Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε (δείτε ΕΔΩ) ότι στις 12 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε σε επιτελείς του ΓΕΣ παρουσίαση από εκπροσώπους της εταιρείας John Cockerill, σχετικά με τις δυνατότητες εκσυγχρονισμού αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων. Η John Cockerill είναι μια ελβετική εταιρία, η οποία εξειδικεύεται στη σχεδίαση και ανάπτυξη πύργων μάχης με οπλισμό διαφόρων διαμετρημάτων. Η γκάμα των προϊόντων της περιλαμβάνει τους πύργους: Cockerill i-X, με πυροβόλο των 25 ή των 30 χιλιοστών συν αντιαρματικά βλήματα ή ρουκέτες, Cockerill-1030, με πυροβόλο των 30 χιλιοστών), Cockerill CLWS (Cockerill Light Weapon Station), με πυροβόλο των 25 ή των 30 χιλιοστών, συζυγές πολυβόλο των 7,62 ή 12,7 χιλιοστών συν αντιαρματικά βλήματα ή ρουκέτες, Cockerill-3000 με δυνατότητα ενσωμάτωσης κύριου πυροβόλου από το διαμέτρημα των 25 έως των 105 χιλιοστών, Cockerill LCTS-90MP και Cockerill CSE-90LP, με πυροβόλο των 90 χιλιοστών και Cockerill CPWS (Cockerill Protected Weapon Station), με πυροβόλο των 25 ή των 30 χιλιοστών.

Ο πύργος μάχης Cockerill-3000 είναι ο πλέον σπονδυλωτός πύργος που έχει αναπτύξει η εταιρία. Λόγω της σπονδυλωτής του σχεδίασης μπορεί να ενσωματώσει πυροβόλα διαφόρων διαμετρημάτων στον ίδιο πύργο, άρα στο ίδιο όχημα, σε μικρό χρόνο και κόστος. Όπως προαναφέραμε, η γκάμα των διαμετρημάτων που μπορεί να ενσωματώσει ο πύργος κυμαίνεται από τα 25 έως τα 105 χιλιοστά. Παράλληλα, μπορεί να εφοδιαστεί και με αντιαρματικά βλήματα. Όπως αναφέρει η εταιρία, το όχημα που ενσωματώνει τον Cockerill-3000 μπορεί να μετατραπεί, γρήγορα και εύκολα, από όχημα μεταφοράς προσωπικού με πυροβόλο των 30 χιλιοστών για παράδειγμα, σε όχημα υποστήριξης Πεζικού με πυροβόλο των 105 χιλιοστών, επιτρέποντας έτσι την αυξομείωση και την προσαρμογή της μαχητικής ισχύος ενός Τάγματος ανάλογα με την τακτική κατάσταση του επικρατεί στο πεδίο της μάχης ή με τις ανάγκες της εκάστοτε αποστολής. Και όλα αυτά με το κόστος συντήρησης και υποστήριξης ενός μόνο τύπου οχήματος.

Στη «Eurosatory 2022» η John Cockerill παρουσίασε δύο (2) εκθέματα, τα οποία έχουν ενδιαφέρον και για την Ελλάδα: Πρόκειται για την παρουσίαση του οχήματος M-1117 με τον πύργο CPWS (το όχημα παρουσιάστηκε στο περίπτερο της Textron Systems) και ενός αναβαθμισμένου Leopard-1 με τον πύργο Cockerill-3105 και πυροβόλο των 105 χιλιοστών. Ο πύργος CPWS έχει αναπτυχθεί προκειμένου να ενσωματωθεί σε τακτικά οχήματα 4 x 4 και 6 x 6. Είναι κατασκευασμένος από κράμα με κύριο υλικό το αλουμίνιο και, όπως προαναφέραμε, μπορεί να δεχθεί πυροβόλα των 25 x 137 χιλιοστών ή 30 x 113 χιλιοστών, με 155 φυσίγγια έτοιμα προς βολή. Το κύριο πυροβόλο συνοδεύεται από συζυγές πολυβόλο των 7,62 χιλιοστών. Επιπλέον, ο χρήσης μπορεί να εμπλουτίσει τον οπλισμό με την εγκατάσταση διπλού αντιαρματικού εκτοξευτή. Ο πύργος έχει όρια καθόδου/ανύψωσης -10° έως +60°. Ενσωματώνει κάμερα ημέρα, θερμικό σύστημα απεικόνισης, πανοραμικό σκοπευτικό συνδεδεμένο με το κύριο πυροβόλο και δύο τετραπλούς εκτοξευτές καπνογόνων. Η βαλλιστική του προστασία είναι Επιπέδου 2 (STANAG-4569).

Στην περίπτωση του Leopard-1 και του πύργου μάχης Cockerill-3105, η John Cockerill ανέφερε ότι η υιοθέτηση του συγκεκριμένου πύργου μειώνει το βάρος μάχης του Leopard-1 κατά πέντε τόνους. Εκτός του κύριου πυροβόλου των 105 χιλιοστών, ο πύργος ενσωματώνει και συζυγές πολυβόλο των 7,62 χιλιοστών. Επίσης, μπορεί να ενσωματώσει και έστορα για πολυβόλο των 7,62 ή των 12,7 χιλιοστών ή αυτόματο εκτοξευτή των 40 χιλιοστών καθώς και αντιαρματικό εκτοξευτή. Ο πύργος υπηρετείται από δύο άτομα και ενσωματώνει αυτόματο σύστημα γέμισης των 12-16 πυρομαχικών. Το κύριο πυροβόλο έχει όρια καθόδου/ανύψωσης -10°/+42° και παρέχει προστασία Επιπέδου 5 (STANAG-4569), ενώ ενσωματώνει και οκταπλό εκτοξευτή καπνογόνων. Ως επιλογή του πελάτη, ο πύργος μπορεί να ενσωματώνει ακουστικό σύστημα εντοπισμού πυρών και ενεργητικό σύστημα αυτοπροστασίας. Οι αισθητήρες που ενσωματώνει προσφέρουν επίγνωση της κατάσταση σε όλο το τόξο των 360ο. Ο αρχηγός και ο πυροβολητής έχουν στη διάθεση τους ίδια σκοπευτικά για ρόλο «Hunter-Killer» (ένας ερευνά για στόχο, ο άλλος προσβάλει στόχο).