Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε (δείτε ΕΔΩ) ότι στις 23 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση επιτελών του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) με εκπροσώπους της ισραηλινής εταιρίας Elbit Systems και της αμερικανικής Oshkosh Defence. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η παρουσίαση των αυτοκινούμενων όλμων SPEAR Mk.2 των 120 χιλιοστών επί τακτικών οχημάτων JLTV (Joint Light Tactical Vehicle). Οι εργασίες ενσωμάτωσης/πιστοποίησης του SPEAR Mk.2 επί του οχήματος JLTV ολοκληρώθηκαν τον Ιανουάριο του 2022 ο δε όλμος SPEAR Mk.2 αναπτύχθηκε το 2017 και είναι εξέλιξη του SPEAR, ο οποίος είναι η αυτοκινούμενη έκδοση του όλμου CARDOM.
Σε σχέση με τον SPEAR, ο SPEAR Mk.2 ενσωματώνει μακρύτερο σωλήνα και σημαντικά μειωμένη οπισθοδρόμηση από τους 30+ τόνους στους 12-15 τόνους, κάτι που επιτρέπει στον SPEAR Mk.2 να ενσωματώνεται σε τακτικά οχήματα. Κατόπιν επιλογής του πελάτη ο όλμος μπορεί να ενσωματώνει και σύστημα προειδοποίησης λέιζερ για μεγαλύτερη ασφάλεια. Οι διαδικασίες τάξης του όλμου είναι αυτόματες. Απαιτεί πλήρωμα 2-3 ατόμων και είναι έτοιμο για βολή εντός 60 δευτερολέπτων από τη λήψη της διαταγής. Η ευστοχία του επικουρείται από τη διάθεση ολοκληρωμένου συστήματος διοίκησης και ελέγχου και διαχείρισης μάχης, συστήματος πρόσκτησης στόχου και συστημάτων GPS/INS.
Τα μέσα αυτά επιτρέπουν στον όλμο να λειτουργεί αυτόνομα. Επιπλέον, τα μέσα αυτά επιτρέπουν στον όλμο να έχει επίγνωση της τακτικής κατάστασης και να γνωρίζει ακριβώς τη θέση των φίλιων και των εχθρικών δυνάμεων. Έτσι, μειώνεται δραστικά η πιθανότητα προσβολής φίλιων δυνάμεων, ενώ η εικόνα αυτή μπορεί να διαβιβαστεί σε άλλα φίλια κλιμάκια. Το μέγιστο βεληνεκές του SPEAR Mk.2 είναι 10 χιλιόμετρα (με συμβατικά πυρομαχικά), ενώ ο μέγιστος ρυθμός βολής είναι 12-16 πυρομαχικά το λεπτό. Ο μέγιστος συνεχόμενος ρυθμός βολής είναι 3-4πυρομαχικά για 10-20 λεπτά συνεχόμενων βολών. Με συμβατικά πυρομαχικά η Πιθανότητα Κυκλικού Σφάλματος στο μέγιστο βεληνεκές είναι 30 μέτρα.
Να σημειωθεί ότι ο Ελληνικός Στρατός (ΕΣ) δεν έχει ακόμα εντάξει στο οπλοστάσιο του όλμους των 120 χιλιοστών, αν και στο παρελθόν είχε την ευκαιρία να το κάνει με τον ελληνικής σχεδίασης και ανάπτυξης E-56. Συγκεκριμένα, το Μάρτιο του 2002 αποφασίστηκε η προμήθεια 240 όλμων E-56. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό θα αντικαθιστούσαν 120 ρυμουλκούμενους M-30 και 120 αυτοκινούμενους M-106A1/A2, αμφότεροι των 107 χιλιοστών. Ωστόσο, για άγνωστους λόγους, το πρόγραμμα δεν προχώρησε με αποτέλεσμα ο ΕΣ να μην διαθέτει όλμους των 120 χιλιοστών, κάτι που δεν του επιτρέπει τη χρήση κατευθυνόμενων πυρομαχικών (για τα κατευθυνόμενα πυρομαχικά όλμων και την επιχειρησιακή του αξία έχουν κάνει ειδικό αφιέρωμα: «Κατευθυνόμενα πυρομαχικά όλμων: Προσιτές λύσεις μεγάλης επιχειρησιακής απόδοσης»).