Το Ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται σε μια φάση εφαρμογής ενός προγράμματος ενίσχυσης της παράκτιας άμυνας της χώρας με την ενίσχυση του οπλοστασίου με τα πυραυλικά συστήματα Bastion και Bal, τα οποία είναι ικανά να προσβάλουν στόχους τόσο στην επιφάνεια της θάλασσας όσο και στην ξηρά. Επικουρικά, οι νέες μονάδες θα ενισχυθούν με μη-επανδρωμένα εναερία συστήματα αναγνώρισης με ικανότητα αυτόματης έρευνας και ανίχνευσης στόχων.

Το όλο πρόγραμμα αφορά στην προμήθεια, έως το 2020, και σε ετήσια βάση, τεσσάρων αυτοκινούμενων πυραυλικών συστημάτων Bastion και Bal, προς αντικατάσταση των παλαιών Redut και Rubezh. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό η Ρωσία θα ανανεώσει το σύνολο των συστημάτων παράκτιας άμυνας που διατηρεί σε υπηρεσία έως 2021, ενώ θα υπάρξουν και οργανωτικές αλλαγές με την αναβάθμιση των Συνταγμάτων Παράκτιας Άμυνας σε Ταξιαρχίες.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν ξεκινά το 2018, αλλά έχει ξεκινήσει από το 2015. Πλέον κάθε Ταξιαρχία Παράκτιας Άμυνας της Ρωσίας θα διαθέτει 3-5 Τάγματα Παράκτιας Άμυνας εφοδιασμένα με συστήματα Bastion και 1-2 Τάγματα εφοδιασμένα με συστήματα Bal. Το Bastion επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές της τάξεως των 500 χιλιομέτρων, ενώ τα συστήματα Bal, τα οποία χρησιμοποιούν το υποηχητικό βλήμα Kh-35 επιτυγχάνουν μέγιστο βεληνεκές 130 χιλιόμετρα.