Στις 3,5 ώρες που διήρκησε η ενημέρωση των βουλευτών της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στο FOS των Mirage καθώς και στην περιβόητη τροπολογία για τα F-16. Όπως δήλωσε την άλλη εβδομάδα θα έρθει στη Βουλή.

 Όπως είπε ακόμα το ζήτημα των ΝΗ90 έχει κλείσει.

Ο ΥΕΘΑ τόνισε την πρόταση για ενεργοποίηση του Ταμείου Εθνικού Στόλου, για την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού.

Εδώ όπως πάμε το ΠΝ θα φτάνει με το ζόρι ως τις Κυκλάδες με γνώμονα τις ηλικίες των πλοίων του Στόλου.

Δυστυχώς, η ενημέρωση του ΥΕΘΑ υπήρξε ανεπαρκής και ελλιπής. Πολύ κακώς ο ΥΕΘΑ δεν αναφέρθηκε και σε άλλα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων όπως οι τορπίλες και ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ 200ΗΝ. Χρειάζονται εντατικά μαθήματα στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.  

Καλά για τα εξοπλιστικά του ΕΣ ούτε για αστείο.

Ούτε και για τα ανταλλάγματα που πήραμε από τη στρατηγική συμφωνία με τις ΗΠΑ. Μα δεν βρέθηκε ένας Βουλευτής να ρωτήσει;

Πάμε παρακάτω. Δεν ειπώθηκε λέξη για την αύξηση της θητείας που πρέπει να γίνει. Ούτε αύξηση ούτε και προσλήψεις ΕΠ.ΟΠ τη στιγμή που οι Ειδικές Δυνάμεις έχουν μέσο όρο τα 38 έτη.

Και κάτι τελευταίο: η εμπλοκή των ΕΔ στο μεταναστευτικό ήταν λάθος. Έχει ξεφύγει η κατάσταση. Τα συστήματα είναι σε οριακή κατάσταση και το προσωπικό δεν επαρκεί.

Και επιτέλους να αλλάξει αυτός ο Νόμος Βενιζέλου.  Έχουν περάσει 100 μέρες από τότε που η ΝΔ ανέλαβε τη περιόδο διακυβέρνησης. Δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια.

Το σύνολο του πολιτικού προσωπικού της χώρας είναι ανεπαρκές για τα θέματα άμυνας χωρίς καμία κουλτούρα. Ελάχιστες οι φωτεινές εξαιρέσεις αλλά δύσκολα να σώσουν τη κατάσταση.

Comments

 1. Απλά τραγικοί.

  Η ανικανότητα της κυβέρνησης φάνηκε ξεκάθαρα και με τη νέα συμφωνία για Σούδα – βάσεις που δεν ζήτησαν ανταλλάγματα.

  Ακόμα και στην περίπτωση που δεν ήταν διαθέσιμα τα Arleigh Burke θα έπρεπε μεταξύ των άλλων να ζητήσουν Ticonderoga.

  Πλήρης ανικανότητα της κυβέρνησης να ζητήσουν – απαιτήσουν έμπρακτα ανταλλάγματα.

  Τίποτα για νέες τορπίλες για τον εκσυγχρονισμό των Meko για τις νέες φρεγάτες λόγια ανούσια και άνευ σημασίας.

  Φλύαρος άσχετος με το αντικείμενο και λάτρης της δημοσιότητας μέχρι και τουιτ ανέβασε για τη μέλισσα που τον τσίμπησε αν ισχύει κιόλας!

  Σωστή η πρόταση για ενεργοποίηση του Ταμείου Εθνικού Στόλου αλλά πρώτα θέλω να δω πόσα θα συνεισφέρεις εσύ και οι όμοιοί σου.

  Το τζάμπα τελείωσε από τα κορόιδα.

  1. Τα TICO ειναι στο τέλος της επιχειρησιακής τους ζωής, αξίζει ενα σκασμό χρήμα για να μπορέσουν να υποστηριχτούν αυτά τα πλοία για πόσα χρόνια παρουσίας στο ΠΝ;

 2. Η τελευταία παράγραφος του άρθρου που γράψατε τα λέει όλα.
  Δεν υπάρχει κανένας σοβαρός λόγος, για να ασχοληθεί ένας Έλληνας πολιτικός το 2019 με θέματα εξοπλιστικά, γιατί πολύ απλά δεν το θεωρεί απαραίτητο.
  Τα πιο σημαντικά θέματα είναι:
  η κομματική λειτουργία,
  η μάθηση της κομματικής «κασέτας»,
  η διαλεκτική διαδικασία της πειθούς,
  η κομματική πελατεία,
  η συμβολή στη διαμόρφωση μιας εικονικής αρεστης πραγματικότητας,
  η γνώση, η επικοινωνία και η συνεργασία με το γνωστό-αγνωστο»σύστημα» (που διευθύνει και λειτουργεί το κράτος).

 3. Η FOS των 2000 ήταν να περάσει τον Σεπτέμβριο
  Να δούμε εάν θα περάσει και τι θα αφορά
  Εάν είναι μονο για τα -5 τότε ξεχάστε τα EGM
  Επίσης και τα γαλλικά όπλα θέλουν FOS
  Για να δούμε!
  Οι τορπίλες και ο εκσυχρονισμός πάνε πίσω από τη νέα φρεγάτα
  Ίσως να τα βάλουνε και αυτά στο γαλλικό πακέτο οποτε βράστε ρύζια
  Η τελευταία παράγραφο τα λέει όλα

 4. Αν οι πολιτικοί στην Ελλάδα γνώριζαν έστω και λίγη ιστορία και κυρίως αν μπορούσαν να δούνε πέρα από τη μύτη τους θα ήξεραν πως το θωρηκτό Αβέρωφ συνέβαλε καθοριστικά στον Α παγκόσμιο πόλεμο και στην απελευθέρωση του Ανατολικού Αιγαίου.

