιότητες περί δεν παραβιάζεται η κυριαρχία μας (δηλώσεις Μητσοτάκη) όπως επίσης ότι κάνουν θόρυβο οι προπέλες των άλλων πλοίων και δεν μπορεί να γίνει έρευνα (λες και αυτό είναι μόνο το πρόβλημα και όχι η παραβιάσει αυτή καθ αυτή) τότε όλοι εσείς είχατε κρυφτεί και σφυρίζατε αδιάφορα.

   Να τα λέμε και αυτά.

    1. Και τισ πλατες του admin…ενος τουλαχιστον. Ο ενας αφηνει τα comments και ο αλλος ερχεται ποιο μετα και τα σβηνει. Γι αυτο ώρες-ώρες δεν βγαζουν νοημα. Οπως εδω που εκραξε ο gk αλλα μετα απο μερικεσ ωρες εξαφανιστηκε το σχολιο

  2. Τα ίδια γράφεις στη πτώση και διαστρεμμα. Αν θέλεις να βγάλεις φανατικά πήγαινε σε μια ομιλία του Γεωργιάδη. Γιατί εδώ μάλλον γελοιποιεισαι.
   Στο Δία ταύτα. Κάτσε να δούμε πρωτα το βίντεο. Υπενθυμιζω οτι την τελευταία φορά οι Τούρκοι ακούμπησαν στο πλοίο του λιμενικού.

  3. Βασικα αναφερομουν σε πεμπτοφαλαγγιτες σε social media που μετεδιδαν αυτουσια την τουρκικη προπαγανδα κ χαιροντουσαν για τα σουλατσα των τουρκων, αλλα αμα θιγεστε κ σεις να το κοιταξετε λιγο

   1. Ποια είναι η Πέμπτη φαλαγγα; Απλώς επείδη βλέπω φασόν μηνύματα και μάλιστα στην πτώση λίγο μαγκωθηκα. Παίρνω πίσω ότι σε στενοχωρησε. Και το εννοώ.

    1. Mαγκες κανενα προβλημα.! Απλα αναφερομαι σε κατι τσογλανακια στο twitter που παιζει να ναι πιο τουρκοι κ απ τους τουρκους κ εχουμε να μαζεψουμε να μαζεψουμε κ τη δικη τους προπαγανδα περα απ την τουρκικη. Ειχα τα νευρα μου χθες μ αυτα που διαβαζα κ μαλλον η διατυπωση μου ηταν λιγο λαθος κ παρεξηγηθηκα. Ηταν κ δικο μου φταιξιμο.

 13. Έχουμε τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο. Δεν πάμε με καμιά 10αριά τάνκερ για σύγκρουση με το Οruc Reis + τα πολεμικά. Δε θα μείνει τίποτε.
  Δεν είναι η ώρα για μικροκομματικά και μαλώματα μεταξύ μας.

  1. Είναι ήδη εκεί κάποια και περιμένουν – δεν θα αναφέρω λεπτομέρειες αλλά από το marinetraffic.com μπορείτε όλοι να βγάλετε συμπεράσματα

   1. Α εντάξει αν είδατε τάνκερ να πλέουν στην Ανατολική Μεσόγειο, σίγουρα είναι έτοιμα για τον εμβολισμό των Τούρκων. Τι άλλο θα διαβάσουμε…

  2. Αμε! Θα πείτε εσείς στους πλοιοκτήτες ότι επιτάσσουμε τα τάνκερ τους και πως θα τα στείλουμε καταπάνω σε τουρκικά πολεμικά πλοία (με πιθανό αποτέλεσμα να μαθευτεί στο διεθνές κοινό σε ποιους αυτά ανήκουν);

 14. Καλα το βιντεο οταν ανεβει γιουτουμπ θα γινει viral (ναι υπαρχει βιντεο) μπραβο στον καπετανιο και παλληκαρια του λημνος εσωσαν στο 90′ το γκολ θα τσουζουν για καιρο τα αυτια των wannabe θαλασσοκρατορων απο τις στεπες.

