Έντονο διεθνές ενδιαφέρον υπάρχει γύρο από την πρόθεση του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ) να αναβαθμίσει τα άρματα μάχης Leopard-1/2 που διαθέτει. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε (δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ) ότι η γερμανική KMW και η ελβετική RUAG παρουσίασαν τις προτάσεις τους για την αναβάθμιση των Leopard-1/2 (η KMW) και την αναβάθμιση-υποστήριξη των Leopard-2 (η RUAG). Όπως σας είχαμε ενημερώσει σχετικά, στην πρόσφατη διεθνή έκθεση «DEFEA 2023» η KMW παρουσίασε το Leopard-2A7, έκδοση στην οποία αναμένεται να εκσυγχρονιστούν και τα ελληνικά Leopard-2A4. Το Leopard-2A7 θεωρείται από πολλούς το καλύτερο άρμα μάχης στον κόσμο, με κύρια χαρακτηριστικά την ενισχυμένη προστασία, τη μεγαλύτερη κινητικότητα, τη βελτιωμένη ικανότητα διοίκησης και ελέγχου, την αυξημένη επιβιωσιμότητα, τη μεγαλύτερη ισχύ πυρός και την καλύτερη εργονομία.

Ωστόσο, υπάρχει και η ικανότερη έκδοση Leopard-2A8, την οποία η KMW παρουσίασε στη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης «IDET 2023». Σύμφωνα με την KMW το Leopard-2A8 ενσωματώνει κορυφαίο επίπεδο προστασίας, με ενισχυμένη θωράκιση και ενεργητικό σύστημα αυτοπροστασίας EuroTrophy (βασισμένο στο ισραηλινό Trophy). Η θωράκιση του άρματος βασίζεται σε κράμα χάλυβα και βολφραμίου, ενισχυμένο με κεραμικό και άλλο συνθετικό υλικό. Επίσης, μπορεί να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο με την προσθήκη παθητικής θωράκισης. Βελτιωμένο είναι και το επίπεδο προστασίας του δαπέδου, αλλά και της οροφής του πύργου. Το Leopard-2A8 διατηρεί το κύριο πυροβόλο L-55 των 120 χιλιοστών. Επίσης, ενσωματώνει νέο κινητήρα, βελτιωμένα συστήματα επίγνωσης της κατάστασης και επικοινωνιών και βελτιωμένο Σύστημα Ελέγχου Πυρός (ΣΕΠ). Τέλος, οι συνθήκες διαβίωσης του πληρώματος έχουν βελτιωθεί με την προσθήκη και δεύτερου κλιματιστικού, ένα στο όχημα και ένα στον πύργο.

Η RUAG έχει αναπτύξει συλλογή αναβάθμισης των Leopard-2A4, με στόχο την αναβάθμιση των ελβετικών Pz-87 (Leopard-2A4), αλλά το πρόγραμμα δεν προχώρησε. Η συλλογή αναβάθμισης της RUAG περιλαμβάνει την ενίσχυση του επιπέδου προστασίας του άρματος, μέσω της προσθήκης σπονδυλωτής, συνθετικής θωράκισης, αλλά δεν περιλαμβάνει την εγκατάσταση ενεργητικού συστήματος αυτοπροστασίας. Το τελικό επίπεδο θωράκισης το αποφασίζει ο πελάτης. Σε επίπεδο αισθητήρων η ελβετική πρόταση αφορά στην εγκατάσταση συστήματος προειδοποίησης λέιζερ και συστήματος ηχητικού εντοπισμού πυρών. Το κύριο πυροβόλο L-44 παραμένει ως έχει, ενώ ο οπλισμός του άρματος ενισχύεται και από ένα πολυβόλο επί τηλεχειριζόμενου πύργου. Επίσης, το άρμα ενισχύεται και με νέο ΣΕΠ, με νέο θερμικό περισκόπιο για τον αρχηγό και νέο σύστημα πλοήγησης και διαχείρισης μάχης.