Στις 7 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε σε φορείς του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) παρουσίαση από εκπροσώπους της σουηδικής εταιρείας Saab, σχετικά με συστήματα εντοπισμού εχθρικών πυρών (δείτε ΕΔΩ). Όπως μάθαμε η σουηδική πρόταση επικεντρώθηκε στο μέλλον των τριών (3) εν υπηρεσία ελληνικών ραντάρ ARTHUR Mod.B (Artillery Hunting System). Η Saab πρότεινε στον Ελληνικό Στρατό (ΕΣ) δύο (2) λύσεις. Η πρώτη αφορά στην επέκταση του ορίου ζωής, των εν υπηρεσία συστημάτων, για 10 χρόνια, ενώ η δεύτερη αφορά στην ανταλλαγή των ARTHUR Mod.B με ισάριθμα ραντάρ της τελευταίας και ικανότερης έκδοσης Mod.D. Στη δεύτερη περίπτωση η ελληνικά πλευρά θα επιβαρυνθεί με το αντίστοιχο κόστος της ανταλλαγής.
To ARTHUR Mod.B εντοπίζει πυρά πυροβολικού και όλμων σε αποστάσεις από 25 έως και 40 χιλιόμετρα με Πιθανότητα Κυκλικού Σφάλματος 0,35% στο μέγιστο βεληνεκές. Η βελτιωμένη έκδοση Mod.C ενσωματώνει μεγαλύτερη κεραία και μπορεί να εντοπίζει πυρά πυροβολικού, όλμων και ρουκέτες σε αποστάσεις από 31 έως και 60 χιλιόμετρα με Πιθανότητα Κυκλικού Σφάλματος 0,1-0,2% στο μέγιστο βεληνεκές. Επίσης, μπορεί να εντοπίσει 100 στόχους το λεπτό. Η νεότερη έκδοση Mod.D επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές εντοπισμού 100 χιλιόμετρα και έχει Πιθανότητα Κυκλικού Σφάλματος 0,15% στο μέγιστο βεληνεκές. Αποστολή των ραντάρ αντί-πυροβολικού είναι η αναζήτηση και ο εντοπισμός των εχθρικών μέσων πυροβολικού και των όπλων καμπύλης τροχιάς.
Τα ελληνικά ARTHUR Mod.B αγοράστηκαν το Φεβρουάριο του 2002, έναντι του ποσού των $ 54.901.475. Τα δύο (2) πρώτα ραντάρ παρελήφθησαν το Νοέμβριο του 2004, ενώ το τρίτο, το οποίο συναρμολογήθηκε στην Ελλάδα, από την INTRACOM Defense, παραδόθηκε το Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Το δικαίωμα προαίρεσης για έξι (6) επιπλέον ραντάρ, που προέβλεπε η αρχική σύμβαση, δυστυχώς δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ και λέμε δυστυχώς διότι τα ARTHUR έχουν αποδειχθεί αξιόπιστα και ικανά. Για την μετακίνηση τους τα ARTHUR χρησιμοποιούν τα ερπυστριοφόρα αμφίβια οχήματα παντoδαπού εδάφους Bv-206, τα οποία διαθέτουν δύο (2) οχήματα-καμπίνες.