Συνεχίζοντας τα αφιερώματα μας για σερβικά οπλικά συστήματα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν δυνητικές επιλογές για την Ελλάδα, το παρόν άρθρο αφορά σε αντιαρματικά όπλα και συγκεκριμένα στον κατευθυνόμενο πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς NOVA και στο φορητό σύστημα POS-145. Αμφότεροι, είναι πύραυλοι κατευθυνόμενοι, με ικανότητα προσβολής του στόχου στην κατακόρυφο (Top Attack) και για πολλαπλή χρήση, όπως η προσβολή τεθωρακισμένων στόχων (άρματα μάχης και οχήματα), οχυρώσεων και εγκαταστάσεων, συγκεντρωμένου προσωπικού κ.ά. Και τα δύο (2) συστήματα έχει αναπτύξει η Yugoimport. Ο πύραυλος NOVA επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές οκτώ (8) χιλιόμετρα και ενδείκνυται για προσβολές στόχων από απόσταση, ενώ το POS-145 προορίζεται για χρήση σε επίπεδο Τάγματος, αλλά και Ειδικών Δυνάμεων, και επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές 2,5 χιλιόμετρα.

Ο NOVA είναι ελαφρύς, πολλαπλού ρόλου πύραυλος με ικανότητα «Fire and Forger», δηλαδή μετά την εκτόξευση λειτουργεί αυτόνομα και δεν χρειάζεται εμπλοκή του χειριστή στης καθοδήγηση του προς το στόχο. Οι στόχοι που μπορεί να καταστρέψει ο NOVA είναι πολλοί (στατικοί και κινούμενοι): Άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα, οχυρώσεις και εγκαταστάσεις, κέντρα διοίκηση, συγκεντρωμένο προσωπικό, χαμηλά ιπτάμενους στόχους (ελικόπτερα και UAV), ενώ μπορεί να λειτουργήσει και ως αντί-αποβατικό όπλο. Το σύστημα καθοδήγησης αποτελείται από κάμερα ημέρας και υπέρυθρο σύστημα. Ο πύραυλος συνδέεται με τον εκτοξευτή μέσω συστήματος ραδιοζεύξης. Η τροχιά που ακολουθεί ο NΟVA προς το στόχο είναι βαλλιστική. Κατά την πτήση ο πύραυλος, μέσω του συστήματος ραδιοζεύξης, διαβιβάζει εικόνα στον χειριστή, ο οποίος μπορεί να διορθώσεις την τροχιά.

Από τη στιγμή που επιλεγεί ο στόχος, ο πύραυλος τον ανιχνεύει αυτόνομα και τον προσβάλει, είτε σε ευθεία (Direct Attack), είτε στην κατακόρυφο (Top Attack). Ένα (1) πλήρες σύστημα NOVA αποτελείτε από τον πύραυλο και το κάνιστρο, τη μονάδα εκτόξευσης και το σταθμό ελέγχου. Ο NOVA ανήκει στο διαμέτρημα των 145 χιλιοστών και ενσωματώνει δύο (2) πολεμικές κεφαλές σε σειρά (Tandem), αμφότερες υψηλής εκρηκτικότητας. Στην κεφαλή του πυραύλου βρίσκεται το σύστημα καθοδήγησης. Ακολουθεί η πρώτη πολεμική κεφαλή, το τμήμα των ηλεκτρονικών, ο συσσωρευτής και η δεύτερη πολεμική κεφαλή. Μετά τη δεύτερη πολεμική κεφαλή είναι το τμήμα των πτερυγίων (συνολικά τέσσερα πτερύγια) και στο τέλος το τμήμα του κινητήρα. Το μήκος του NOVA είναι 1,4 μέτρα, το πλάτος του 30 εκατοστά και το ύψος του 30 εκατοστά. Το βάρος του πυραύλου είναι 26 κιλά.

Μπορεί να λειτουργήσει σε θερμοκρασίες από -26 οC έως +60 οC, ενώ ο πύραυλος εντός κανίστρου δεν χρειάζεται συντήρηση για 10 χρόνια (η αποθήκευση του απαιτεί θερμοκρασία από τους -40 οC έως τους +60 οC). Το ελάχιστο βεληνεκές του είναι 500 μέτρα, ενώ το μέγιστο είναι οκτώ (8) χιλιόμετρα. Η μέση ταχύτητα που αναπτύσσει είναι τα 200 μέτρα το δευτερόλεπτο, δηλαδή μπορεί να πλήξει στόχο (στο μέγιστο βεληνεκές) σε 40 δευτερόλεπτα από τη στιγμή της εκτόξευσης. Στη βασική του διαμόρφωση ο NOVA είναι φορητός και υπηρετείται από αντιαρματική ομάδα. Ωστόσο, μπορεί να ενσωματωθεί και σε τακτικά οχήματα (4 x 4), σε τεθωρακισμένα οχήματα, σε ελικόπτερα και ταχύπλοα σκάφη, επανδρωμένα ή μη-επανδρωμένα. Σύμφωνα με τη Yugoimport ο πύραυλος έχει καταγράψει ποσοστά ευστοχίας της τάξεως του 90% στο μέγιστο βεληνεκές των οκτώ (8) χιλιομέτρων.

