Προσπάθειες προς την υλοποίηση καίριων εξοπλιστικών προγραμμάτων καταβάλει το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) σε συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ). Τα προγράμματα αφορούν ως επί το πλείστον τον εκσυγχρονισμό και υποστήριξη του υφιστάμενου υλικού του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ).

Αδιαμφισβήτητα, το πλέον σημαντικό είναι αυτό της απόκτησης των Spike NLOS, πρόγραμμα ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των επιτελών του ΓΕΣ ο ΕΣ σκοπεύει να παραλάβει συνολικώς 12 ολοκληρωμένα συστήματα Spike NLOS της Ισραηλινής Rafael. Κάθε σύστημα αποτελείται από αριθμό εκτοξευτών βλημάτων Spike NLOS με το ανάλογο συγκρότημα αισθητήρων καθώς και μέσων στοχοποίησης σε αποστάσεις των 25 χιλιομέτρων.

Όπως πληροφορούμαστε το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί μέσω διαδρακτικής συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής και της ισραηλινής κυβέρνησης ενώ τα παραπάνω συστήματα θα ενταχθούν στους Λόχους Αντιαρματικών (ΛΑΤ) των Σχηματισμών του ΕΣ σε Δ Σώμα Στρατού και ΑΣΔΕΝ προσδίδοντας πρωτοφανείς ικανότητες όγκου και ακρίβειας πυρός. 
Επιτέλους καλά είναι τα νέα για την Αεροπορία Στρατού (ΑΣ).

Το προηγούμενο χρονικό διάστημα το Ελεγκτικό Συνέδριο έδωσε το πράσινο φως για την υπογραφή της 6ης τροποποίησης της αρχικής σύμβασης. Πλέον ο φάκελος είναι στο γραφείο του ΥΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου και όπως όλα δείχνουν θα υπογραφεί άμεσα.

Σημειώνεται ότι με την υπογραφή της 6ης τροποποίησης της αρχικής σύμβασης ρυθμίζονται οι παραδόσεις των υπολοίπων έξι κορυφαίων ελικοπτέρων ΝΗ 90. Θέμα ύψιστης σημασίας είναι και η υπογραφή της σύμβασης τεχνικής υποστήριξης για τα ελικόπτερα, συνολικού κόστους 60 εκατομμυρίων ευρώ. 

Η ΑΣ αναμένει εκτός των ΝΗ 90 και την υπογραφή του προγράμματος εκσυγχρονισμού των επιθετικών ελικοπτέρων ΑΗ-64Α Apache. Και αυτό το πρόγραμμα κόστους 40 εκατομμυρίων ευρώ θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τους ισραηλινούς και συγκεκριμένα την Elbit. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αναβάθμιση των ηλεκτροπτικών δυνατοτήτων των ελικοπτέρων με νέους αισθητήρες και ηλεκτρονικά στα πρότυπα των ισραηλινών Apache. 

Το Πυροβολικό Μάχης αναμένει διακαώς τον πολυπόθητο εκσυγχρονισμό δύο εξαιρετικά κρίσιμων οπλικών συστημάτων. Αφενός των Μ-270 MLRS και αφετέρου των RM-70. Και αυτό το πρόγραμμα όπως και των Apache έχει αργήσει υπερβολικά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του γράφοντος ο εκσυγχρονισμός των Μ-270 MLRS είναι ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ και χωρίζεται σε τρια επιμέρους προγράμματα.

Το πρώτο αφορά την αναβάθμιση των εκτοξευτών με τις ανάλογες τεχνικές παρεμβάσεις επί των εκτοξευτών, το δεύτερο την αντικατάσταση των υφιστάμενων ρουκετών με τις νέες GMLRS και το τρίτο σχετίζεται με την αναζήτηση νέου βλήματος στη θέση των MGM-140 ATACMS.

Τέλος, στο παραπάνω πρόγραμμα η Διεύθυνση Πυροβολικού του ΓΕΣ εντάσει και την αναβάθμιση των Κέντρων Διεύθυνσης Πυρός (ΚΔΠ) Μ577 προβλέποντας ένα εκτενές πρόγραμμα που περιλαμβάνει αναβάθμιση επικοινωνιών καθώς και βελτίωσης των μέσων στοχοποίησης. Ως προς τους RM-70 το ΓΕΣ στοχεύει στην αναβάθμιση τόσο των εκτοξευτών όσο και των ρουκετών αυτών. Το ζητούμενο είναι ο διπλασιασμός του βεληνεκούς με νέες ρουκέτες. Το πρόγραμμα είναι ύψους 150 εκατομμυρίων. 

Το Όπλο των Τεθωρακισμένων προχωρά με την αναβάθμιση των αρμάτων μάχης Leo 1 A5 και Leo 2 A4 όπως έχουμε σημειώσει αναλυτικά στον παρακάτω σύνδεσμο (https://defencereview.gr/hellenic-army-mid-life-upgrade-program-leopard-1a5-and-leopard-2-a4/)

Για το προσεχές χρονικό διάστημα και εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2021 ο ΕΣ θα αρχίσει να παραλαμβάνει τα M1117 Guardian από τις ΗΠΑ. 

Το Όπλο των Διαβιβάσεων σκοπεύει σύντομα να προχωρήσει η απόκτηση των γαλλικών UAV Patroller που έχουν εντυπωσιάσει τους επιτελείς της Διεύθυνσης Διαβιβάσεων για τις επιδόσεις τους από αποστολές ISR (Intelligence, Surveillance, Reconnaissance) έως ηλεκτρονικού πολέμου με τους αισθητήρες που μπορούν εξωτερικά να φέρουν. Το πρόγραμμα είναι ύψους 55 εκατομμυρίων ευρώ. Αρχικά είχε τεθεί το ζήτημα του εκσυγχρονισμού των Sperwer αλλά προτιμήθηκε η λύση απόκτησης νέων συστημάτων όπως τα Patroller.

Τέλος, η ηγεσία προωθεί και άλλα προγράμματα σε επίπεδο διοικητικής μέριμνας όπως η προμήθεια νέων φορτηγών οχημάτων καθώς και η υποστήριξη οπλικών συστημάτων όπως των TOW II με τα νέα βλήματα TOW-2B και των ρωσικών Kornet-E.

Είναι απαραίτητο στο θέμα των νέων φορτηγών να αξιοποιηθούν οι εγχώριες δυνατότητες της αμυντικής βιομηχανίας και να παραχθεί ένα εθνικό φορτηγό. 

Comments

 1. Μπορει να μην ειναι με μεγαλους τιτλους κι φανφαρες, ομως τα προγραμματα τα οποια προωθουνται για τον Ενδοξο Ελληνικο Στρατο, ειναι τα πιο σημαντικα, βαζοντας δομες για μια δεδομενη ισχυ πυρος με οπλα πολλαπλασιαστες ισχυος!

  ΑΡΙΣΤΗ επιλογη τα Γαλλικα ΜΕΑ.

  υ.γ.
  Τα Ρωσσικα αντιαρματικα/χαμηλου υψους αντιαεροπορικα, Kornet-E, ειναι ΤΟ κορυφαιο στο ειδος!!

  Μακαρι, μακαρι, μακαρι να μπουμε σε συμπαραγωγη στο συγκεκριμενο, οπλικο συστημα.

 2. Εντάξει να δούμε τι τελικά θα γίνει από όλα αυτά γιατί όλο ακούμε και ακούμε και τίποτα δεν έχει προχωρήσει ως τώρα. Δεν αποκλείω να μην γίνει τίποτα για άλλη μια φορά, εξάλλου έχουμε το know how να το κάνουμε.

 3. «πρόγραμμα ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των επιτελών του ΓΕΣ ο ΕΣ σκοπεύει να παραλάβει συνολικώς 12 ολοκληρωμένα συστήματα Spike NLOS της Ισραηλινής Rafael.»

  Κομματακι ακριβο μου φαινεται, δε ξερω.

  1. Όντως είναι πολύ ακριβό. Κανονικά δεν κοστίζει πάνω από 1,5 εκ το σύστημα (θα είναι Χ4 άρα 6 εκ) + το τζιπ φορέας που δεν κοστίζει πάνω από 500 χιλ. Δεν ξέρουμε όμως και τι π/μ θα πάρουμε και τι άλλο μπορεί να χρεώνουν. Πάντως η τιμή είναι αδικαιολόγητα ψηλή, ειδικά εάν δεν είναι Χ4 οι εκτοξευτές.

   1. @ ETS
    Είμαστε σίγουροι?
    Η σύμβαση φέρεται να υπογράφτηκε τον Οκτωβρίου του 020
    Αλλα αυτό κρίνοντας από τη ιστορία του FOS των 2000 δεν λέει και τίποτα με τα Ελληνικά δεδομένα
    Υπήρχαν δημοσιεύματα πως έχει κολλήσει η ιστορία
    Επιπλέον βγήκε ένας διαγωνισμός τον φεβρουάριο για μπαταρίες των SUT
    Θέλει διευκρίνιση η κατάσταση
    Ακόμα δεν έχει βγει καμια πληροφορία για το ποτε και τι θα παραδοθεί

 4. Εντυπωσιακα τα νεα αυτα, μακαρι να προχωρησουν τα προγραμματα καθως πηγαινουν απο καθυστερηση σε καθυστερηση και βιαζομαστε.

  Ζουμε καταστασεις «βαστα Τουρκε να γιομισω».

  Οι Τουρκοι οταν τα βρισκουν σκουρα προσπαθουν να αποπροσανατολισουν τους πολιτες τους με εξωτερικες περιπετειες οπως πολεμους κτλ. Το εκαναν στη Συρια, στη Λιβυη, στον Εβρο περυσι με τους λαθρομεταναστες, στο Ναγκορνο Καραμπαχ κτλ.

 5. Από εξαγγελίες ,αναγγελίες ,επικοινωνιακά ταρατζουμ καλά πάμε!

  Εδώ βλέπουμε τις απαραίτητες εδώ και χρονια συμβάσεις FOS να αναβάλλονται από μηνα σε μηνα

  Ας υπογραφουν οι συμβάσεις ,ψηφιστούν από Βουλή, περάσουν από Ελεκτικό και πέσουν οι προκαταβολές και μετά το συζητάμε!!

  Επιπλέον κοίταξε και τα νούμερα του τι μπορεί να αγοραστεί φετος!!
  με τα 2.5 BILLION διαθέσιμα του προϋπολογισμού

  ΟΙ Γάλλοι πήραν 1.5 BIL από τα 2.5
  βάλτε και τα υπόλοιπα @ f16, sea hawk, Elbit? , FOS ? . και να δείτε τι μένει!!!

  ΕAΝ δεν περικοπεί ο προϋπολογισμός λόγω της κατάστασης που έχει πέσει η οικονομία

  Και μην ακούσω περί syriζέου klpa

  Δεν υπάρχει σύγκριση με τους προηγούμενους του δεν υπάρχουν σύνορα στη θάλασσα!!

  1. @ CK

   Καλα οι προηγουμενοι ειναι σε δικη τους εντελως «σπεσιαλ» κατηγορια.

   Στην κατηγορια των «σπεσιαλ νιιντς» .

   Aφησαν τα συνορα ανοιχτα και ηρθαν 2μιση εκατομμυρια λαθρομεταναστες μεσα σε 6 μηνες, λογω ιδεολογικων εμμονων και επειδη ηθελαν να εκβιασουν την Ευρωπη, και το μονο που πετυχαν ειναι να μας κλεισουν μεχρι και οι Σκοπιανοι και οι Αλβανοι τα συνορα !!!

   Και οι Ευρωπαιοι εκαναν ελεγχους διαβατηριων στα αεροπλανα προερχομενα απο Ελλαδα λιγα μετρα μετα την εξοδο απο το αεροπλανο για να μην επιτρεψουν την εισοδο σε λαθρομεταναστες απο την Ελλαδα, λες και ειμασταν χειροτερα και απο τριτοκοσμικη χωρα που δεν μπορει να να κανει ουτε βασικο ελεγχο διαβατηριων. Εκει μας ειχαν φτασει, διεθνη περιγελο.

   Για να μην μιλησω για συνεντευξεις στα Αγγλικα με τον Κλιντον που δεν ξεραμε που να κρυφτουμε απο τη ντροπη για την καταντια της χωρας και του λαου που ψηφισε τετοιο ανεπαρκη σε ολα τα επιπεδα (πλην θρασους) ηγετη.

