Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, τα οποία επικαλούνται δηλώσεις στελεχών των εταιριών TUBITAK SAGE και Roketsan, ξεκίνησαν οι δοκιμές της έκδοσης «Β2» του βλήματος τουρκικής σχεδίασης και ανάπτυξης SOM. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, και τις φωτογραφίες που τα συνοδεύουν, οι δοκιμές έγιναν από μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block.40 της 401 Μοίρας (401 Filo).

Υπενθυμίζουμε ότι στα τέλη Ιανουαρίου του 2018 έγινε γνωστό ότι η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία (THK) θα παραλάβει σύντομα επτά βλήματα SOM της έκδοσης SOM-B1. Το SOM αναπτύχθηκε από την TUBITAK SAGE (σχεδίαση και ανάπτυξη) και την Roketsan (παραγωγή και εμπορική προώθηση). Η ανάπτυξη του ξεκίνησε το 2006 και ολοκληρώθηκε το 2011. Πρόκειται για βλήμα προσβολής κινούμενων και σταθερών στόχων σε μέγιστες αποστάσεις άνω των 185 χιλιομέτρων, με πιθανότερη τιμή τα 230 χιλιόμετρα (έκδοση SOM-A, η οποία προσβάλει στατικούς στόχους με τη χρήση συντεταγμένων κατά την τερματική φάση). Η έκδοση SOM-B1 μπορεί να προσβάλει στατικούς και κινούμενους στόχους με τη χρήση υπέρυθρου συστήματος κατά την τερματική φάση (αμφότερες οι εκδόσεις φέρουν πολεμική κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας).

Η έκδοση SOM-B2 ενσωματώνει διπλή πολεμική κεφαλή για την προσβολή στρατηγικών και καλά προστατευμένων στόχων, ενώ σε εξέλιξη είναι και η ανάπτυξη της έκδοσης SOM-J, σε συνεργασία με την Lockheed Martin, για χρήση από τα F-35 Lightning II. Σ’ όλες τις εκδόσεις το SOM ενσωματώνει σύστημα ζεύξης δεδομένων (Data-Link) για ανανέωση δεδομένων εν πτήση. Σε τουρκική υπηρεσία τα βλήματα SOM-A εντάχτηκαν σε υπηρεσία το 2012 και έχουν πιστοποιηθεί για χρήση από τα αεροσκάφη F-16 Fighting Falcon και F-4E 2020.