Το κείμενο της κοινής διακήρυξης Τουρκίας-Ουκρανίας, το οποίο συμφωνήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 10 Απριλίου, φαίνεται να έχει ενοχλήσει τη Μόσχα, καθώς περιλαμβάνει αναφορές στην πολιτική της Ρωσίας στην Κριμαία. Είναι η έναρξη της αλλαγής στάσης της Τουρκίας προς τη Ρωσίας και επαναφορά της στο NATO; Αυτό μόνο ο χρόνος θα το δείξει. Πάντως η διακήρυξη (δείτε ΕΔΩ) έχει, σε διάφορα σημεία της, σαφείς αιχμές κατά της Μόσχας:

Σημείο 4: «Να συνεχίσουμε να συντονίζουμε τα βήματα μας με στόχο την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα της, συγκεκριμένα στην από-κατοχή (de-occupation) της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας και της πόλης της Σεβαστούπολης, καθώς και των περιοχών Donetsk και Luhansk».

Σημείο 6: «Να υποστηρίξουμε τη δημιουργία της Πλατφόρμας της Κριμαίας ως νέα φόρμα για την επίλυση του θέματος της παράνομης και παράτυπης προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσίας».

Σημείο 7: «Να ενισχύσουμε την κοινή προσπάθεια να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των Ουκρανών πολιτών, ιδιαίτερα των Τατάρων της Κριμαίας, οι οποίοι αναγκάστηκαν να φύγουν από την πατρίδα τους της Κριμαία, ως αποτέλεσμα της προσωρινής κατοχής».

Σημείο 8: «Να συντονίσουμε τις προσπάθειες σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο για τη διασφάλιση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην προσωρινά κατεχόμενη Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας και την πόλη της Σεβαστούπολης και την απελευθέρωση όλων των παράνομα κρατουμένων πολιτών της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των Τατάρων της Κριμαίας»

Σημείο 9: «Να υποστηρίξουμε την ειρηνική διευθέτηση της κατάστασης σε ορισμένες περιοχές της περιοχής του Donetsk και του Luhansk της Ουκρανίας μέσω διαλόγου βάσει των συμφωνιών του Μινσκ, να σημειώσουμε το έργο της Ειδικής Αποστολής Παρακολούθησης του ΟΑΣΕ και να συνεχίσουμε να παρέχουμε τη μέγιστη υποστήριξη στις δραστηριότητες της».

Σημείο 14: «Να εκφράσουμε την υποστήριξη μας στην προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ιδίως την πρόθεση της να αποκτήσει ένα Σχέδιο Δράσης Μέλους στο εγγύς μέλλον, και να σημειώσουμε την επιθυμία να προωθηθεί η διαλειτουργικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας με τις ένοπλες δυνάμεις του NATO».

Comments

 1. «Όταν επέλθει το ξανθό γένος θα διαλύσει την Τουρκία»…
  Μπορεί αργά, αλλά κάποτε θα ξυπνήσουν και τα ορθόδοξα αδέρφια μας και θα καταλάβουν ότι με ισλαμιστές δε κάνεις business.
  Μόνο η στάση του Nato και κάποιων Δυτικών προβληματίζει, που θέλουν την Τουρκία να την έχουν για business και για να κάνουν κάποιες βρωμοδουλιές γι’αυτούς.

  1. @ ΓιώργοςΠάτρις

   Οι σλαβοι μονοι τους λενε οτι δεν ειναι Ορθοδοξα αδερφια μας,
   αλλα Ορθοδοξα ξαδερφια μας, ετσι δεν εχουν προβλημα να κανουν
   business με Ισλαμιστες.
   Το ξανθο γενος περισσοτερες φορες βρεθηκε απεναντι μας
   παρα διπλα μας, ομως δεν ειναι οι μονοι που το κανανε αυτο.

  2. @ ΓιώργοςΠάτρις

   Ναι αλλά ο Πούτιν δεν είναι ξανθός. Περισσότερο σε ξανθοκάστανο μου φέρνει.
   Πιάνει η σολομονική του Βελόπουλου και του Λιακόπουλου σε ξανθοκάστανους ή να του πούμε να περάσει μια Koleston Perfect στα πλαϊνά της φαλάκρας;

 2. Η στιγμή να μιλήσει η Ρωσία για «αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας» της Συρίας στε μέρη που υπάρχουν Τούρκοι στρατιώτες και άλλοι απρόσκλητοι εισβολείς του ΝΑΤΟ νομίζω ότι δεν είναι πολύ μακρυά.

