Σειρά επαφών είχαν τα Γενικά Επιτελεία Στρατού (ΓΕΣ) και Αεροπορίας (ΓΕΑ), το διήμερο 21-22 Οκτωβρίου, με εκπροσώπους της ισραηλινής Rafael, αλλά και της αμερικανικής Lockheed Martin για ενημέρωση σε μια σειρά συστημάτων. Πιο συγκεκριμένα η Rafael ενημέρωσε το ΓΕΣ για τις δυνατότητες του αντιαρματικού Spike-NLOS (Non-Line Of Sight) και το ΓΕΑ για τις συλλογές SPICE-1000/2000 μετατροπής μη-κατευθυνόμενων βομβών σε κατευθυνόμενες. Από την άλλη η Lockheed Martin ενημέρωσε το ΓΕΑ για τα ατρακτίδια στοχοποίησης Sniper ATP (Advanced Targeting Pod) και τον υπέρυθρο αισθητήρα έρευνας και ανίχνευσης IRST (Infra-Red Search and Track).

Υπενθυμίζουμε ότι ανάλογη ενημέρωση στο ΓΕΣ είχε γίνει και τον περασμένο Ιούλιο, από την Rafael και την Plasan, για το Spike-NLOS, στην έκδοση επί οχήματος SandCat. Το Spike-NLOS ενσωματώνει διπλό ερευνητή (ηλεκτροπτικό και υπέρυθρο) και μπορεί να εφοδιαστεί με τρείς (3) διαφορετικές πολεμικές κεφαλές: Διπλή αντιαρματική υψηλής ακρίβειας σε κάθετη διάταξη, διατρητική θραυσμάτων και θραυσμάτων. Το μέγιστο βεληνεκές του ξεπερνά τα 25 χιλιόμετρα και ανήκει στην οικογένεια βλημάτων Spike.

Η συλλογή SPICE τροποποιεί τις βόμβες ελεύθερης πτώσης Mk.83 (1.000 λίβρες, 453 κιλά) και Mk.84 (2.000 λίβρες, 906 κιλά) σε πυρομαχικά ακριβείας (SPICE-1000 και SPICE-2000 αντίστοιχα). Η κάθε συλλογή ενσωματώνει ηλεκτροπτικό σύστημα καθοδήγησης και σύστημα GPS (Global Positioning System). Το μέγιστο βεληνεκές των SPICE ανέρχεται στα 100 χιλιόμετρα, ανάλογα με το ύψος άφεσης. Τελευταίο μέλος της οικογένειας SPICE είναι η έκδοση SPICE-250 (με βόμβα Mk.81 των 250 λιβρών), η οποία χαρακτηρίστηκε επιχειρησιακή το 2019 και στο εγγύς μέλλον θα αναβαθμιστεί με σύστημα αυτόματης αναγνώρισης στόχων για ικανότητα προσβολής κινούμενων στόχων.

Το ατρακτίδιο στόχευσης Sniper ATP, το οποίο έχει πιστοποιηθεί στα F-16 Viper, τα Mirage-2000 των ΗΑΕ) και τα Rafale του Κατάρ), έχει τη δυνατότητα εντοπισμού, αναγνώρισης, αυτόματης ιχνήλασης και κατάδειξης στόχων σε μεγάλες αποστάσεις. Μπορεί επίσης να υποστηρίξει την καθοδήγηση όλων των πυρομαχικών καθοδήγησης λέιζερ και GPS (δυτικής προέλευσης) κατά στατικών ή κινούμενων στόχων.

Τέλος, ο αισθητήρας IRST πιθανότατα παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της παρουσίασης του ατρακτιδίου Legion (η σχετική ανακοίνωση δεν αναφέρει ονομαστικά το Legion, παρά μόνο τον αισθητήρα IRST). Σε κάθε περίπτωση το IRST είναι ένας παθητικός αισθητήρας πολλαπλών λειτουργιών, ο οποίος υποστηρίζει τις διαδικασίες στόχευσης σε περιβάλλον άρνησης χρήσης ραντάρ και επιτυγχάνει υψηλής πιστότητας ανίχνευση και παρακολούθηση εναέριων στόχων.