 15. Γερό σκαρί η ολλανδική Σ.
  Εδω φένεται γτ χρειαζομαστε βαριες κ γερές φρεγάτες…κ όχι των 2,500 Τόνων.
  Μπράβο κ στα παλικάρια μας. Μακάρι να συνεχίσουμε δυναμικά…

  Μια απορία: Η mmsc θα άντεχε το ίδιο;

   1. Δυστυχως ειναι κατι το οποιο θα πρεπει να ληφθει υπ οψιν ομως. Τοσα χρονια ποσες μα ποσες φορες εχουμε δει πλοια να ερχονται υπερβολικα κοντα; Πρεπει το σκαρι να ναι ανθεκτικο

  1. Σωστός είστε. Γιατί όλοι ξέρουν ότι οι φρεγάτες αγοράζονται με την προοπτική να βαράνε κουτουλιές με άλλες. Εγώ λέω να ζητήσουμε και τα ΟTO-Melara μας με επεκτεινόμενη κάννη ώστε να κάνουμε και κονταρομαχίες αν χρειαστεί με τις τουρκικές.

 16. Τώρα που η Γερμανία είναι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και η Αμερική σε προεκλογική περίοδο, γεγονός που σημαίνει ότι αμφότερες οι δύο αυτές χώρες θέλουν ηρεμία στην περιοχή, θα μπορούσαμε να υπογράψουμε με τους Γάλλους εξοπλιστικά και να απειλήσουμε ανοικτά και χωρίς περιστροφές με πόλεμο την Τουρκία. Επίσης, υπογείως ένα χτύπημα στις τουρκικές δυνάμεις στην Λιβύη θα μας έδινε στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι των Τούρκων.

 17. Αν και δεν γνωρίζω λεπτομέρειες εύχομαι να έπαθε μεγάλη ζημία η Τουρκική φρεγάτα.

  Αν είχαμε εικόνες ή ακόμα καλύτερα ένα βίντεο θα μπορούσαμε να τους κάνουμε μεγάλη πλάκα σε αυτό που ονομάζουμε επικοινωνιακό πόλεμο στα media.

  Βέβαια ποιος να τα κάνει αυτά και ποιος να τα σκεφτεί που τρέμουν και το ίσκιο τους οι εδώ πολιτικοί νάνοι.

  Εμπιστοσύνη στο Πολεμικό Ναυτικό και γενικότερα στις ΕΔ υπάρχει στους πολιτικούς γενίτσαρους καμία εμπιστοσύνη τουλάχιστο σε ότι με αφορά.

   1. Σωστός!

    Πάντως να είχαμε και καμία φωτογραφία ή βίντεο θα είχαμε στήσει καλό πανηγύρι!
    Επειδή κατά βάση υπάρχει και ο επικοινωνιακός «πόλεμος» των εντυπώσεων καλό θα ήταν να το δούνε λίγο αυτοί που πρέπει.

    Θα είχε διπλό όφελος

    Και γελοιοποίηση των Τούρκων αλλά και στην εμψύχωση των Ελλήνων και εδώ και στη διασπορά!

 18. Η Γερμανία ΔΕΝ θέλει επουδενί να τα σπάσει με την Τουρκία επειδή τα συμφέροντά της τα οικονομικά είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ.
  Το ότι οι Γερμανοί έχουν πάρει θέση ΥΠΕΡ της Τουρκίας φαίνεται από τα παρακατω:
  11/08/2020
  https://www.in.gr/2020/08/11/world/deutsche-welle/verolino-katalogizei-stin-athina-paranomes-epanaproothiseis-2/

  13/08/2020
  https://hellasjournal.com/2020/08/kakodiatheto-to-verolino-me-ti-simfonia-elladas-egiptou-gia-aoz/

  https://slpress.gr/snews/tilefonima-merkel-se-erntogan-proanaggelloyn-oi-toyrkoi-proklitikoi/

  Έτσι τους αφηνει χρονο και την παραβίαση να «εγγραψουν» και πηγαινοντας σε..»διάλογο» να μην υποστούν ΚΥΡΩΣΕΙΣ./

 19. @Μιχάλη υπάρχουν φωτο σημερινες της Λήμνος F-451 από την ελληνο-γαλλικη άσκηση.
  https://hellasjournal.com/2020/08/kini-askisi-elladas-gallias-stin-periochi-tis-paranomis-tourkikis-navtex-ikonesvideo/
  https://hellasjournal.com/2020/08/kini-askisi-elladas-gallias-stin-periochi-tis-paranomis-tourkikis-navtex-ikonesvideo/#lg=1&slide=1
  γλεντήστε τους…

 20. Πιστεύω να αντιλήφθηκαν μερικοί φίλοι τώρα για ποιο λόγο το Πολεμικό Ναυτικό πρέπει να έχει φρεγάτες ικανού εκτοπίσματος και όχι κορβέτες και αλουμινόχαρτα τύπου MMSC!
  Πέρα από όλα τα άλλα πλεονεκτήματα που έχει μια φρεγάτα με μεγάλο εκτόπισμα.

