Ενημέρωση στους διαπιστευμένους αμυντικούς συντάκτες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) παραχώρησε η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα με τις τοποθετήσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) Νίκου Παναγιωτόπουλου και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου.

Ο ΥΕΘΑ τόνισε πως στις 20 Δεκεμβρίου θα λάβει χώρα η σύγκλιση του ΚΥΣΕΑ με αντικείμενο την απόφαση για το πρόγραμμα πρόσκτησης νέων κορβετών για το ΠΝ. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο ΥΕΘΑ «πλησιάζει η απόφαση για τις κορβέτες».

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του ΥΕΘΑ ο νικητής του προγράμματος θα κριθεί στις λεπτομέρειες ενώ καταλυτικός παράγοντας θα είναι το χρηματοδοτικό σκέλος, το πρόγραμμα μακροχρόνιων αποπληρωμών και η μέγιστη δυνατή εμπλοκή και συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

Παράλληλα υπενθύμισε πως έχει εκφραστεί η βούληση της ελληνικής κυβέρνησης για αμυντική και διπλωματική σύμπλευση με την νέα ιταλική κυβέρνηση διαμέσου της σύναψης αμυντικής συμφωνίας μεταξύ των δυο χωρών.

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε για το θέμα της άσκησης του δικαιώματος προαίρεσης για τη 4η φρεγάτα FDI δίχως όμως να το αποκλείσει λέγοντας πως κατά τη παρούσα χρονική φάση δεν οδεύουμε για τη ενεργοποίηση του option της 4ης FDI δεδομένης της προτεραιότητας για τις νέες κορβέτες.

Υπήρξε κατηγορηματικός υπογραμμίζοντας πως «ανοίγει ο δρόμος για την επανασύσταση» των ναυπηγείων Ελευσίνας και Σκαραμαγκά. Αναφορικά με τα άλλα εξοπλιστικά σημείωσε πως «βρισκόμαστε στη διαδικασία συμβασιοποίησης για την απόκτηση των ισραηλινών πυραύλων Spike η οποία θα υλοποιηθεί μέσω διακρατικής σύμβασης μεταξύ της χώρας μας και του Ισραήλ.

Ο ΥΕΘΑ υπεραμύνθηκε των διακρατικών συμβάσεων και της υλοποίησης των εξοπλιστικών προγραμμάτων με επιχείρημα τον δραστικό περιορισμό των μεσαζόντων και τη διαφάνεια των οικονομικών συναλλαγών.

Σαφής ήταν ο ΥΕΘΑ και ως το προς το ζήτημα παραχώρησης ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων στην Ουκρανία λέγοντας πως δεν παραχωρείται οποιοδήποτε λειτουργικό και επιχειρησιακό οπλικό σύστημα απαραίτητο για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Κλείνοντας ο ΥΕΘΑ ανακοίνωσε οικονομική ενίσχυση για το σύνολο των στελεχών και του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων εντός του Ιανουαρίου του νέου έτους. Σε διπλωματικό επίπεδο ο ΥΕΘΑ είπε ως υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας με τη Τουρκία και τον ομόλογο του αλλά υπό αυτές τις συνθήκες της τουρκικής προκλητικότητας δεν μπορούν να γίνουν βήματα προόδου.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ερωτήθηκε και υπεραμύνθηκε της απόφασης του για τη δημιουργία Ναυτικής Βάσης Παγασητικού Κόλπου επ’ ωφέλειά της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών ενώ μνεία έγινε και στην αναβάθμιση και επέκταση των λιμενικών υποδομών του Ναυστάθμου Κρήτης στη Σούδα λόγω εγγύτητας με την Ανατολική Μεσόγειο. Ταυτοχρόνως δρομολογείται και η αναβάθμιση της αεροπορικής βάσης στο Καστέλι της Κρήτης.

Σχολιάζοντας τη δράση και τη τουρκική προκλητικότητα των τουρκικών Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ είπε πως σε περίοδο σύρραξης η αποτελεσματικότητα τους είναι περιορισμένη απέναντι σε ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις όπως οι ελληνικές και να μην εξάγονται αυθαίρετα συμπεράσματα συγκρίνοντας τη δράση των τουρκικών Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών απέναντι σε αντάρτικες ομάδες με έναν καλά οργανωμένο, εξοπλισμένο και εκπαιδευμένο τακτικό στρατό.