Τα νέας γενιάς αναβαθμισμένα οχήματα αναγνώρισης VBL που προσφάτως εκσυγχρονίστηκαν θα παρουσιάσει σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του γράφοντα, η γαλλική ARQUUS στα πλαίσια της έκθεσης αμυντικού υλικού DEFEA 2023. Σύμφωνα με πληροφορίες κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα δυο οχήματα VBL του Ελληνικού Στρατού αναβαθμίστηκαν από τη γαλλική ARQUUS στο πιο πρόσφατο επίπεδο VBL MK3.

Τα τελευταία παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά κατά τη διεθνή έκθεση αμυντικών συστημάτων IDEX 2023 στο Αμπού Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Τα οχήματα ενσωματώνουν βελτιωμένη θωράκιση και αυξημένη προστασία, τηλεχειριζόμενο σταθμό οπλισμού, νέες επικοινωνίες και συστήματα διοίκησης και ελέγχου καθώς και νέες βελτιωμένες επιδόσεις κίνησης εκτός δρόμου με νέας γενιάς τετρακίνηση.

Στη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης «IDEX 2023» η γαλλική ARQUUS παρουσίασε το τακτικό όχημα VBL Mk.3 (Véhicule Blindé Léger) σε αντιαρματική έκδοση με βλήματα Akeron-MP. Το VBL Mk.3 είναι η τελευταία και η πιο σύγχρονη έκδοση του VBL. Ουσιαστικά πρόκειται για την έκδοση VBL Ultima, με την οποία αναβαθμίζει τα συγκεκριμένα οχήματα ο Γαλλικός Στρατός. Στην έκθεση «IDEX 2023» το VBL Mk.3 παρουσιάστηκε με τον τηλεχειριζόμενο πύργο Hornet, με μονό εκτοξευτή αντιαρματικών βλημάτων Akeron-MP και πολυβόλο των 12,7 χιλιοστών.

Υπενθυμίζουμε ότι η Γαλλία βρίσκεται σε φάση αναβάθμισης 800 VBL στο επίπεδο VBL Ultima (οι παραδόσεις έχουν ξεκινήσεις και αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2030 και στη συνέχεια θα αντικατασταθούν από νέα οχήματα). Το πρόγραμμα αναβάθμισης των VBL δεν αφορά μόνο στην αναβάθμιση των οχημάτων, αλλά και στην γενική επιθεώρηση και επισκευή τους, έτσι ώστε να αποκατασταθούν οι εργοστασιακές τους προδιαγραφές και επιδόσεις και παράλληλα να ενσωματώσουν νέα συστήματα.

Η αναβαθμισμένη έκδοση Ultima περιλαμβάνει την εγκατάσταση του νέου και ισχυρότερου πετρελαιοκινητήρα PSA DW10F μέγιστης ισχύος 130 ίππων, στη θέση του παλαιότερου Peugeot XD 3T των 95 ίππων, την εγκατάσταση νέου συστήματος μετάδοσης κίνησης, νέου συστήματος πέδησης και νέου συστήματος ανάρτησης και στους τέσσερις τροχούς. Ο ισχυρός κινητήρας θα αυξήσει τη μέγιστη ταχύτητα του οχήματος στα 95 χιλιόμετρα την ώρα, καθώς και την αύξηση της δυνατότητας μεταφοράς βάρους στα 5.100 κιλά. Επίσης, τα VBL Ultima ενσωματώνουν το νέο σύστημα πληροφοριών μάχης SICS (Scorpion Combat Information System) και νέα συστήματα επικοινωνιών.

Η οικογένεια των οχημάτων VBL είναι μια διεθνής επιτυχία με πολλούς χρήστες σε παγκόσμιο επίπεδο. Παράλληλα η γαλλική ARQUUS προσφέρει για τον Ελληνικό Στρατό πλήθος λύσεων οχημάτων για όλες τις ανάγκες του Στρατού με έμφαση στο τροχαίο υλικό όπως φορτηγά οχήματα γενικής χρήσης για την αντικατάσταση των παρωχημένων Steyr 680M. Επίσης οχήματα ειδικών επιχειρήσεων όπως το SABRE, οχήματα φορείς αντιαρματικών όπλων όπως το SCARABEE κτλ.