Άνω κάτω είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) μετά τη χθεσινή ενεργοποίηση του Άρθρου 7 κατά της Ουγγαρίας. Υπενθυμίζουμε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατηγορεί την Ουγγαρία για αντιδημοκρατικές και αντισυνταγματικές πολιτικές, που πλήτουν το κράτος δικαίου και ότι δεν συνεργάζεται στο μεταναστευτικό.

Ο Ούγγρος Υπουργός Εξωτερικών, Πέτερ Σιγιάρτο, δήλωσε ότι: «Η σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μια μικροπρεπής εκδίκηση σε βάρος της Ουγγαρίας από πολιτικούς που τάσσονται υπέρ της μετανάστευσης … Η απόφαση ελήφθη με απατηλό τρόπο και αντίθετα προς τους σχετικούς κανόνες στις ευρωπαϊκές συνθήκες».

Ωστόσο, σύμμαχο την Πολωνία, φαίνεται ότι έχει η Βουαδαπέστη, καθώς η Βαρσοβία δήλωσε ότι θα μπλοκάρει πιθανές κυρώσεις κατά της Ουγγαρίας: «Κάθε χώρα έχει το κυρίαρχο δικαίωμα να πραγματοποιεί τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις που θεωρεί κατάλληλες», αναφέρει σχετικά η ανακοίνωση του πολωνικού Υπουργείου Εξωτερικών, και συμπληρώνει: «Ενέργειες κατά κρατών μελών χρησιμεύουν μόνο στην διεύρυνση των διαιρέσεων εντός της ΕΕ, αυξάνοντας την σημερινή έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι και η Πολωνία βρίσκεται υπό το καθεστώς κυρώσεων, στο πλαίσιο του Άρθρου 7.