 3. Τα συμφέροντα συμφέροντα και οι Business Business…
  Η Τουρκία έκρινε ότι για να βάλει «πόδι», μπότα στη Συρία και να αποφύγει τον υπ’ αριθμόν 1 κίνδυνο, τη δημιουργία μιας συνεχόμενης ζώνης στα σύνορά της με τη Συρία, από ιρακινό Κουρδιστάν μέχρι την Αλεξανδρέττα ελεγχόμενα από Κούρδους και έχοντας κυρίως κουρδικούς πλήθυσμούς, μετά θα έρχονταν η ώρα του τουρκικού κουρδιστάν.
  Οι Αμερικανοί δεν συναινούσαν στο να βάλουν «πόδι», και το έκαναν με την Ρωσία. Αποτέλεσμα;
  Μέρος της ζώνης αυτης εκτός ενός μικρού κομματιού μέχρι και το Αφρίν είναι υπό τον έλεγχό της. Στρατιωτικό, οικονομικό καθώς η τουρκική λίρα αναδεικνυεται ως το μοναδικό μέσο συναλλαγών και δημιουργία κρατικών δομών ελεγχόμενων από αυτή και πρακτικές εθνοκάθαρσης όπου και όσο μπορούν δημιουργώντας ένα όχι απλά οιωνεί προτεκτοράτο, αλλά οιωνεί προσαρτόμενο τμήμα στην τουρκική επικράτεια.

  Μετά, ακολουθώντας δική τους πολιτική στη Λιβύη και εν μέρει ακολουθώντας τους Ρώσους αλλά και την ανοχή των ζαλισμένων αμερικανών μπήκαν έβαλαν μπότα και στη Λιβύη.

  Ακολουθώντας πολιτική ανεξαρτησίας και εξοπλισμών επέλεξαν ένα από τα καλύτερα στην κατηγορία του όπλα αντιαεροπορικής άμυνας. Αποτέλεσμα ψηχρανση σχέσεων με ΗΠΑ, εμπάργκο όπλων και έξωση από F35..όπως επίσης και επιδείνωση οικονομικών συνθηκών.

  Ο κύκλος που χρειάστηκαν την προσέγγιση με τη Ρωσία για να βάλουν μπότα στη Συρία έκλεισε. Εδώ και καιρό γράφω πως είναι έτοιμος ο χρόνος για να ανοίξει ο νέος κύκλος….της επαναπροσέγγισης της Τουρκίας με τους Αμερικανούς ακόμα και εν μία νυκτί μπορεί να συμβεί, μέσω Ουκρανίας. Ελέγχουν τα στενά και το πέρασμα πολεμικών πλοίων στην Μαύρη Θάλασσα, το μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας. Τώρα είναι η ώρα η Τουρκία να επιδιώξει επαναπροσέγγιση με τους Αμερικανούς δίνοντας δικαίωμα διέλευσης στα πολεμικά τους από το Αιγαίο στη Μαύρη Θάλασσα, παίρνουν ανοικτά το μέρος της Ουκρανίας, έχουν στρατιωτική συνεργασία μαζί της δίνοντας τεχνογνωσία για drone και πουλώντας της οπλισμό και παίρνοντας τεχνογνωσία πυραυλικής τεχνολογίας για τον απώτερό της στόχο. Βαλλιστικά πηρυνικά όπλα.

  Με την επαναπροσέγγιση με την Αμερική μέσω Ουκρανίας, κερδίζουν:
  άρση εμπάργκο όπλων από Αμερικανούς
  επανείσοδο στο πρόγραμμα F35 και άμεσο εξοπλισμό του Anadolu
  οικονομικές ανάσες και επενδύσεις
  στρατηγικός εταίρος εκ νέου για την αμερική και τις μοναρχίες του Κόλπου
  ελέω αμερικής και επαναπροσέγγισης το Ιραν πάλι θα βρεθεί απέναντι.
  με το Ιράν απέναντι τα ξαναβρίσκουν με Ισραήλ
  γεωπολιτικά, οικονομικά, στρατηγικά και οικονομικά αναβαθμίζονται,
  θα ζητήσουν ανταλλάγματα σε Κυπριακό Αιγαίο Ανατ. Μεσόγειο
  αν δεν τους δωθούν θα είναι πολύ σύντομα αρκετά δυνατοί να τα απαιτήσουν.

  ΑΝ είναι έξυπνοι και τα μαζέψουν από Λιβύη και φύγουν τους μισθοφόρους τους (κάποιοι ήδη έφυγαν λόγω κακοπληρωτών Τούρκων), ήδη έχουν κόψει τηλεοπτικές εκπομπές μουσουλμανικής αδελφότητας στην Τουρκία που ενοχλούν το Κάιρο,..τότε τα βρίσκουν και με την Αίγυπτο….

  Μετά ο ΑΝΣΚ τους είναι σχετικά απομονωμένος και αποδυναμωμένος και στρατηγικά γεωπολιτικά οικονομικά καθώς το μεταξύ μας πάντα ήταν και θα είναι παίγνιο μηδενικού αθροίσματος. Τα κέρδη του ενός, η ζημιά του άλλο και το ανάποδο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *