Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να πάει στην Γερουσία των ΗΠΑ το θέμα για την απόκτηση των οχημάτων M1117 Guardian για τον Ε.Σ. Από τη στιγμή που δοθεί το πράσινο φως και αρχίσουν να αποσύρονται τα οχήματα από τις μονάδες του Αμερικανικού Στρατού, ο ΕΣ θα συγκροτήσει τεχνική επιτροπή ώστε να εξετάσει τα M1117 Guardian. Στόχος είναι η απόκτηση έως και 1200 οχημάτων.

Το κόστος δεδομένου ότι τα οχήματα είναι σε χρήση από τον Αμερικανικό Στρατό έχει εκτιμηθεί πως θα είναι σε αρκετά χαμηλά επίπεδα και δεν θα ξεπεράσει τα 10 εκατομμύρια δολάρια συμπεριλαμβανομένων των εξόδων για τη μεταφορά τους στην Ελλάδα και ενός ποσού αρχικής συντήρησης. Αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα είναι εάν τα M1117 Guardian θα δοθούν και με τον οπλισμό τους.

Επιτελείς του ΓΕΣ επισημαίνουν στον γράφοντα πως εάν όλα πάνε καλά τότε ο ΕΣ μπορεί να αρχίσει να παραλαμβάνει το υλικό από το 2021.

Το δεύτερο θέμα για το οποίο αναμένονται εξελίξεις είναι τα ΤΟΜΑ Bradley. Ο ΕΣ έχει αιτηθεί 350 ΤΟΜΑ Bradley όμως με τα υφιστάμενα δεδομένα οι Αμερικανοί δεν έχουν απαντήσει για τη διαθεσιμότητα τους. Πληροφορίες που διακινούνται στο ΓΕΣ θέλουν τους Αμερικανούς να καταλήγουν σε αποδέσμευση των οχημάτων ή έστω ενός αριθμού εξ αυτών χωρίς ωστόσο με ασφάλεια και εγκυρότητα να μπορεί να επιβεβαιωθεί το παραπάνω.

Συνεπώς, το ΓΕΣ είναι εν αναμονή της σχετικής απόφασης των Αμερικανών για τη διαθεσιμότητα των Bradley. Το θέμα των Bradley είναι ακόμα σε πολύ αρχικό επίπεδο και κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τη τελική του εξέλιξη αφού ακόμα σαφής απάντηση δεν υπάρχει παρά μόνον ένα ξεκάθαρο ελληνικό ενδιαφέρον προς την Αμερικανική πλευρά.

Επιπροσθέτως, για άλλα οπλικά συστήματα από τον Στρατό των ΗΠΑ όπως μεταχειρισμένα MLRS, αντιαρματικά TOW ή άλλο υλικό δυστυχώς δεν υπάρχει ελληνικό ενδιαφέρον. Η ελληνική πλευρά και κυρίως η πολιτική ηγεσία δεν έθεσε εξ αρχής λίστα με ανταλλάγματα στους Αμερικανούς για τις τελευταίες αμυντικές συμφωνίες με συνέπεια οι ΗΠΑ να μην έχουν δεσμευτεί εγκαίρως για μεταχειρισμένο υλικό προς τον ΕΣ. Υλικό που θα έδινε πολλαπλές ανάσες και κυρίως θα επαύξανε κατακόρυφα τη μαχητική του ισχύ όπως θα είχε συμβεί με τη προμήθεια μεταχειρισμένων εκτοξευτών Μ270 MLRS που θα συμπλήρωναν το υφιστάμενο απόθεμα.