Με ανακοίνωση του το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έκανε γνωστό ότι την Τρίτη και την Τετάρτη, 28 και 29 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε στο ΓΕΑ συνάντηση με εκπροσώπους της MBDA με σκοπό τη συζήτηση τεχνικών θεμάτων που αφορούν στην εν συνεχεία υποστήριξη των όπλων των αεροσκαφών Mirage-2000 της ΠΑ. Την ίδια είδηση είχαμε δημοσιεύσει και τον Οκτώβριο του 2018, δηλαδή επτά (7) μήνες πριν.

Ομοίως, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου έγιναν νέες διαπραγματεύσεις για την υποστήριξη των Mirage-2000, αλλά χωρίς να υπάρχει τελική συμφωνία και χωρίς να δρομολογηθεί η τελική υπογραφή της εν συνεχεία υποστήριξης των πολύτιμων Mirage-2000. Το κόστος των δύο προγραμμάτων στα € 410 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα € 260 εκατομμύρια αφορούν στην υποστήριξη των αεροσκαφών για 7 χρόνια με διαθεσιμότητα 75% και € 150 εκατομμύρια αφορούν στην υποστήριξη των όπλων των αεροσκαφών, δηλαδή των MICA, των EXOCET και των SCALP-EG.

Είναι σαφές ότι αυτή η δαπάνη είναι απολύτως απαραίτητη για τη διατήρηση του στόλου των Mirage-2000 μάχιμου και ικανού. Χρόνος άλλος δεν υπάρχει. Τα Mirage-2000 και τα όπλα τους είναι μια παράμετρος που δίνουν επιχειρησιακό πλεονέκτημα στην ΠΑ πάνω από το Αιγαίο. Η απαξίωση τους είναι απλά εγκληματική με συνεργούς την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που δεν απαιτούν κονδύλια για την άμυνα, αλλά και την κυβέρνηση που μοιράζει το πλεόνασμα σε δωράκια και δεν το διοχετεύει στην άμυνα μας.

Δεν φτάνει το πρώτο τραγικό λάθος της μη αναβάθμισης όλων των Mirage-2000 στο επίπεδο Mirage-2000.5, τώρα έρχεται και το δεύτερο τραγικό λάθος της απαξίωσης του στόλου και των όπλων του. Και δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε παρατάσεις σε κρίσιμα προγράμματα υποστήριξης οπλικών συστημάτων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Το ίδιο συμβαίνει και με τα NH-90, για παράδειγμα. Τέτοιες καθυστερήσεις μόνο ζημιά κάνουν στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις γιατί δεν έχουμε την πολυτέλεια των καθυστερήσεων. Αφού δεν μπορούμε να αγοράσουμε νέα όπλα ας υποστηρίξουμε επαρκώς και ας διατηρούμε σε καλή κατάσταση αυτά που έχουμε.

Comments

 1. Είναι γεγονός ότι δεν χρειαζόμαστε πολλά και νέα οπλικά συστήματα τώρα, στο μέλλον ναι επιβάλλεται να προμηθευτουμε νέα προς αντικατάσταση όσων έχουν και θα έχουν απαξιωθει επιχειρησιακα. (F 4,Φ/Γ,ΚΛΠ).Άμεσα όμως, ίσως χθες χρειάζεται υποστήριξη των υπαρχόντων, διότι πράγματι η ποιότητα του προσωπικού κάνει την διαφορά αλλά μην τους στείλουμε να υπερασπίστουν τη πατρίδας όταν χρειαστεί με σφεντόνες, πιρογες και σαιτες.

 2. Λεφτά υπήρχαν πριν τα επιδόματα του ΣΥΡΙΖΑ προς ζητιάνους επαίτες προσερχόμενους ψηφοφόρους.
  Υπήρχε μια υπερφορολόγηση άκρατη στη μεσαία τάξη στις επιχειρήσεις στις περικοπές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ΚΑΙ στις εξοπλιστικές δαπάνες κατά 80%…
  Τα όποια λεφτά ήταν διαθέσιμα δώθηκαν σε αναδρομικά σε επιδόματα κλπ για να μην είναι πανηγυρική η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Πλεόν δεν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο για την ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ επένδυση στην Άμυνα. ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΟ. Υπαρχει το περίφημο δημοσιονομικό πλέονασμα που πρέπει να κρατηθεί πάση θυσία και ΟΛΟΙ είναι δεσμευμένοι σε αυτό και σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει πρόβλημα γιατί είμαστε σε επιτήρηση ως το 2050 φεύγα,,,,,….
  το όποιο δημοσιονομικό περιθώριο το οποίο με αίμα δημιουργήθηκε απο τους φόρους του ελληνικού λαού και το οποίο θα μπορούσε να δωθεί σε αύξηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και μείωση της φορολογίας για τα κέρδη εταιριών κλπ για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και εισόδημα ή έστω ένα μέρος για την ενίσχυση της άμυνας… χρησιμοποιήθηκε στο ΣΥΝΟΛΟ του για εκλογικούς σκοπούς.
  Όχι ότι ο Μητσοτάκης και η ΝΔ αν ήταν στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ θα έκανε κάτι διαφορετικό. Η ελληνική πολιτική κάστα είναι μια κομματοκρατία που πρώτα βλέπει το ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ συμφερον και μετά το συμφερον της χώρας. Εν ανάγκη θα πούλαγαν και την πατρίδα τους για λίγα δράμια εξουσίας. Έχει κανείς απ αυτούς που μας διαβάζουν αμφιβολία ότι ΗΔΗ δεν το χουν δει;;;…είτε απ τις κυβερνήσεις Βενιζέλου-Σαμαρά είτε από την περιώνυμη διαπραγμάτευση Βαρουφάκη και ΣΥΡΙΖΑ; Όσοι δεν το βλέπουν δεν το καταλαβαίνουν ότι με δαύτους η πατρίδα έχει μόνο παρακάτω ή είναι τυφλοί/αφελείς ή κομματόσκυλα.
  Το στόρυ θα συνεχιστεί ως έχει από την επόμενη κυβέρνηση για να ταϊζεται με σανό το γαλάζιο πόπολο…
  συζητήσεις για FOS για Μιραζ κλπ

 3. …και η ιστορία συνεχίζεται με τα Μιράζ και τις διαθεσιμότητες, για τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ 200, για νέες φρεγάτες,…τορπίλες….κλπ κλπ…
  2019…
  2020…
  2021…
  κι έχει ο Θεός….το σανό ατέλειωτο…..τα λεφτά ετελείωσαν…οι συζητήσεις επίσης ατέλειωτες και χωρίς κόστος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *