Το διάστημα 29 Οκτωβρίου-1 Νοεμβρίου, η Κύπρος πραγματοποιεί χερσαίες και αεροναυτικές ασκήσεις με το Ισραήλ και άλλες χώρες, όπως ανακοίνωσε το Κυπριακό Υπουργείο Εθνικής Αμύνης.

Συγκεκριμένα, το διάστημα 29 Οκτωβρίου-1Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθούν ασκήσεις με το Ισραήλ, στο πλαίσιο του υφιστάμενου ετήσιου προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και του Ισραήλ.

Οι ασκήσεις διεξάγονται εντός του FIR Λευκωσίας και σε μεγάλο τμήμα του χερσαίου χώρου της Κύπρου και σε αυτές συμμετέχουν επίγεια και εναέρια μέσα της Εθνικής Φρουράς και των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων.

Εντωμεταξύ, την Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου, θα διεξαχθεί, για πέμπτο συνεχόμενο έτος η μεγάλης κλίμακας πολυεθνική άσκηση «NEMEΣIΣ». Η άσκηση θα διεξαχθεί εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, με απεικόνιση πλατφόρμας εξόρυξης και τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού αεροναυτικών δυνάμεων και προσωπικού της Κύπρου, ξένων χωρών, αλλά και ιδιωτικών εταιρειών.

Το γενικό συντονισμό της άσκησης θα έχει το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες της ΚΔ και των συμμετεχόντων χωρών.

Η άσκηση αποσκοπεί στην περαιτέρω ανάπτυξη της αποτελεσματικής συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, καθώς και με γειτονικά και φίλια κράτη, για την άμεση ανταπόκριση σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης σε εμπορικά πλοία και πλατφόρμες εξόρυξης, αλλά και σε άλλες ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.