Άνω κάτω είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) μετά τη χθεσινή ενεργοποίηση του Άρθρου 7 κατά της Ουγγαρίας. Υπενθυμίζουμε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατηγορεί την Ουγγαρία για αντιδημοκρατικές και αντισυνταγματικές πολιτικές, που πλήτουν το κράτος δικαίου και ότι δεν συνεργάζεται στο μεταναστευτικό.

Ο Ούγγρος Υπουργός Εξωτερικών, Πέτερ Σιγιάρτο, δήλωσε ότι: «Η σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μια μικροπρεπής εκδίκηση σε βάρος της Ουγγαρίας από πολιτικούς που τάσσονται υπέρ της μετανάστευσης … Η απόφαση ελήφθη με απατηλό τρόπο και αντίθετα προς τους σχετικούς κανόνες στις ευρωπαϊκές συνθήκες».

Ωστόσο, σύμμαχο την Πολωνία, φαίνεται ότι έχει η Βουαδαπέστη, καθώς η Βαρσοβία δήλωσε ότι θα μπλοκάρει πιθανές κυρώσεις κατά της Ουγγαρίας: «Κάθε χώρα έχει το κυρίαρχο δικαίωμα να πραγματοποιεί τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις που θεωρεί κατάλληλες», αναφέρει σχετικά η ανακοίνωση του πολωνικού Υπουργείου Εξωτερικών, και συμπληρώνει: «Ενέργειες κατά κρατών μελών χρησιμεύουν μόνο στην διεύρυνση των διαιρέσεων εντός της ΕΕ, αυξάνοντας την σημερινή έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι και η Πολωνία βρίσκεται υπό το καθεστώς κυρώσεων, στο πλαίσιο του Άρθρου 7.

Comments

  1. Η αξία της χθεσινής απόφασης είναι η πολιτική καταδίκη, όχι η καθεαυτό εφαρμογή των κυρώσεων του Άρθρου 7. Ελάχιστη σημασία έχει αν η Ουγγαρία χάσει το δικαίωμα ψήφου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
    Έχει όμως τεράστια πολιτική σημασία η περιθωριοποίηση των αντιδημοκρατών. Οι Ευρωπαίοι πολίτες βλέπουν ότι υπάρχουν πολιτικές κόκκινες γραμμές απέναντι στους σφετεριστές του κράτους δικαίου και το γεγονός αυτό έχει τεράστια σημασία. Το χθεσινό μήνυμα είχε πολλαπλούς αποδέκτες. Κάποιοι από αυτούς κατοικοεδρεύουν στην Αθήνα, άσχετα αν κάνουν ότι δεν τους αφορά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *