Στο ΓΕΑ βρέθηκε η MBDA με σκοπό τη συζήτηση τεχνικών θεμάτων που αφορούν στην υποστήριξη των όπλων των Mirage-2000 της ΠΑ. Ανάλογη συνάντηση είχε γίνει και τον Οκτώβριο του 2018. Ομοίως, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου έγιναν νέες διαπραγματεύσεις για την υποστήριξη των Mirage-2000, αλλά χωρίς να υπάρχει τελική συμφωνία και χωρίς να δρομολογηθεί η τελική υπογραφή της εν συνεχεία υποστήριξης των πολύτιμων Mirage-2000. Το κόστος των δύο προγραμμάτων στα € 410 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα € 260 εκατομμύρια αφορούν στην υποστήριξη των αεροσκαφών για 7 χρόνια με διαθεσιμότητα 75% και € 150 εκατομμύρια αφορούν στην υποστήριξη των όπλων των αεροσκαφών, δηλαδή των MICA, των EXOCET και των SCALP-EG.

Είναι σαφές ότι αυτή η δαπάνη είναι απολύτως απαραίτητη για τη διατήρηση του στόλου των Mirage-2000 μάχιμου και ικανού. Χρόνος άλλος δεν υπάρχει. Τα Mirage-2000 και τα όπλα τους είναι μια παράμετρος που δίνουν επιχειρησιακό πλεονέκτημα στην ΠΑ πάνω από το Αιγαίο. Η απαξίωση τους είναι απλά εγκληματική με συνεργούς την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που δεν απαιτούν κονδύλια για την άμυνα, αλλά και την κυβέρνηση που μοιράζει το πλεόνασμα σε δωράκια και δεν το διοχετεύει στην άμυνα μας.

Δεν φτάνει το πρώτο τραγικό λάθος της μη αναβάθμισης όλων των Mirage-2000 στο επίπεδο Mirage-2000.5, τώρα έρχεται και το δεύτερο τραγικό λάθος της απαξίωσης του στόλου και των όπλων του. Και δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε παρατάσεις σε κρίσιμα προγράμματα υποστήριξης οπλικών συστημάτων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Το ίδιο συμβαίνει και με τα NH-90, για παράδειγμα. Τέτοιες καθυστερήσεις μόνο ζημιά κάνουν στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις γιατί δεν έχουμε την πολυτέλεια των καθυστερήσεων. Αφού δεν μπορούμε να αγοράσουμε νέα όπλα ας υποστηρίξουμε επαρκώς και ας διατηρούμε σε καλή κατάσταση αυτά που έχουμε.