Άριστες εντυπώσεις άφησαν στους επιτελείς του Δ Σώματος Στρατού, τα γαλλικά VBCΙ, τα οποία συμμετείχαν στη κορυφαία Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» – 23. Η παρουσία των γαλλικών VBCΙ αποτέλεσε μια πρώτης τάξεως αφορμή για αξιολόγηση των τροχοφόρων Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) της Nexter ή ορθότερα KNDS πλέον, επί του πεδίου των ασκήσεων.

Εσωτερικό ΤΟΜΑ Marder 1 A3
Φωτογραφία: Γιάννης Νικήτας
Εσωτερικό Tροχοφόρου ΤΟΜΑ VBCI
Φωτογραφία: Γιάννης Νικήτας

Το VBCI-VCI μπορεί να μεταφέρει διμελές πλήρωμα και εννέα πλήρως εξοπλισμένους στρατιώτες και ενσωματώνει πύργο μάχης με πυροβόλο των 25 χιλιοστών και συζυγές πολυβόλο των 7,62 χιλιοστών.

Τα γαλλικά VBCΙ, η νεότερη έκδοση εκ των οποίων αναφέρεται ως Philoctetes, προτείνεται για τον Ελληνικό Στρατό, διακρίθηκαν στους τομείς της τακτικής ευκινησίας και ευελιξίας στο σκληροτράχηλο έδαφος του Πεδίου Βολών – Ασκήσεων Πετροχωρίου Ξάνθης. Οι επιτελείς του Στρατού Ξηράς επισήμαναν στον γράφοντα, πως τα VBCΙ με ιδιαίτερη άνεση ακολουθούσαν τα Leo 2 HEL της XXV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, συγκροτώντας από κοινού τακτικά συγκροτήματα ίλης αρμάτων και μηχανοκίνητου λόχου πεζικού.

Παρά το γεγονός πως τα γαλλικά VBCΙ είναι τροχοφόρα οχήματα μάχης, εντούτοις ανταποκρίθηκαν με μεγάλη άνεση σε όλα τα δρομολόγια κίνησης, μεγάλο μέρος εκ των οποίων ήταν λασπωμένο. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της διάβασης υδάτινου κωλύματος, του Νέστου ποταμού, στα οποία τα VBCΙ κινούνταν με ευκολία στις όχθες του ποταμού.

Ταυτοχρόνως, εκτός της υψηλής κινητικότητας που επέδειξαν, πραγματοποίησαν πυρά με ιδιαίτερη ακρίβεια τόσο κατά τον αμυντικό όσο και τον επιθετικό αγώνα.

Άξια αναφοράς είναι και η ισχύς πυρός των VBCΙ και συγκεκριμένα του προτεινόμενου για τον ΕΣ, «Φιλοκτήτη» αφού εξοπλίζεται με πυροβόλο των 40mm καθώς και δύο διπλούς αντιαρματικούς εκτοξευτών πυραύλων Akeron -MP. Τα σκοπευτικά του «Φιλοκτήτη» και το Σύστημα Ελέγχου Πυρός (ΣΕΠ) αντιπροσωπεύουν την αιχμή της τεχνολογίας.

Ιδιαίτερα εργονομική και άνετη είναι και η καμπίνα μεταφοράς της ομάδας μάχης πεζικού. Ο δείκτης θωράκισης – προστασίας του οχήματος είναι από τους κορυφαίους στη κατηγορία του.

Η συνεκπαίδευση μεταξύ Ελληνικού και Γαλλικού Στρατού, αποτέλεσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την εξαγωγή κρίσιμων διδαγμάτων και συμπερασμάτων, αναφορικά με τη τακτική πλαισίωση αρμάτων μάχης Leopard από τροχοφόρα ΤΟΜΑ αντί ερπυστριοφόρων. Την ίδια στιγμή, τα VBCΙ επέδειξαν χαρακτηριστική άνεση κινήσεων αντίστοιχη και σε ορισμένες περιπτώσεις και καλύτερη με τα ΤΟΜΑ Marder 1 A3.

Αδιαμφισβήτητα, η εικόνα των νεοαποκτηθέντων, Marder 1 A3 να ακολουθούν το τακτικό συγκρότημα αρμάτων Leo 2 HEL της XXV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας είναι αξιοσημείωτη καθότι τα γερμανικά ΤΟΜΑ ακολουθούσαν και ενεργούσαν εκ του σύνεγγυς, τα άρματα μάχης Leo 2 με άνεση και ευχέρεια, συγκριτικώς, με τα παρωχημένα Μ113.  

Σημειώνεται πως τα γαλλικά Philoctetes βρίσκονται σε φάση αξιολόγησης από το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) δεδομένου πως αποτελούν τη κυρίαρχη υποψηφιότητα, στα πλαίσια του προγράμματος απόκτησης Τροχοφόρων ΤΟΜΑ για τον ΕΣ.