   1. Γνωστά αυτά τα είχα ζήσει και προσωπικά αφού δεν μοιάζω με.. ξανθό σουηδό!!
    Πτήσεις από Eλλάδα προσγειώνονταν σε non Schengen gates και μετά περνάγαμε από πλήρη έλεχο
    Βεβαια έχω συνταξιδευσει με πολλούς Πακιστανόsomething κατόχους Ελληνική Ταυτότητας!!!

    1. @ CK

     Και εγω τα εζησα προσωπικα, γι αυτο και τα θυμαμαι εντονα.

     Ειδικα εκεινη την εποχη υπηρχε πολυς «παραξενος κοσμος» και υποπτα ατομα απο ΜΚΟ σε πτησεις τοσο απο νησια του Αιγαιου, οσο και απο τη Θεσσαλονικη. Οι φανατικοι Γουαχαμπιστες μουσουλμανοι που ειναι επικινδυνοι για τρομοκρατια δεν κρυβονται, τους καταλαβαινεις αμεσως επειδη εχουν γεννειαδα και σχεδον ξυρισμενο μουστακι, και το παντελονι τους ειναι πολυ πανω απο κοτσι, οπως το φοραγε ο Μωαμεθ. Τετοιος κοσμος ταξιδευε απο την Ελλαδα εκεινη την εποχη.

     Πρεπει σιγουρα να γινει επενεξεταση ΟΛΩΝ οσων πηραν Ελληνικα υπηκοοτητα και ασυλο απο το 2015 και μετα καθως σιγουρα εχουν γινει πολλες απατες.

    2. Ειχα πεταξει για Φρανγκφουρτη εκεινη την περιοδο, και μολις βγηκαμε απο το αεροπλανο, στα 20 μετρα, πριν καν μπουμε στο κτηριο του αεροδρομιου, δηλαδη σχεδον στην εξοδο απο την φυσουνα υπηρχε «μπλοκο» απο 5-6 αστυνομικους που εξεταζαν ΟΛΑ τα διαβατηρια ενα-ενα, τα σκαναραν με μηχανηματα, εκαναν λεπτομερεις ερωτησεις στον καθε ενα κτλ.

     Δεν εχω ξαναδει κατι τετοιο πουθενα, και εχω ταξιδεψει εκατονταδες φορες σε πολλες χωρες, ουτε καν στη Λατινικη Αμερικη και Νοτια Ασια δεν εχω κατι τετοιο !!!!!

     Κατοπιν εμπαινες στο κανονικο αεροδρομιο, και ξαναπερναγες δευτερο ελεγχο διαβατηριων, μαζι με ολους τους υπολοιπους επιβατες απο αλλες πτησεις.

   2. Αγαπητοί φίλοι όλοι αυτοί οι 2,50εκ.που γράφεται,όπως και προηγούμενοι αυτών τους ευχαριστούμε που ήρθαν για να μπολιασουν την δημοκρατία μας.ταδε έφη Π.Παυλόπουλος ,τέως ΠτΔ,ως υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Κ.καραμανλη του δευτερου.

    1. @ C.p.

     Ο Καραμανλης χρεοκοπησε τη χωρα χαρη στην πλασματικη αυξηση του ΑΕΠ 25% μεσα σε ενα βραδυ με τον Αλογοσκουφη ωστε να μπορει να δανειστει ακομη περισσοτερα, με αποτελεσμα να χρεοκοπησει τη χωρα.

     Θυμαμαι το 2006-2007 σκεφτομουν, μα πως ειναι δυνατον η Ελλαδα να εχει αυξηση ΑΕΠ και να πληρωνει μισθους και συνταξεις δημοσιου μεγαλυτερες ακομη και απο τη Γερμανια και την Ολλανδια, και ταυτοχρονα να εχει αρνητικο εμπορικο ισοζυγιο και να αυξανεται το ελλειμμα του προυπολογισμου? Ειναι αδυνατον. Αν αυτο συνεχιστει για καμποσα χρονια, καποια στιγμη θα χρεοκοπησουμε. Μετα απο λιγο καιρο δημοσιευσε και αρθρο ο Κ. Σημιτης που ελεγε ξεκαθαρα δημοσιως. Η συνεχεια ειναι γνωστη.

     1. Φίλε G_P Καλά τα λες, αλλά μας το χάλασες με την παρέμβαση του Κ.Σημίτη.
      O γνωστός για την ‘δημιουργική λογιστική’ Κ.Σημίτης, που έφτιαξε τα
      νούμερα για να τρέξει (Κακήν κακώς) να ενταχθεί η Χώρα στο Euro.
      Μην αναφερθούμε στις περιόδους διακυβέρνησης του Κ.Σημίτη με σωρεία
      σκανδάλων και ‘περήφανης’ εξωτερικής πολιτικής, γιατί θα φάμε παραγράφους
      και ώρες χρήσιμες

     2. @ Δευκαλιων

      Ο Σημιτης εχει το δικο του τεραστιο βαρος ευθυνης, αλλα τουλαχιστον ειχε τον Αλεκο Παπαδοπουλο που εκανε μεγαλη δουλεια στον δημοσιο τομεα.

      Μετα τις αντιδρασεις ομως της καστας (γιατι περι καστας προκειται) των Δημοσιων Υπαλληλων στο σχεδιο Γιαννιτση το 2000, η κατασταση στον δημοσιο τομεα πηγαινε με μαθηματικη ακριβεια σε χρεοκοπια σε 30-40 χρονια. Μεσολαβησε ο Κωστακης και χρεοκοπησαμε μεσα σε μολις 9 χρονια.

     3. @G_P
      Αγαπητέ φίλε συμφωνώ μαζί σου για την κυβέρνηση Καραμανλή, ο οποίος ποτέ δεν θα λογοδοτήσει για τις ευθύνες του.ομως θα διαφωνήσω και εγώ στην αναφορά σου στον αρχιερέα της διαπλοκής Σημίτη.γαι την αναφορά στον Παπαδόπουλο, διαχειριστής του κομματικού φεουδου του δημοσίου ήταν.θυμαμαι ως υπ.οικ. κυνηγούσε με τον περίφημο νόμο των αντικειμενικών κριτηρίων τα μικρομάγαζα την ραχοκοκαλιά της οικονομίας, την στιγμή που το παραεμπόριο είχε γίνει το 50%της πραγματικής οικονομίας και αδιαφορούσε. Τέλος όλοι αυτοί οι «καλοί «,μετείχαν στο υπουργικό συμβούλιο και καθοταν διπλα απο τον Τσοχατζόπουλο, τον Παπαντωνίου και άλλους αστέρες,γιατί δεν κατάλαβαν τίποτε για αυτούς τους συντρόφους τους τόσα χρόνια?

 6. Εξαιρετικά τα νέα κι απ΄ότι φαίνεται »δε θα το ρισκάρουμε»…

  Κε. Νικήτα έχετε κάποια πληροφορία για το τι θα γίνει τελικά με τον οπλισμό των M1117 Guardian? Ευχαριστώ.

   1. Ευχαριστώ για την απάντηση.

    Άρα αυτό σημαίνει πως πρέπει άμεσα να κινηθούμε για τις απαραίτητες προμήθειες.
    Το υλικό στο ΣΞ είναι σε τέτοιο χάλι που δεν μπορούμε να επίτρεψουμε να έχουμε άοπλα τα M1117.

    1. Ας τους βαλουμε οτι εχουμε ηδη, και οτι λειπει υπαρχουν εξαιρετικες ελληνικες εταιριες που μπορουν να τα εφοδιασουν σε καλες τιμες. Αφου τα παιρνουμε ας τα αξιοποιησουμε πληρως.

   2. Διαβάζω πολύ καιρό για αυτα τα οχήματα και πολλοί λενε για τους ασυρμάτους. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τι να τους κάνουμε τους αμερικάνικους ασυρμάτους απο την στιγμη που ολος ο ΕΣ χρησιμοποιεί γαλλικους; Θα μπορεί καποιος μεσα απο το όχημα να διαβιβασει πληροφορίες σε άλλους με ασφάλεια;
    Μαλλον οχι! Θα μπορει να ανάλογα την αποστολη του να ζητήσει πχ υποστήριξη απο απο ΠΒ;
    Χλωμό κι αυτό. Θα μπορουσα να συνεχισω αλλα σαν παλιός Διαβιβαστης δεν καταλαβαίνω την εμμονή αυτη. Προφανως θα αντικατασταθούν απο τους ασυρμάτους των οχημάτων που θα αντικαταστήσουν.

    1. Προφανως θα αντικατασταθούν ….από τα κινητά των φαντάρων εννοείς

     Τα οχήματα αυτά θα έχουν πολλές ελλείψεις

     Οποτε προβλέπω να μας κοστίζει ο κούκος αηδόνι η να μην εντάσσονται 100% επιχειρησιακά !!

     1. Οι ασύρματοι δεν είναι φθηνοί (μιλάμε για τους ψηφιακούς σύγχρονους). Και μετά πρέπει να τους περάσεις επάνω διάφορα. Είναι και δουλειά και δαπάνη γιατί είναι πολλά τα οχήματα. Εάν έρχονταν έτοιμοι, έναν συντονισμό ήθελαν και μέχρι εκεί.
      Ειδικά για τους ασυρμάτους, έχουμε πρόβλημα γιατί ούτε ο αριθμός των υφιστάμενων καλύπτει τις ανάγκες.
      Βέβαια το βασικό είναι να έρθουν τα οχήματα, αλλά από εκεί και πέρα, για να ενταχθούν υπηρεσιακά, θέλουν χρήμα και χρόνο.

     2. WTF
      Προφανώς. Και δεν είναι μόνο οι επικοινωνίες, είναι και οι θερμικές κάμερες και οι δορυφορικές επικοινωνίες που είχαν κάποια κ.λπ.
      Πάντως, όπως και να έχει, θα είναι υπερ-πολύτιμα αυτά τα οχήματα . Θα κλείσουν πάρα πολλές τρύπες και θα αποκτήσουμε και δυνατότητες που δεν είχαμε μέχρι τώρα.
      Αυτή ήταν μια εξαιρετική κίνηση που κάναμε (πως το πάθαμε δηλαδή), έστω και γυμνά που θα τα πάρουμε.

     3. Δεν μιλάμε μόνο για ασυρμάτους – το περιμέναμε ότι δεν θα έχει.
      Εγώ κατάλαβα ότι δεν θα έχουν καν πύργους!! Πόσο μάλλον όπλα και σκοπευτικά που ονειρευόμασταν κάποιοι. Αυτοί θα ξηλώσουν και τα φανάρια

     4. @gdmast
      Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμα, αμφιβάλω όμως ότι ήταν στο πρόγραμμα απο παλιά τα συγκεκριμένα οχήματα. Απλά προέκυψε ευκαιρία, η θα πήγαν να ζητιανέψουν άλλα οχήματα και θα πήραν ως απάντηση ότι παραχωρούν τα M1117 στην Ελλάδα επειδή δεν είχε ενδιαφερθεί άλλος ζητιάνος για το συγκεκριμένο όχημα που έχουν για απόσυρση. Αν επρόκειτο για όχηματα νέας παραγωγής με πληρωμή όσο στοιχίζουν, δεν νομίζω ότι θα μας απασχολούσαν ως επιλογή.

     5. WTF
      Όχι μόνο χρήσιμα, αλλά μάνα εξ΄ ουρανού. Και δεν μιλάω μόνο για τα τάγματα αναγνωρίσεως, αλλά και για τις περιπολίες που γίνονται τώρα από οχήματα χωρίς στοιχειώδη θωράκιση, για φορείς κάποιων όπλων και για ένα σωρό άλλα πράγματα. Πολύς κόσμος τα περιμένει (αμάν και πότε). Οκ, θα έρθουν γυμνά, αλλά ας κάνουμε και εμείς κάτι.
      Οι ουσαίοι, έχουν πάγια αιτήματα δικά μας για τροχαίο υλικό. Έτσι, όταν έχουν κάτι διαθέσιμο, πληροφορούν την Ελληνική πλευρά σχετικά. Μας είχαν προτείνει και τα MRAP πριν από 2 χρόνια περίπου, αλλά δεν θεωρήσαμε για διάφορους λόγους καλό να τα πάρουμε. Οι ουσαίοι επίσης γνωρίζουν ότι θέλουμε και τα M-113A3.
      Αυτό συμβαίνει για διάφορα συστήματα και όπλα, ακόμα και εάν δεν τα ζητήσουμε εμείς ρητά. Δηλαδή, λίγο-πολύ ξέρουν τις ανάγκες μας και το τι έχουμε και όταν έχουν διαθέσιμα μας προτείνουν. Με αυτό το σκεπτικό μας είχαν προτείνει και τα 40 MLRS Μ-270 για ATACAMS κ.λπ.
      Η Ελλάδα, εκτός των Leo2, ποτέ δεν αγόρασε καινούργια οχήματα. Πάντα έπαιρνε μεταχειρισμένα (μέχρι πριν κάποια χρόνια, η Ελλάδα λάμβανε στρατιωτική βοήθεια περί τα 500 εκ το χρόνο από τους ουσαίους, κάτι που καταργήθηκε λίγα χρόνια μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου και κατ’ αναλογία 7/10 με την Τουρκία). Εκτός των αναβαθμίσεων που χρειάζονται κάποια, είναι γνωστό ότι πρέπει να αλλάξουμε τα παλαιά τανκ, σχεδόν όλα τα Μ-113 και θέλουμε και ΤΟΜΑ. Δηλαδή χιλιάδες οχήματα. Αυτό μόνο μέσω των ουσαίων γίνεται (για ΤΟΜΑ δεν το βλέπω βέβαια, πρέπει να κάνουμε κάτι άλλο).

     6. @gdmast
      Η εμμονή των αρμοδίων με αυτά τα απαρχαιωμένα ερπυστριοφόρα που προκαλούν γέλιο στους συμμάχους όταν εμφανίζονται πλέον σε ένα μέρος με τα Μάρντερ, Μπράντλεϊ η τα νεότερα οχήματα CV90 αυτού του είδους, είναι ένα παράξενο φαινόμενο, όπως και η προσήλωση τους στις «λύσεις» που προσφέρονται στα πλαίσια παραχώρησης υλικού.
      Η μοναδική χώρα δεν είμαστε που λαμβάνει υλικό μέσο παραχωρήσεων, αλλά προφανώς η μοναδική που προτιμάει τα σαράβαλα σχεδίασης του ‘60 ‘70 αντί για νεότερα για τα οποία υπήρξαν ευκαιρίες να αποκτηθούν.
      Ίσως οι αρμόδιοι στην Ελλάδα να έχουν και μια λαγνεία στο υλικό αλουμίνιο(αφού ασχολούνται και με τις αλουμινότρατες σαν να είναι σοβαρά πλοία) ίσως να είναι και η λαγνεία σε οτιδήποτε αμερικανικό, αλλά χαΐρι και προκοπή δεν είδα μέχρι σήμερα απο αυτή την νοοτροπία και σκεπτικό. Ούτε πρόκειται να υπάρξει όσο δεν αλλάζει αυτό το σκεπτικό που μεταδίδεται απο τους παλιούς στους νέους που ακολουθούν.

 7. Κάποιοι φίλοι που σχολιάζουν εδώ πρεπει να χωνέψουν ότι οι ανάγκες μας είναι τεράστιες και θα πρεπει να μπει μπροστά πλάνο για συνεργασίες παραγωγής συστημάτων για το μέλλον.Τωρα τρέχουμε στο ράφι μπας και προλάβουμε τα χειρότερα αλλά δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.
  Καταλαβαίνω ότι προτεραιότητα έχουν συστήματά που κάνουν την διαφορά αλλά δεν δέχομαι να καλυφθούν και κενά σε μικρότερης εμβέλειας όπως ο ιματισμός και εξαρτήσεις και να φεύγουν λεφτά να αλλάξεις κάτι γελοίο
  (Μ71)με κάτι επίσης αστείο όπως ο καινούργιος φορέας.
  Κάποιοι συνεχίζουν το πάρτι η ιδέα μου;
  Με εκτίμηση

 8. Από λόγια και ευχές είμαστε πλήρεις. Χρειάζεται περισσότερες λεπτομέρειες για να καταλάβουμε, τι πρόγραμματα θα δρομολογηθούν. Ειδικά για τα άρματα 2Α4 και 1Α5,χρειαζόμαστε λεπτομέρειες.
  Πιστεύω πως πρέπει να μελετήσουν παρά πολύ την αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού των 1Α5.Καλή λύση φαίνεται και κατ’ εμέ να έχει αξία αν μπορέσουμε μαζί με την αύξηση θωράκισης να προσαρμοστεί πύργος από το ιταλικό Κενταυρος2,ποτέ μόνο έχει νόημα αν απόκτησει πυροβόλο των 120χιλ.
  Τέλος ειλικρινά ΘΛΊΒΟΜΑΙ που για μια ακόμη φορά δεν ακούγεται τίποτα για τ.ο.μ.α.,φαίνεται τα Μ113 μας καλύπτουν…

  1. Θα αντικατασταθούν όλα (μαζί με τα Leonidas κάπου 3,000) από ικανό όχημα που το ψάχνουν
   Τα 21 δις που θα στοίχιζε κάτι τέτοιο δεν ξέρω που θα βρουν αλλά για να το λένε κάτι θα ξέρουν

 9. Αν δεν δω υπογραφές δεν πιστεύω τίποτα.Εχουμε χορτάσει εξαγγελιες 2 χρόνια τώρα.Μια παρατήρηση μόνο για τα spike nlos δεν προβλέπεται για τα ah-64 όπου θα ήταν πραγματικά game changer πάρα μόνο για επίγειους εκτοξευτεί;

   1. Η λογική λέει SANDCAT. Διότι μην ξεχνάμε ότι την ΕΛΒΟ την έχουν πλέον Ισραηλινοί.
    Αναμενόμενα, ότι όχημα χρειάζονται πλέον οι Ε.Δ., θα είναι από αυτή την πηγή και κατά πάσα πιθανότητα κατασκευασμένο εδώ.

     1. Φτιάχνουν την θωράκιση επάνω στο σασί του Mercedes.
      Εκείνα θα είχαν πάντως νόημα(σε αντίθεση με τα Ford/Plasan) αφού τα μηχανικά μέρη και το όχημα/σασί είναι ήδη γνωστά.

     1. JLTV όχι. Αυτό είναι αποκλειστικό προϊόν της Oshkosh.
      Όμως οπωσδήποτε η συνεργασία, θα έχει οφέλη γιατί υπάρχουν διάφορα σε ένα τέτοιο όχημα. π.χ. θέματα εργονομίας ή καλύτερου σχεδιασμού των εσωτερικών χώρων κ.λπ.

 10. Με το καλό να έρθουν! Τα τρέχουν όλα και το σημαντικό είναι ότι είναι πρόγραμμα….που δίνουν ισχυρή δύναμη στις ΕΔ και δρουν ως πολλαπλασιαστής ισχύος.

 11. -SPIKE NLOS κομματάκι ακριβά τα πάιρνουμε (και το κομματάκι ευγενικά το λέω, ανάλογα με το πόσα βλήματα θα πάρουμε)
  -Patroller, σιγά το UAV, είναι καλύτερο από αυτά που έχουμε, αλλά καμιά σχέση με τα καλά UAVs της αγοράς, είναι λίγο καλύτερο από τα Sperwer, τα οποία είναι μουσειακά πλέον.
  -Για τα TOW αν και μου φαίνεται ότι δεν τρελλαίνομαι, καθώς είναι μια μικρές αποστάσεις κτλ, ενώ πλέον η δουλειά γίνεται με τα ελικόπτερα, επειδή δεν είναι μεγάλο το κόστος ας πάει το παλιάμπελο.

  Απάτσι, MLRS, Αναβάθμιση Leo, Trophy και σοβαρά UAVs (ει δυνατόν και οπλισμένα) θα ήταν οι προτεραιότητές μου

 12. Το ΓΕΕΘΑ πρεπει να τρεξει τα εξοπλιστικα προγραμματα των ΕΔ,ο χρονος κυλαει εις βαρος μας,και εχω την εντυπωση οτι υπαρχουν και καποιες καθυστερησεις,πχ εδω και αρκετο καιρο ακουμε για την προμηθεια των spike NLOS,για τα Rampage και τις spice ομως ακομα δεν εχουν τεθει οι σχετικες παραγγελιες..επισης θα πρεπει να προχωρησει γρηγορα η αναβαθμιση της Αεραμυνας καθως και η προμηθεια anti-drone συστηματων..

 13. Αγαπητε κ.Νικητα
  Αν ολα αυτα ειναι διασταυρωμενα , για μενα αποτελουν εξαιρετικες εξελιξεις. Πρωτοφανεις θα ελεγα μετα απο τοσα χρονια πληρους απραξιας.
  Μακαρι λοιπον να ειναι ολα δρομολογημενα.

 14. 12 μολις συστηματα…. 200 μυρια. Και οι αριθμοι ειναι παρα πολυ λιγοι και το κοστος ιδιαιτερα υψηλο. Θα προτιμουσα να αξιολογουσαμε και το ALAS των Σερβων.

  Αρχιζουν να μην μου αρεσουν τα high profile ψωνια που κανουμε.

 15. Τι σημαίνει 12 ολοκληρωμένα συστήματα Spike NLOS? Γιατί αν μιλάμε για 12 εκτοξευτές, τα 200 εκ, είναι κάπως μεγάλο νούμερο.

  Κρίμα που πάει χαμένη η επένδυση στα Sperwer αλλά πραγματικά, τεχνολογία 2000, δεν νομίζω οτι άξιζε μια αναβάθμιση. Τα Patroller είναι 100 φορές καλύτερα. Αν έχουν και καλή τιμή, μια χαρά.

  Απ την άλλη, οι αισθητήρες κι οι κινητήρες των Sperwer, έστω και παλιοί, δεν είναι άχρηστοι. Μήπως να τους εκμεταλλευόμασταν κάπως.. 16 μονάδες, θα μπορούσαμε να πειραματιστούμε σε τεχνολογίες σμήνους ή AI αλγορίθμους για εντοπισμό οχημάτων που κινούνται με υπερβολική ταχύτητα, που κάνουν παράνομες αμμοληψίες κλπ.

  1. Τα Sperwer ειχαν πολυ υψηλο κοστος ανα ωρα πτησης, εαν θυμαμαι σωστα.

   Για τεχνολογιες σμηνους και ΑΙ χρειαζομαστε μικροτερα αεροσκαφη των 200-300 ευρω το καθε ενα.

   1. @G_P

    Ναι, εννοούσα να βγάλουμε αισθητήρες και κινητήρες και να τα βάλουμε σε φθηνά UAV,
    Θα μου πεις, μπορεί να είναι οι κινητήρες κι οι αισθητήρες είναι που έχουν το υψηλό λειτουργικό κόστος..

    ΟΚ, μια ιδέα είπα. Πάντως πρέπει να κουνηθούμε γιατί θα φάμε ξύλο.

 16. Σίγουρα η τιμή ακούγεται υψηλή, αλλά δεν έχουμε γνώση ούτε του αριθμού των εκτοξευτών του κάθε συστήματος ,ούτε του αριθμού των πυραύλων.
  Αν ισχύει η τιμή αυτή για 12 συστήματα με τους όποιους εκτοξευτές φέρει το καθένα, σημαίνει οτι θα αγοραστεί μεγάλο απόθεμα πυραύλων.

  Μην ξεχνάμε οτι ο πύραυλος μπορεί να μεταφερθεί από πλήθος πλατφορμών και μάλιστα μικρών και φθηνών: από τζιπάκια μέχρι φορτηγάκια και από ελικόπτερα μέχρι μικρά ταχύπλοα σκάφη.

  Επίσης, οι Ισραηλινοί τα έχουν πιστοποιήσει ήδη στα AH-64A, άρα μακάρι το απόθεμα να είναι πραγματικά μεγάλο, γιατί εκτός της αυτονόητης χρήσης τους στο 1ο ΣΣ και στις ΑΣΔΕΝ θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο από την ΑΣ , όσο και από το ΠΝ, με λίγη καλή θέληση

 17. Έχουν ακόμα πληθώρα αυτοκινούμενων οβιδοβόλων εποχής ´60 σε υπηρεσία, αλλά σκέφτονται πως να αυξήσουν το τζίρο των Ισραηλινών εταιριών με περισσότερες παραγγελίες για συστήματα εμβέλειας μόλις 25 χλμ/ων, αντί να αυξήσουν τα σύγχρονα οβιδοβόλα στο πυροβολικό που έχουν μεγαλύτερες εμβέλειες και να προσθέσουν επιτέλους σύγχρονα μέσα για αναγνώριση και στοχοποίηση για συνεργασία με το πυροβολικό.

  Πόσο είπαμε ότι στοιχίζει το αντίστοιχο σερβικό σύστημα ALAS(που παράγεται σε τρεις εκδόσεις με μέγιστη εμβέλεια τα 60χλμ και ικανότητα προσβολής θωρακισμένων οχημάτων και πλοίων) στο οποίο επένδυσαν τα ΗΑΕ;
  Εδώ δεν επιβάλετε διαγωνισμός για να επιλεχθεί η πιο συμφέρουσα πρώταση, η έχουν περίσσιο χρήμα για πέταμα;

 18. και στα heron δεν ηταν μια ακριβή σύμβαση? και άοπλα μάλιστα

  αντιαεροπορική λύση για τα τούρκικα drone δεν βλέπω και πάμε για αυτοκτονία όπως οι Αρμένιοι

 19. Για τα άρματα θα μπορούσαμε να είχαμε πάρει τα 100+LEO 1 από τον Καναδά
  που έχουν την καλύτερη θωράκιση, Τσάμπα εννοείται χωρίς να δώσουμε μια.
  Αλλά εδώ ποιος νοιάζεται;

  1. Κύριοι το πυροβόλο των 105 σε άρμα μάχης τελείωσε.αστο πάρουμε χαμπάρι.η` θα πάμε μπροστά, η` να αγοράσουμε φέρετρα γιατί στέλνουμε τους μαυροσκουφηδες στο θάνατο.

 20. Eυκαιρία να φάμε τα ρούχα μας σαν τις Φρεγάτες, ένα πράγμα
  ¨Οσο δεν κουνιόταν φύλλο, »γιατί δεν παίρνουμε τα Spike που είναι φοβερά, …….»
  Τώρα που ακούγεται οτι θα προχωρήσουν » υπάρχουν άλλες προτεραιότητες, συστήματα…..» Το γνωστό μας χαρακτηριστικό να φωνάζουμε για αυτά που δεν έχουμε και μόλις αποφασιστεί να αγοραστεί κάποιο από αυτά, γίνεται προτεραιότητα το θάψιμό του
  Δεν βαριέσαι ποτέ σε αυτήν την Χώρα

 21. αγαπητοι φιλοι,

  ξεκινωντας απο το θεμα των Μ1117 οπως εγραψα και σε προηγουμενο σχολιο μου σε αλλο αρθρο του DR η επερχομενη προμηθεια τους εντελως ξεβρακωτα αγγιζει τα ορια της φαρσοκομμωδιας (γιαν μην πω κατι πιο βαρυ) ειδικα αν συνυπολογισουμε το συνολικο κοστος που ξεφευγει πανω απο 100εκ. περιπου €90Κ /οχημα.

  Στην ουσια πληρωνουμε ενα ταλαιπωρημενο οχημα (ουτε καν πηγμα) το οποιο θα πρεπει στην συνεχεια να το εξοπλισουμε με τουλαχιστον ισο η πιθανως μεγαλυτερο κοστος. Τονιζω οτι τα παπαγαλακια μιλουσαν για ΔΩΡΕΑΝ προμηθεια απο ΗΠΑ.

  νΝα δεχτω οτι οι ντοπιοι οπλαδες και τα ΑΦΜ των νεοσυσταθεντων εταιριων πρεπει να βγαλουν το κατιτι τους αλλα εδω μιλαμε για……
  Btw η συγκεκριμενη συμφωνια δεν εχει κλεισει ακομη οπως και ο συνολικος αριθμος, οποτε ονειρα για παραδωση εντος 2021……παλια.

  Για τα υπολοιπα τι να πω……Υπομονη να εχουμε.

  Εγω αυτο που ξερω ειναι οτι αυτο που εγραφα τοσους μηνες οτι ο πολεμος στο Ντονμπας θα ξεκινησει αμεσα δυστυχως επιβεβαιωθηκε και θελω τωρα να δω τι θα κανουν οι πολιτικαρες μας οταν οι Ουσαιοι μας δωσουν εντολη να βοηθησουμε εμπρακτα τους «»φιλους»» Ουκρανους.

  Εδω ειναι τα ζορια……..πολιτικαρες μου και λοιπα διπλωματικα ανδρεικελα.

  Για την ιστορια να γνωριζουμε οτι ο Ερντι το ηξερε τοσο καλα το παιχνιδι που ηδη οι Ουσαιοι τον παρακαλνε να λαβει θετικη θεση απεναντι στη Ρωσια αλλα αυτος το παιζει δυσκολος.

  Ο Ερντι αν αποφασισει να βοηθησει εστω και ελαχιστα τους Ουασαιους θα ζητησει ανταλλαγματα και αυτα πιστευω οτι ειστε εξυπνοι για να καταλαβετε ποια θα ειναι.

  βοηθαει το συλλογισμο σας οτι ο Μπραιντα ηταν αυτος που μαζι με τον Μπαιντεν καθοριζαν τις πολιτικες της Αν, Μεσογειου κι αυτος που δηλωνε απεριφραστα οτι δεν υπαρχει νησι που λεγεται Καστελοριζο.

  Επισης βοηθαω με το να σας θυμισω οτι η επικειμενη ΥΠΕΞ της Τουρκιας T. Tsiler ηταν η προεδρος με την ισχυροτερη φιλια με την Μ. Ολμπραιντ η οποια ειναι τωρινη συμβουλος εξωτερικων Υποθεσεων του sleepy Jo.

  Θυμιζω οτι επι υπουργιας της η Τουρκια απεκτησε εξεχουσα θεση στη γεωπολιτικη σφαιρα της Αν. Μεσογειου για οφελος των ΗΠΑ.

  Δυστυχως αυτη τη στιγμη αυτα ειναι το κυριαρχο θεμα που πρεπει να μας απασχολει μετα το φιασκο του ΠΘ στη Λιβυη οπου ακουσε ενα αγνωστο πολιτικο οπως ο Λιβυος ΠΘ να του λεει οτι «η Λιβυη θα υπερασπισει τα συμφεροντα της»» επαναλαμβανοντας συνεχως το ονομα της Τουρκιας σε αντιθεση με τον δικο μας που ουτε καν ειχε δυναμη να το ψελισει.

  ΘΛΙΨΗ

  1. @Paradox
   Άρχισαν να τον γλύφουν και οι ευρωπαίοι πάλι και πήγαν να συζητήσουν με πλούσια ανταλλάγματα για την Τουρκία, παρά την αντιπαράθεση για ανθρώπινα δικαιώματα που δήθεν έχουν μεγάλη σημασία για την Ευρώπη όταν απευθύνεται στην Ρωσία η Κίνα(αφού στην Τουρκία η Αραβία έχουν άλλο πιο χαλαρό μέτρο για αυτά τα θέματα).

