Κατά το παρόν χρονικό διάστημα υπάρχουν συζητήσεις μεταξύ των ισραηλινών και του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ) για πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των αρμάτων μάχης M60A3. Σημειώνεται ότι τα άρματα μάχης M60A3 έχουν αποσυρθεί στο σύνολο τους ενώ ένα απόθεμα περί τα 100 άρματα μάχης M60A3 βρίσκεται σε εφεδρεία και αποθήκευση στις εγκαταστάσεις του 304 Προκεχωρημένου Εργοστασίου Βάσης (ΠΕΒ) στο Βελεστίνο του Βόλου.
Η ισραηλινή άποψη με επίκεντρο την αναβάθμιση των M60A3 εμπεριέχει και εμπλοκή της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) στα πλαίσια ενός προγράμματος αναβάθμισης περί των 100 αρμάτων M60A3. Το πρόγραμμα σύμφωνα με τους υποστηρικτές του αποσκοπεί στην αναβάθμιση των αρμάτων μάχης ώστε να καταστούν αξιόμαχα και να ενταχθούν ξανά στο ενεργό δυναμικό αρμάτων του Στρατού και παράλληλα στην ανάληψη έργου από την ΕΛΒΟ.
Η ισραηλινή πρόταση δεν έχει σχέση με τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών αρμάτων M60 στη διαμόρφωση Sabra με πυροβόλο των 120 χιλιοστών από την ισραηλινή εταιρεία IMI. Στοχεύει κυρίως στην εργοστασιακή ανακατασκευή των αρμάτων μάχης και σε ορισμένες μικρές βελτιώσεις στους τομείς των σκοπευτικών και της περιστροφής του πύργου. Ειδικότερα, προτείνεται η εγκατάσταση σύγχρονων σκοπευτικών ώστε τα αναβαθμισμένα M60A3 να εκτελούν βολές σε μεγαλύτερες αποστάσεις και συνάμα να αλλαχθεί η υπάρχουσα υδραυλική κίνηση του πύργου σε ηλεκτρική.
Η αλλαγή της περιστροφής του πύργου των M60A3 από υδραυλική κίνηση του πύργου σε ηλεκτρική αυξάνει τη ταχύτητα περιστροφής και φυσικά την ασφάλεια σε περίπτωση που το άρμα βληθεί (ανάφλεξη των υδραυλικών υγρών του μηχανισμού περιστροφής).
Άλλες ενέργειες αφορούν την πλήρη αποκατάσταση τυχόν ηλεκτρολογικών και μηχανολογικών ζητημάτων τόσο σε επίπεδο κινητήρα όσο και σε λοιπά μηχανικά συστήματα όπως αναρτήσεις, σύστημα μετάδοσης κτλ.
Το τελικό κόστος δεν έχει προσδιοριστεί επακριβώς καθότι είναι συνάρτηση των δυνητικών επιλογών στην αναβάθμιση των αρμάτων μάχης M60A3.
Σε κάθε περίπτωση προκαλούνται εύλογες ανησυχίες για το μέλλον των ελληνικών αρμάτων Leopard που αποτελούν τον κορμό της δομής του Όπλου των Τεθωρακισμένων. Το σύνολο των αρμάτων μάχης Leopard 1 A5 και Leopard 2 (Α4 και HEL) υπηρετούν στη περιοχή ευθύνης του Δ Σώματος Στρατού (Θράκη) ενώ το σύνολο των αρμάτων Μ48 Α5 MOLF στη περιοχή ευθύνης της ΑΣΔΕΝ (Αιγαίο). Συνεπώς η αναβάθμιση των αρμάτων μάχης M60A3 δεν είναι και δεν πρέπει να είναι προτεραιότητα για τον ΕΣ.
Για τον ΕΣ πρώτιστο μέλημα οφείλει να αποτελεί η διασφάλιση του επιχειρησιακού μέλλοντος των Leopard 1 A5 και Leopard 2 που ήδη θα έπρεπε να έχουν εκσυγχρονιστεί. Σχετικές προτάσεις είναι στα χέρια της ηγεσίας του ΕΣ ενώ τις τελευταίες ημέρες κατατέθηκε και πρόταση για τον ριζικό και ουσιαστικό εκσυγχρονισμό των αρμάτων μάχης Leopard 2 A4 στο επίπεδο Α7 (θα επανέλθουμε με άλλο μας άρθρο). Το βάρος πρέπει να δοθεί στα Leopard 1 A5 και Leopard 2 Α4. Ακολούθως στα Leopard 2 HEL.
Υπάρχει πλειάδα προτάσεων μεταξύ των οποίων και αξιόλογων ελληνικών εταιρειών όπως η Intracom Defense και η EODH για την αναβάθμιση της επίγνωσης τακτικής κατάστασης , της ισχύος πυρός (αναβάθμιση Συστήματος Ελέγχου Πυρός και με νέα σύγχρονα σκοπευτικά (Theon Sensors που διπλασιάζουν το βεληνεκές βολών) καθώς και αναβάθμισης της θωράκισης.
Σε επίπεδο ΕΣ, η ιεράρχηση αναγκών και εξοπλιστικών προτεραιοτήτων οφείλει να αποτελεί το κύριο γνώρισμα της διαμόρφωσης των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Επισημαίνουμε πως ο ΕΣ έχει τεράστιες ανάγκες πρωταρχικά για το Πεζικό, το Πυροβολικό και ιδιαίτερα το Αντιαεροπορικό, τις Διαβιβάσεις (ηλεκτρονικός πόλεμος, επικοινωνίες), Αεροπορία Στρατού και δευτερευόντως για το Όπλο των Τεθωρακισμένων. Και ασφαλώς υπάρχουν τεράστιες ανάγκες σε σύγχρονα οχήματα και φορτηγά γενικής χρήσης για μια πλειάδα θεμάτων Διοικητικής Μέριμνας.
Υπάρχει ως εκ τούτων η ανάγκη να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος με αναβαθμίσεις οπλικών συστημάτων τα οποία κόστισαν πολύ και είχαν μικρό επιχειρησιακό όφελος και πρωτίστως να μην ξοδευτούν χρήματα που είναι απείρως πιο αναγκαία για άλλες προτεραιότητες του Στρατού Ξηράς.
Το πρόσφατο παράδειγμα της Τουρκίας είναι χαρακτηριστικό. Επιλέγει τον εκσυγχρονισμό 81 αρμάτων Leopard 2 A4 με δικαίωμα προαίρεσης για 250 ακόμα με βάση το πακέτο αναβάθμισης Leopard-2NG που ανέπτυξε η ASELSAN. Ανάδοχες εταιρείες είναι η BMC, η Roketsan (θωράκιση) και η Aselsan (ηλεκτρονικά, σκοπευτικά).
Για το ζήτημα πάντως του αρματικού δυναμικού υπάρχουν πολλές εξελίξεις και στην Εθνική Φρουρά αφού όπως πληροφορούμαστε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) δρομολογεί διαδικασίες για τον εκσυγχρονισμό των ρωσικών Τ-80.