H δεύτερη και μεγαλύτερη πολεμική κεφαλή του NOVA είναι βάρους 6,4 κιλών και διαμετρήματος 145 χιλιοστών. Μπορεί να διατρήσει θωράκιση τύπου RHA (Rolled Homogenous Armor), ενισχυμένη από επιπλέον θωράκιση τύπου ERA (Explosive Reaction Armor), συνολικού πάχους 1.000 χιλιοστών. Η πρώτη και μικρότερη πολεμική κεφαλή του πυραύλου είναι διαμετρήματος 120 χιλιοστών και μπορεί να διατρήσει θωράκιση πάχους 800 χιλιοστών. Ο σταθμός ελέγχου εδάφους ζυγίζει μόλις τρία (3) κιλά και ενσωματώνει οθόνη πολλαπλών ενδείξεις των 14 ιντσών. Στην περίπτωση της αντιαρματικής ομάδας ο σταθμός ελέγχου είναι ένα Laptop, ενώ στην περίπτωση ενσωμάτωσης του NOVA σε όχημα ο σταθμός ελέγχου είναι μια επίπεδο οθόνη.

To POS-145 είναι φορητό κατευθυνόμενο αντιαρματικό σύστημα των 145 χιλιοστών με ικανότητα «Fire and Forget». Η κύρια αποστολή του είναι η προσβολή αρμάτων μάχης, τεθωρακισμένων οχημάτων και οχυρώσεων. Το σύστημα καθοδήγησης αποτελείται από κάμερα ημέρας και υπέρυθρο σύστημα. Μέσα από το σκοπευτικό ο χειριστής εγκλωβίζει το στόχο και πυροδοτεί τον πύραυλο. Ο πύραυλος ακολουθεί βαλλιστική τροχιά και προσβάλει το στόχο στην κατακόρυφο (Top Attack). Κατά την πτήση ο πύραυλος, μέσω συστήματος ραδιοζεύξης, διαβιβάζει εικόνα στον χειριστή του εκτοξευτή, ο οποίος μπορεί να διορθώσει την τροχιά, σύμφωνα με την κίνηση και την ταχύτητα του στόχου. Έτσι, ο POS-145 μπορεί να προσβάλει αποτελεσματικά και κινούμενους στόχους. Μετά την εκτόξευση του πυραύλου, το κάνιστρο αφαιρείται και στη θέση τοποθετείται νέο.

Το βάρος του πυραύλου είναι 15 κιλά, ενώ το βάρος του πυραύλου, μαζί με το κάνιστρο, είναι 17 κιλά. Η μονάδα εκτόξευσης ζυγίζει πέντε (5) κιλά. Το σύστημα έχει μήκος 1,15 μέτρα. Το ελάχιστο βεληνεκές του POS-145 είναι 400 μέτρα και το μέγιστο 2,5 χιλιόμετρα. Ένα καλά εκπαιδευμένο πλήρωμα μπορεί να πετύχει ρυθμό βολής έναν (1) πύραυλο το λεπτό. H δεύτερη πολεμική κεφαλή (η μεγαλύτερη) του πυραύλου είναι διαμετρήματος 145 χιλιοστών και μπορεί να διατρήσει θωράκιση τύπου RHA (Rolled Homogenous Armor), ενισχυμένη από επιπλέον θωράκιση τύπου ERA (Explosive Reaction Armor), συνολικού πάχους 1.000 χιλιοστών. Η πρώτη και μικρότερη πολεμική κεφαλή του πυραύλου είναι διαμετρήματος 50 χιλιοστών και λειτουργεί ως προπομπός της δεύτερης πολεμικής κεφαλής, διευκολύνοντας τη διάτρηση του στόχου. Οι δύο (2) πολεμικές κεφαλές μαζί ζυγίζουν 6,4 κιλά.

Σύμφωνα με τη Yugoimport το POS-145 έχει καταγράψει ποσοστά ευστοχίας της τάξεως του 80% στο μέγιστο βεληνεκές των 2,5 χιλιομέτρων (κατά στατικών στόχων) και 70% κατά κινούμενων στόχων, οι οποίοι όμως κινούνται με μέγιστη ταχύτητα 25 χιλιομέτρων την ώρα και κάτω. Η δομή του POS-145, το πως δηλαδή είναι τοποθετημένα τα υποσυστήματα που συγκροτούν τον πύραυλο, είναι όμοια με αυτή του NOVA. To POS-145 μπορεί να λειτουργήσει σε θερμοκρασίες από -35 οC έως +60 οC και με την υγρασία σε ποσοστό 90%, ενώ ο πύραυλος εντός του κανίστρου δεν χρειάζεται συντήρηση για 10 χρόνια (η αποθήκευση του στο πεδίο μάχης, δηλαδή παροδικά, μπορεί να γίνει σε θερμοκρασίες από τους -40 οC έως τους +60 οC, ενώ οι ιδανικές συνθήκες μακροχρόνια αποθήκευσης είναι θερμοκρασίες από τους +15 oC έως τους +30 oC.