  1. Μιχάλη
   Πιστεύω ότι παρά το γεγονός θα υπάρχουν ακόμα αυτοί που θα υποστηρίζουν το αντίθετο και θα είναι υπέρ των ψεύτικων πλοίων της ΛΜ που προσφέρει Πάιατ με υποστήριξη απο τους ΧΗ, αφού στην Ελλάδα αρκετοί έχουν οπαδική αντίληψη και κουλτούρα φακελάκι…

 21. Μετά τα τελευταία νέα για την Φρεγάτα Λήμνος είναι ξεκάθαρο πλέον γιατί το ΠΝ ζητά προδιαγραφές σκάφους της τάξης των 6000ton … δεν είναι λόγω οπλικών συστημάτων … είναι λόγο διαχρονικού προβλήματος ατομικού βάρους και όγκου του προσωπικού! 🙂 🙂

  Υποψιάζομαι οτι το ίδιο πρόβλημα έχει ανέκαθεν και η ΠΑ, γι’αυτο ήταν τόσο ισχυρές υποψηφιότητες τα F-18 και μετέπειτα τα F-15 … δικινητήρια γαρ με περίσσια ισχύος… για το αυξημένο βάρος των Ελλήνων χειριστών! 🙂

  Στο twitter γίνετε γλέντι … και αυτό έχει τακτικά επιχειρησιακά αποτελέσματα.

  1. Λέγεται και για τα Mirage 2000 ότι είναι πιο στιβαρά απο τα μονοκινητήρια αμερικάνικα της ΠΑ, αφού έχουν αντέξει σκληρές προσγειώσεις σε ξηρά και θάλασσα χωρίς να σπάσουν πτέρυγες η το κάθετο σταθερό. 🙂

   Υποψιάζομαι για το Rafale ότι θα έχει την ίδια ποιότητα υλικού, στιβαρότητα και αντοχές…

 22. Ναι πράγματι «αυτοί» … της 114 κάνουν wild πάρτι για 30 χρονιά λόγο και της στιβαρότητας τις κατασκευής!

  Κατά τον σχεδιασμό του Rafale έστειλε ο Μαρσέλ ένα κλιμάκιο να δει γιατί είναι τόσο γεμάτοι ικανοποίηση εκει κάτω στην Ταναγρα και του εξήγησαν οτι είναι κυρίως ανθρωπομετρικό το θέμα δλδ δεν έχουν τα προβλήματα που είχαν οι συνάδελφοι τους στην 111 (δεν τους άντεχε το καημένο το F-16) 🙂

  Lessons learned για τον Μαρσελ … διατήρησε την πτέρυγα δέλτα και πρόσθεσε δεύτερο κινητήρα και κανάρντς κάλου κακού για την περίπτωση που οι Ελληνες αγοράσουν Rafale και για να εχει το κεφάλι του απολύτως ήσυχο έβαλε και κάτι σκέλη προσγείωσης «να!»…. γιατί διαπίστωσε οτι οι Έλληνες έχουν την τάση να αυξάνουν το βάρος τους στο κάτω μισό του σώματος με γεωμετρικό ρυθμό σε σχέση με τις ώρες που βάζουν 🙂

  1. Ωραίος! 😀
   Ελπίζω οι Έλληνες να μην τον απογοητεύσουν τον Marcel και να εκτιμήσουν την επιτυχημένη του προσπάθεια να δώσει ένα μαχητικό υψηλής ποιότητας στην αγορά.
   Ακόμα και αν δεν πρόλαβε να δει ο ίδιος ελληνικές υπογραφές για το αεροσκάφος.
   Ας ελπίζουμε ότι θα επικρατήσει η λογική στην Ελλάδα, όταν θα υπάρξουν οι οικονομικοί πόροι για αγορά νέου μαχητικού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *