Το Αμερικανικό Ναυτικό ανέθεσε, στις 30 Ιουλίου, πέντε συμβόλαια, συνολικού ύψους $ 36,9 εκατομμυρίων, σε ισάριθμες εταιρίες στο πλαίσιο του προγράμματος ανάπτυξης και ναυπήγησης μια νέας γενιάς φρεγατών κατευθυνόμενων βλημάτων FFG(X). Τα συμβόλαια αφορούν στη φάση της προκαταρκτικής σχεδίασης των φρεγατών.

Στόχος του προγράμματος FFG(X) είναι η ανάπτυξη μιας φρεγάτας η οποία θα συνοδεύει τα αεροπλανοφόρα και θα μπορεί, μέσω δικτύων και αισθητήρων, να συνδέεται με τα άλλα πλοία και υποβρύχια της φίλιας Ομάδας Μάχης. Παράλληλα θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να εκτελεί όλο το φάσμα των ναυτικών επιχειρήσεων, ως ανεξάρτητη μονάδα, τόσο σε παράκτιο πεδίο όσο και σε ανοιχτή θάλασσα.

Το πρόγραμμα FFG(X) ξεκίνησε το 2017 και αφορά στη ναυπήγηση 20 φρεγατών, τουλάχιστον σε πρώτη φάση. Οι εταιρίες που απέσπασαν τα πέντε συμβόλαια είναι η Austal USA LLC ($ 6,3 εκατομμύρια), η General Dynamics Bath Iron Works ($ 7,9 εκατομμύρια), η Huntington Ingalls ($ 7,9 εκατομμύρια), η Lockheed Martin ($ 6,9 εκατομμύρια) και η Fincantieri Marinette Marine ($7,9 εκατομμύρια).

Με την ολοκλήρωση της φάσης της προκαταρκτικής σχεδίασης, όπου θα καθοριστούν οι οριστικές τεχνικές και επιχειρησιακές προδιαγραφές  των πλοίων, θα ακολουθήσει η φάση της λεπτομερούς σχεδίασης και της κατασκευής του πρωτότυπου. Η φάση της προκαταρκτικής σχεδίασης αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2019.

Σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα η ναυπήγηση της πρώτης φρεγάτας FFG(X) θα πρέπει να ξεκινήσει το 2020, της δεύτερης το 2021, ενώ το διάστημα 2022-2030 θα πρέπει να ναυπηγούνται δύο πλοία κατ’ έτος.