Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) υλοποιεί πρόγραμμα αύξησης της ισχύος πυρός των Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) Μ-113 των Μηχανοκίνητων Ταξιαρχιών του Δ Σώματος Στρατού. Επίκεντρο του προγράμματος είναι η αύξηση της ισχύος πυρός των ΤΟΜΠ με την εγκατάσταση πολυβομβιδοβόλου GMG-40 στη θέση του μέχρι πρότινος πολυβόλο Μ2 των 12.7mm.

Το πολυβομβιδοβόλο GMG είναι διαμετρήματος των 40mm με μέγιστο βεληνεκές τα 2200 μέτρα ενώ με τη χρήση διόπτρας νυχτερινής σκόπευσης το μέγιστο βεληνεκές ανέρχεται στα 1500 μέτρα. Επιτυγχάνει ταχυβολία της τάξης των 350 βολών το λεπτό ενώ η τροφοδοσία του λαμβάνει χώρα μέσω ειδικής ταινίας των 250 βομβίδων.

Όπως επισημάνουν επιτελείς του ΓΕΣ στον γράφοντα στόχος είναι ένας μεγάλος αριθμός ΤΟΜΠ Μ-113 να λάβει πολυβομβιδοβόλο GMG προκειμένου να αυξηθεί καταλυτικά η ισχύς πυρός του ΤΟΜΠ αλλά και της ομάδας μάχης συνολικά. Το παρόν πρόγραμμα υλοποιείται σε αριθμό ΤΟΜΠ του Στρατού Ξηράς ενώ παράλληλα εξετάζεται πρόγραμμα ευρύτερου εκσυγχρονισμού το οποίο θα περιλαμβάνει αναβάθμιση της ευκινησίας του οχήματος (συγκρότημα κινητήρα, μετάδοση κίνησης, αναρτήσεις) καθώς και της θωράκισης – προστασίας του ΤΟΜΠ.

Φωτογραφία: Γιάννης Νικήτας – ΤΑΜΣ «ΑΙΣΙΟΣ ΟΙΩΝΟΣ» – 23

Κατά τη διάρκεια της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων «ΑΙΣΙΟΣ ΟΙΩΝΟΣ» – 23, το Δ Σώμα Στρατού παρουσίασε τα νέα Μ-113 με αυξημένη ισχύ πυρός ικανά να πλαισιώσουν τα υπόλοιπα ΤΟΜΠ των οποίων ο οπλισμός αποτελείται από ένα πολυβόλο Μ2 των 12.7mm. Να σημειωθεί πως στο μεγαλύτερο μέρος των ΤΟΜΠ Μ-113 που υπηρετούν στο Δ Σώμα Στρατού έχει εγκατασταθεί ασπίδιο προστασίας του πολυβολητή σε ποσοστό της τάξης του 86% ενώ μέχρι τα τέλη του 2024 το σύνολο των ΤΟΜΠ Μ-113 θα διαθέτει ασπίδιο προστασίας του πολυβολητή.

Παράλληλα, σε επίπεδο ΓΕΣ μελετάται η προμήθεια επιπλέον πολυβομβιδοβόλων GMG ενώ σε εξέλιξη είναι και η έρευνα αγοράς αναφορικά με τη προοπτική εγκατάστασης τηλεχειριζόμενων σταθμών οπλισμού σε αριθμό ΤΟΜΠ Μ-113.

Φωτογραφία: Γιάννης Νικήτας – ΤΑΜΣ «ΑΙΣΙΟΣ ΟΙΩΝΟΣ» – 23