 22. Για την επίσκεψη το μόνο που μπορώ να πω είναι ….ΠΟΥ ΠΑΣ ΡΕ ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΟΟΟ !!!
  Ο Έρντο είναι μακράν πιο έξυπνος πολιτικός και διπλωμάτης από τους δικούς μας.
  Οι εξοπλισμοί ακούγονται καλοί…Αν γίνουν και όποτε γίνουν. Αν τρέχεις κυνηγώντας την ουρά σου σίγουρα δεν γίνεται τίποτα.
  Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να ηρεμήσουμε γιατί ότι είναι να γίνει θα γίνει (πιθανολογώ ότι είναι ήδη συμφωνημένο) και εμείς απλώς κουβεντιάζουμε για να περάσει η ώρα. Για αυτό το λόγο το κλωθογυρίζουν και κάποια στιγμή θα μας το σερβίρουν.
  Συμφωνώ με αυτά που λέει ο PARADOX παραπάνω και απλώς θα πω αυτό που αυτός απέφυγε. Το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος θα μοιραστούν σύμφωνα με το Τουρκικό δίκαιο. Δηλαδή όποιος την έχει μεγαλύτερη ..τη στρατιωτική ισχύ παίρνει τα περισσότερα.
  Αν δεν έχεις ανθρώπους να σε εκπροσωπήσουν επάξια αυτά συμβαίνουν.

 23. Δεν φαίνεται στον ορίζοντα η παραμικρή στρατηγική και προγραμματισμός. Υπερκοστολογημένες οι Ισραηλινές προτάσεις μετά την τρελή υπέρβαση κόστους στο εκπαιδευτικό.

  Τα Μ1117 είναι γυμνά και κοστίζουν τσουχτερά σε σχέση με αυτό που προσφέρουν. Το ίδιο και τα OH58 που είναι χωρίς Σ/Α. Θα προτιμούσα τα 50Μ των Καϊόβα να πήγαιναν στα Apache.

  Άλλο θέμα: Τα πυρομαχικά των MLRS πάνε για απόσυρση χωρίς όλα αυτά τα χρόνια να έχει γίνει μια δοκιμή του ATACMS;

  Γενικά η κυβέρνηση δεν πείθει. Από τη μία έχει αφήσει Τούρκους και Λίβυους να κάνουν πάρτι σε Κύπρο, Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο και από την άλλη εξαγγέλλει αμφιλεγόμενα και υπεροκοστολογημένα εξοπλιστικά δεύτερης ή τρίτης προτεραιότητας. Πρώτη προτεραιότητα, αυτή τη στιγμή, πρέπει να είναι τα όπλα της ΠΑ που είναι πολύ φτωχά. Και τα όπλα του ΠΝ που σήμερα είναι αρχαία.

  Να μην μιλήσουμε για τα μόλις 18 Rafale που αναδεικνύουν την προχειρότητα και τσαπατσουλιά ειδικά μετά την πικρή εμπειρία των Μ2000-5.

  Από FOS όλο λέγε λέγε η κυβέρνηση αλλά μόνο των Μ2000 υπογράφτηκαν και των ελικοπτέρων του ΠΝ.

  1. @ G-164g Ag-Cat

   ΔΕΝ υπαρχει εναλλακτικη στον Κυριακο, ας ειμαστε σοβαροι.

   Η Μητσοτακης με Rafale και φρακτη στον Εβρο, ή Τσιπρας με ανοιχτα συνορα, μερικα εκατομμυρια ισλαμιστες λαθρομεταναστες στην Ελλαδα, παραχωρηση του Αιγαιου, νησιων και γενικα οτι του πει ο Καλπαδακης και η Τουρκαλα κατασκοπος Feyza Barutcu της Τουρκικης πρεσβειας που τον διαχειριζεται.

   Επομενως η επιλογη ειναι πανευκολη. Και κριτικη να του κανουμε, παλι Κυριακο θα ψηφισουμε, καθως η εναλλακτικη συνεπαγεται καταστροφη και υποταγη της χωρας στην Τουρκια.

   1. Να μας πεις τι έγιναν τα 30+ δις του πλεονάσματος του ΣΥΡΙΖΑ;

    Σε ένα συμφωνώ, η επιλογή είναι πανεύκολη (αλλά όχι τόσο προφανής για μερικούς -> απόρριψη και των δύο).

  2. Ας μην ξεχναμε επισης οτι επι Τσιπρα δεν πεταγε ουτε ενα Mirage-2000 εστω για δειγμα, δεν πεταγε το 60% των F-16, το 90% των μεταγωγικων αεροσκαφων, το 80% των ελικοπτερων κτλ. καθως ολα τα χρηματα πηγαιναν για επιδοματα λαθρομεταναστων.

  1. Στο συγκεκριμένο μπορεί να ισχύει όντως, αλλά δεν είναι πανάκεια τα συστήματα αυτοπροστασίας.

   Russian news agency TASS claimed that an Israeli source told it that Israel’s Trophy active defense system, which shoots down anti-tank rockets, won’t work against Russian weapons. The source, identified only as a member of the Israeli defense industry, spoke to TASS at the ISDEF 2019 defense trade show in Tel Aviv.

   “The Trophy system proved its high effectiveness in repelling single launches of anti-tank missiles and rocket grenades, including launches from different directions,” the source said. “However, the active protection system still can’t sustain fighting two or three anti-tank munitions launched at a minimum interval. This technology is used in Russia’s latest systems, for example, the upgraded Kornet [anti-tank missile] system and single-use grenade launchers.”

   “The Kornet-EM is capable of firing two missiles in one beam with a minimum interval while the RPG-30 is furnished with a decoy rocket fired immediately before launching the main rocket,” said TASS.” The Israeli source said that Trophy “active protection system still needs to work on effectively fighting anti-tank weapons based on this principle.”

   https://nationalinterest.org/blog/buzz/are-russias-anti-tank-missiles-impossible-stop-67157

 24. Το Hyrax στο 240 βασιζεται ή στο 290; Γιατι το σασι του 290 θα ηταν πιο «σωστο» να θωρακισθει και να παρει τους Spike ή καποιον α/κ ολμο…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *