Παράλληλα με τα εξοπλιστικά προγράμματα της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) και του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ), ο Ελληνικός Στρατός (ΕΣ) έχει στα χέρια του ολοκληρωμένη πρόταση για την απόκτηση νέων Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ).

Σύμφωνα με τις τελευταίες και επικαιροποιημένες μελέτες του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) το Μηχανοκίνητο Πεζικό χρειάζεται περί τα 370 ΤΟΜΑ για την κάλυψη των Μηχανοκίνητων Ταγμάτων Πεζικού που είναι ενταγμένα και επιχειρούν από κοινού με τις Επιλαρχίες Μέσων Αρμάτων (ΕΜΑ) των Τεθωρακισμένων Ταξιαρχιών (ΤΘΤ) του Δ Σώματος Στρατού.

Στη πρόταση η οποία κατατέθηκε βιομηχανικός εταίρος της Rheinmetall είναι η ελληνική εταιρεία EODH. Η πρόταση για τον ΕΣ περιλαμβάνει πρόγραμμα προμήθειας συνολικώς 170 ΤΟΜΑ Lynx KF41 καθώς και 200 Marder 1 A3. Σημειώνεται, ότι η γερμανική εταιρεία Rheinmetall διαθέτει ετοιμοπαράδοτα περί τα 200 Marder 1 A3. Ταυτοχρόνως με την απόκτηση των μεταχειρισμένων Marder ο ΕΣ με κόστος περί τις 500.000 ευρώ ανά όχημα μπορεί να εκσυγχρονίσει καθιστώντας τα εξαιρετικά αξιόμαχα και σύγχρονα με μια σειρά από βελτιώσεις που προτείνονται (νέο πύργο, νέα σκοπευτικά, καινούργια θωράκιση).

Όπως υπογραμμίζουν επιτελείς του ΕΣ στον γράφοντα, αξιολογεί ενδελεχώς τη παραπάνω ενδιαφέρουσα πρόταση και συνάμα σύντομα θα αξιολογήσει επιχειρησιακώς και τεχνικώς και το Lynx KF41.

Παράλληλα με τα δύο προγράμματα απόκτησης νέου και μεταχειρισμένου υλικού η γερμανική πρόταση προτείνει χρηματοδότηση του προγράμματος μέσω δανειοδότησης καθώς και μια σειρά από βιομηχανικές επενδύσεις στη χώρα μας ώστε να υπάρχει η καλύτερη δυνατή μεταφορά τεχνογνωσίας και εγχώρια προστιθέμενη αξία.

Στις ίδιες εγκατάστάσεις που θα κατασκευαστούν εκ του μηδενός δύναται να λάβουν χώρα εργασίες κατασκευής φορτηγών και πλειάδας οχημάτων για τον Ελληνικό Στρατό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της γερμανικής Rheinmetall, στις 18 Αυγούστου, η Ουγγαρία υπέγραψε σύμβαση με την εταιρία για την προμήθεια τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης Lynx. Η προμήθεια εντάσσεται σ’ ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους € 2 δισεκατομμυρίων για 209 ΤΟΜΑ.

Η παραγωγή των Lynx θα γίνει στην Ουγγαρία με τη μέθοδο της συμπαραγωγής. Πρόκειται για την πρώτη χώρα παγκοσμίως που επιλέγει το Lynx, το οποίο έλκει την καταγωγή του και αποτελεί εξέλιξη του Puma.

To Lynx αναπτύχθηκε από την Rheinmetall και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην έκθεση «Eurosatory 2016», στην έκδοση KF31, ενώ η έκδοση KF41 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην «Eurosatory 2018».