Το σύγχρονο πεδίο επιχειρήσεων εκθέτει τις στρατιωτικές δυνάμεις σε ένα ταχέως εξελισσόμενο και πολυδιάστατο φάσμα απειλών, με τον αριθμό και την πολυπλοκότητα των απειλών να αυξάνονται διαρκώς. Πλήθος φτηνών, αυτοκαταστροφικών UAV (μη επανδρωμένων αεροχημάτων) επιτίθενται σε στόχους αιφνιδιάζοντας τους, ενώ εμπορικά drones με τις κατάλληλες μετατροπές επιχειρούν ρίψεις πυρομαχικών όπως βλήματα όλμων ή χειροβομβίδων. Προηγμένα Συστήματα Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAS) μεταφέρουν με αφάνεια πυρομαχικά ακριβείας, ενώ πύραυλοι μεγάλης ακτίνας κρούσης– προερχόμενοι από αέρα, ξηρά και θάλασσα – πλήττουν στόχους με εξαιρετική ακρίβεια. Η απειλή πολλαπλασιάζεται όταν οι φίλιες δυνάμεις εντοπίζονται και αναγνωρίζονται μέσω προηγμένων ραντάρ συνθετικής απεικόνισης (SAR), ικανών να λειτουργούν ανεξαρτήτως ημέρας ή καιρικών συνθηκών, τα οποία επιχειρούν από εναέρια μέσα εφοδιασμένα με όπλα μακρού βεληνεκούς (standoff platforms). Ωστόσο, όλα αυτά τα οπλικά συστήματα διαθέτουν μία κοινή επιχειρησιακή αδυναμία: βασίζονται πλήρως στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα. Τα καθοδηγούμενα όπλα απαιτούν ευρυζωνικές γραμμές δεδομένων (datalinks) για την ολοκλήρωση του φακέλου εμπλοκής. Τα συστήματα πλοήγησης GNSS εξαρτώνται από δορυφορικά σήματα για την κατεύθυνσή τους προς τον στόχο. Τα ραντάρ SAR βασίζονται στην εκπομπή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας για τον εντοπισμό και την αναγνώριση στόχων. Για την εκμετάλλευση αυτής της εξάρτησης, οι σύγχρονες ένοπλες δυνάμεις αναπτύσσουν συστήματα Ηλεκτρονικών Υποκλοπών (SIGINT – Signals Intelligence) και Ηλεκτρονικού Πολέμου (EW – Electronic Warfare), για την ανίχνευση, αναγνώριση και καταστολή εχθρικών εκπομπών και αισθητήρων.

Οι πρόσφατες συγκρούσεις απέδειξαν ότι ο Ηλεκτρονικός Πόλεμος αποτελεί κρίσιμο επιχειρησιακό τομέα, ο οποίος επηρεάζει άμεσα τα αποτελέσματα στο φυσικό πεδίο μάχης. Στην Ανατολική Ευρώπη και σε άλλες περιοχές, οι στρατιωτικές δυνάμεις επενδύουν σημαντικά σε ικανότητες EW, κυρίως σε τακτικό και επιχειρησιακό επίπεδο. Η απουσία κάλυψης EW σε μια ζώνη επιχειρήσεων ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τις φίλιες δυνάμεις. Ανταποκρινόμενη στην αυξανόμενη πολυπλοκότητα του ηλεκτρονικού πεδίου μάχης, η IAI (Israel Aerospace Industries), μέσω της θυγατρικής της ELTA Systems Ltd (IAI ELTA), αξιοποιεί δεκαετίες τεχνογνωσίας στον τομέα του SIGINT και του EW, παρουσιάζοντας μια κινητή επιχειρησιακή σουίτα Ηλεκτρονικού Πολέμου που παρέχει στις φίλιες δυνάμεις τη δυνατότητα κυριαρχίας στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα.

Στον πυρήνα της σουίτας του Ηλεκτρονικού Πολέμου (EW) βρίσκεται η επαναστατική τεχνολογία του συστήματος Scorpius, βασισμένη σε παθητική παρακολούθηση και παρεμβολή μέσω τεχνολογίας AESA (Active Electronically Scanned Array) πολλαπλών κατευθυνόμενων δεσμών. Η τεχνολογία Staring Multibeam AESA επιτρέπει την ταυτόχρονη ανίχνευση και ηλεκτρονική προσβολή (jamming) πολλαπλών στόχων – σε εναέρια και επίγεια περιβάλλοντα – με πολύ μεγαλύτερη εμβέλεια και ισχύ, συγκριτικά με τα παλαιότερα συστήματα EW. Η πλατφόρμα Scorpius εφαρμόζεται σε όλα τα θέατρα επιχειρήσεων – αεροπορικό, χερσαίο και ναυτικό – προσφέροντας καθολική κάλυψη τόσο για αποτροπή όσο και για επιθετικές αποστολές EW. Στο γεωστρατηγικό περιβάλλον του Αιγαίου, τα συστήματα Scorpius μπορούν να διαμορφώσουν ένα ηλεκτρονικό θόλο προστασίας ευρείας ζώνης, εξυπηρετώντας ζωτικά εθνικά συμφέροντα.

Photo Credit: IAI-ELTA

Στο χερσαίο επιχειρησιακό περιβάλλον, η σουίτα EW ενσωματώνει ένα πλήρες φάσμα αισθητήρων και ηλεκτρονικών παρεμβολών (effectors), τοποθετημένων σε οχήματα μάχης υψηλής κινητικότητας, δημιουργώντας μια τακτικά ευέλικτη κινητή δύναμη EW. Το σύστημα παρέχει υψηλής ευαισθησίας ανίχνευση, ανάλυση, ταξινόμηση και ψηφιακές τεχνικές παρεμβολής, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά εχθρικές επικοινωνίες, ραντάρ, πλοήγηση GNSS και λοιπές δραστηριότητες στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα. Ένα εξειδικευμένο όχημα της σουίτας παρέχει αμυντικές ικανότητες αντιμετώπισης Μη Επανδρωμένων Εναέριων Συστημάτων (CUAS – Counter Unmanned Aerial Systems) σε μεγάλες αποστάσεις. Η πλατφόρμα μπορεί να αναπτυχθεί ταχύτατα σε δύσβατες περιοχές ή να μεταφερθεί αεροπορικώς για άμεση απόκριση σε αναδυόμενες απειλές.

Η επιχειρησιακή διαχείριση της σουίτας εκτελείται από όχημα Διοίκησης & Ελέγχου (C2 – Command and Control), επιτρέποντας τον συντονισμό πολλαπλών μονάδων EW στο πλαίσιο σύνθετων αποστολών. Με την ενσωμάτωση τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) σε όλα τα στάδια λειτουργίας, το σύστημα παρακολουθεί εκατοντάδες δίκτυα και εκπομπούς, σχηματίζει Επιχειρησιακή Εικόνα Ηλεκτρονικής Κατάστασης (Situational Awareness & Electromagnetic Order of Battle) και υποστηρίζει προηγμένες δυνατότητες ανάλυσης όπως αναγνώριση φωνής, μοτίβων εκπομπής και εντοπισμό ανωμαλιών. Τέλος, η σουίτα έχει δυνατότητα διασύνδεσης με εθνικά Κέντρα Επιχειρήσεων, επιτρέποντας την ανταλλαγή δεδομένων, τον ηλεκτρονικό συγχρονισμό και τον συντονισμό επιχειρήσεων συλλογής και προσβολής EW σε στρατηγικό επίπεδο.

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τους ειδικούς της IAI στο [email protected]