Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων της τουρκικής εταιρίας STM, στο παρασκήνιο της διεθνούς έκθεσης «Gulf Defense & Aerospace», η οποία λαμβάνει χώρα στο Κουβέιτ (12-14 Δεκεμβρίου 2017), οι Τουρκικές Ειδικές Δυνάμεις άρχισαν να παραλαμβάνουν τα αιωρούμενα πυρομαχικά τύπου Alpagu και Kargu.

Σύμφωνα με την είδηση, την οποία δημοσιεύει το αγγλόφωνο αμυντικό περιοδικό Jane’s, οι παραδόσεις ξεκίνησαν δύο μήνες πριν από την αρχική εκτίμηση, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2018 οι παραδόσεις αναμένεται θα επισπευτούν.

Επιπλέον ανακοινώθηκε ότι η STM συμφώνησε με το Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) της Τουρκίας για την ανάπτυξη μιας νέας έκδοσης του Alpagu με θερμοβαρική κεφαλή, η οποία θα μπορεί να εναλλάσσεται εύκολα με την πολεμική κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας που ενσωματώνουν σήμερα τα Alpagu.

Υπενθυμίζουμε ότι η STM ανέπτυξε τα Alpagu και Kargu στο πλαίσιο σχετικής απαίτησης του SSM, η οποία εκδηλώθηκε με την έκδοση RfI (Request for Information) τον περασμένο Ιούνιο.

Τα Alpagu και Kargu είναι αιωρούμενα πυρομαχικά με ενσωματωμένη πολεμική κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας, αλλά και δυνατότητα χρήσης τους σε αποστολές επιτήρησης και αναγνώρισης. Το Alpagu εκτοξεύεται, αναπτύσσει τα πτερύγια του και αιωρείται πάνω από μια περιοχή μέχρι να εντοπιστεί έναν στόχο προς προσβολή, ενώ το Kargu είναι ένα σύστημα κάθετης απογείωσης και προσγείωσης με τέσσερις έλικες.

Αμφότερα τα συστήματα έχουν δυνατότητα αυτοκαταστροφής, ενσωματώνουν το ίδιο σύστημα στόχευσης βασισμένο στην εικόνα, καθώς και σύστημα αυτόματης ταξινόμησης στόχων, ανίχνευσης και επίθεσης χωρίς τη βοήθεια GPS. Η μέγιστη εμβέλεια τους είναι 5 χιλιόμετρα ή δέκα λεπτά πτήσης, ενώ ο χρόνος που απαιτείται για την ανάπτυξη τους δεν ξεπερνά τα 45 δευτερόλεπτα.