Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σε λίγες ώρες αναμένεται να συνομιλήσει με Αμερικανό ομόλογό του, κατά την επιστροφή του στην χώρα του, δίνει στην δημοσιότητα τις γενικές γραμμές του σχεδίου λύσης για την κρίση της Συρίας, στο οποίο συμφώνησαν Ρωσία, Τουρκία και Ιράν.

Σύμφωνα με τον κ. Ερντογάν, το σχέδιο βασίζεται στα εξής σημεία: κοινή πολιτική συμφωνία για διέξοδο από την κρίση, νέο Σύνταγμα για την Συρία, διεξαγωγή εκλογών υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ, απελευθέρωση των κρατουμένων και τέλος η απομάκρυνση των ναρκών.

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστηρίζει ότι στο Ιντλιπ, η Αγκυρα πράττει το καθήκον της. Συνολικά θα δημιουργήσει 12 κέντρα ελέγχου, από τα οποία μέχρι στιγμής έχουν τεθεί σε λειτουργία τα τρία. Ακόμη, αναφέρεται σε μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη. Δηλώνει δε ότι Τουρκία, Ρωσία και Ιράν συμφώνησαν για την διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας, ενώ αποφεύγει να τοποθετηθεί με ξεκάθαρους όρους για την ενδεχόμενη επίθεση της χώρας του στο κουρδικό καντόνι του Άφριν.

Ο κ. Ερντογάν ασκεί κριτική στις ΗΠΑ, σχετικά με τον ρόλο της στο βόρειο κομμάτι της Συρίας, υπογραμμίζοντας ότι πριν από λίγες ημέρες η Ουάσιγκτον παρέδωσε νέα οχήματα στο κουρδικό κίνημα.

Επίσης, για πρώτη φορά ύστερα από πολύ καιρό αναφέρει ότι «οι πύλες της πολιτικής παραμένουν ανοιχτές», για το ενδεχόμενο της επικοινωνίας και συνομιλίας της χώρας του με την Δαμασκό.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr