Η Ισπανίδα Υπουργός Άμυνας, Margarita Robles, ανακοίνωσε το ενδιαφέρον της Ισπανίας να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ανάπτυξης ενός νέου μαχητικού αεροσκάφους, στο οποίο πρωτοστατούν η Γαλλία και η Γερμανία. Μάλιστα, όπως δήλωσε η Ισπανίδα Υπουργός, έχει ήδη αποστείλει σχετική επιστολή.

Υπενθυμίζουμε ότι πριν λίγες μέρες, Γαλλία και Γερμανία συμφώνησαν να ξεκινήσουν, εντός του 2019, τη φάση μελέτης της σχεδίασης του μελλοντικού ευρωπαϊκού μαχητικού αεροσκάφους.

Η συγκεκριμένη απόφαση έρχεται ως συνέχεια της συμφωνίας, του περασμένου Ιουνίου, για την ανάπτυξη ενός μελλοντικού μαχητικού αεροσκάφους. Με τη σειρά της η συμφωνία του Ιουνίου ήταν αποτέλεσμα της συμφωνίας του περασμένου Απριλίου, στην έκθεση ILA Berlin Airshow, για την ανάπτυξη του νέου μαχητικού αεροσκάφους.

Το πρόγραμμα, γνωστό ως New Fighter (NF) ή Next-Generation Fighter (NGF), θα αναπτυχθεί στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος NGWS (Next-Generation Weapon System), το οποίο με τη σειρά του εντάσσεται στο πρόγραμμα FCAS (Future Combat Air System) ή SCAF (Système de Combat Aérien Future), το οποίο θα περιλαμβάνει ένα UAV κατηγορίας MALE, ένα μαχητικό αεροσκάφος, ένα UVAC πολύ χαμηλού ίχνους, βλήματα τεχνολογίας cruise και άλλες αεροπορικές πλατφόρμες.

Ηγέτιδα εταιρία για το νέο μαχητικό θα είναι η γαλλική Dassault, ενώ η Airbus θα αναλάβει την ανάπτυξη των άλλων συστημάτων του FCAS. Για τους κινητήρες προβλέπεται συνεργασία της Safran και της MTU.