  Και τότε υπήρχαν φωνές για το πόσο μεγάλο είναι και πόσο ακριβό για την εποχή του.

  Όμως κάποιοι διέκριναν το πόσο σημαντική είναι η απόκτηση του.

  Ερχόμαστε στο σήμερα

  Είναι δυνατόν ο υπουργός άμυνας και η κυβέρνηση να θεωρούν πως με μόνο δύο Belharra που θα πάρουν και θα παραλάβουν το 2024-25 να λύσουν το πρόβλημα;

  Το λογικό θα ήταν να πάμε σε διεθνή διαγωνισμό και φυσικά να περιμένουμε και την νέα Αμερικάνικη φρεγάτα FFG(x).

  Το επίσης λογικό θα ήταν ανεξάρτητα από την επιλογή της Belharra ή FFG(x) ή οτιδήποτε άλλο να φροντίσουν με τη νέα συμφωνία για Σούδα -βάσεις να ζητήσουν μεταξύ των άλλων ανταλλάγματα είτε Arleigh Burke είτε αν δεν είναι διαθέσιμα να ζητήσουν Ticonderoga.

  Πως θα έχει ρόλο και ισχύ το ΠΝ στο Αιγαίο και κυρίως στην Ανατολική Μεσόγειο με μόνο δύο Belharra to 2025;

  Και προφανώς με δύο φρεγάτες δεν λύνεται το πρόβλημα αλλά ακόμα και έτσι μέχρι το 2024-25 ποια θα είναι η ενδιάμεση λύση;

  Φαντάζομαι λογικά ερωτήματα αλλά το πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχουν λογικές απαντήσεις από τη μεριά της κυβέρνησης.

  1. Φίλε Μιχάλη, η τοποθέτηση σε αυτό το κρίσιμο υπουργείο τριτοκλασάτου στελέχους που το ήξερε μόνο η κομματική του πελατεία δε σου λέει κάτι; Μιλάμε για πολιτικό περιορισμένων δυνατοτήτων με καθόλου ειδικός βάρος, σε μια κομβική στιγμή για την εθνική επιβίωση. Την έχουν γραμμένη την άμυνα, να μη μιλήσω για ανταλλάγματα. Που πρώτα υπέγραψαν τη συμφωνία και μετά συζήτησαν για πλοία. Εμεις ονειρευομαστε τικο και ΑΒ. Απλά από το χαζό γέλιο του Κατρούγκαλου περάσαμε στο χαζό γέλιο του Δένδια.

  2. Αυτό που δεν καταλαβαίνουμε οι περισσότεροι στην Ελλάδα είναι ότι το πολιτικό προσωπικό, το οποίο εκλέγεται από εμάς και ηγείται στις καίριες θέσεις βλέπει την ιδιότητά του περισσότερο ως επάγγελμα και όχι ως λειτούργημα. Κατά συνέπεια όλη μέρα αυτό που τους απασχολεί είναι οι δημοσκοπήσεις. Εξάλλου όλοι γνωρίζουμε ότι από την ώρα που θα τελειώσουν οι εκλογές, τα δύο πρώτα χρόνια ό,τι γίνει. 3ος και 4ος χρόνος αναλώνονται σε παροχολογία και διορισμολογία, ανεξαρτήτως πολιτικής ιδεολογίας. Το target group που θα καρπωθεί τα «δωράκια» αλλάζει.
   Πάμε τώρα στο θέμα του διαγωνισμού που προτείνουν ορισμένοι. Ως ιδέα είναι σωστή, αντικειμενική και θα έδινε περισσότερες επιλογές στους επιτελείς (πολιτικούς – υπηρεσιακούς) για να διαλέξουν την καλύτερη. ΟΜΩΣ: ο διεθνής διαγωνισμός στη φάση που είμαστε θα ήταν ο «χρονικός θάνατος» της επίλυσης των όποιων προβλημάτων έχουμε. Διεθνής διαγωνισμός, σημαίνει επιτροπές, προκήρυξη (για ΚΑΘΕ μείζων οπλικό σύστημα), προθεσμία κατάθεσης προσφορών, μεγάλος χρόνος για κατακύρωση, ενδεχόμενες ενστάσεις και το χειρότερο; Την πιθανότητα αν δεν κατατεθούν προσφορές να κριθεί άγονος και να πρέπει να γίνει από την αρχή με άλλες απαιτήσεις, οι οποίες στο τέλος θα «φωτογραφίζουν» τον νικητή.
   Έχουμε τον χρόνο αυτό; Αν τον έχουμε οκ ας ξεκινήσουμε, αλλά μετά θα περιμένουμε. Προσωπικά εκτιμώ ότι μόνο οι απευθείας διαπραγματεύσεις μπορεί να τελεσφορήσουν σχετικά γρήγορα και ναι όντως θα υπάρχει μεγαλύτερο κόστος. Όμως ας προσέχαμε ή εφόσον θέλουμε να κάνουμε σοβαρή διαπραγμάτευση να μάθουμε να συζητάμε για προμήθειες με σοβαρούς αριθμούς και όχι του στυλ «1+2+1+έχει ο θεούλης»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *