«Τα τεθωρακισμένα οχήματα ασφαλείας Μ1117 θα προσδώσουν νέα πνοή στην επιχειρησιακή σχεδίαση των σχηματισμών του Στρατού μας, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να εκτελέσουν ένα μεγάλο εύρος αποστολών». Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος κατά τη σημερινή τελετή παραλαβής των πρώτων 44 οχημάτων Μ-1117 στο 301 Εργοστάσιο Βάσης στους Αγίους Αναργύρους.

«Τα οχήματα Μ-1117», συνέχισε, «θα συμπληρώσουν τα ήδη υπάρχοντα οπλικά συστήματα, παρέχοντας νέες δυνατότητες στο Στρατό Ξηράς. Το εύρος των αποστολών που μπορούν να εκτελέσουν αποτελεί εχέγγυο της επιτυχούς ενσωμάτωσης και αξιοποίησης τους».

«Δουλειά, καθήκον και προσήλωσή μας δεν είναι μόνο να συμφωνούμε σε προγράμματα για να πάμε στη συμβασιοποίησή τους. Πλέον, φτάνουμε στο επίπεδο της παραλαβής» επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

«Σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο των δύο ετών», συμπλήρωσε ο υπουργός, «όταν το Γραφείο Αμυντικής Συνεργασίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα ενημέρωσε το Γενικό Επιτελείο Στρατού για τον σχεδιασμό του αμερικανικού στρατού να παραχωρήσει τα οχήματα M-1117, ως Excess Defence Article (EDA), η προμήθειά τους ολοκληρώθηκε με γρήγορες και στοχευμένες ενέργειες».

Επισήμανε ότι αυτή η προσπάθεια «εντάσσεται στο συνολικό πλέγμα ενεργειών που έχουν αναληφθεί από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με σκοπό την επαύξηση της επιχειρησιακής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας».

«Το γεωπολιτικό περιβάλλον της Ελλάδας», συμπλήρωσε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, «και οι απειλές που αντιμετωπίζει στην περιοχή του Έβρου, στο Αιγαίο και ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο, μας υποχρεώνουν να είμαστε διαρκώς σε επιχειρησιακή εγρήγορση και να διατηρούμε την αποτρεπτική μας ικανότητα σε υψηλό επίπεδο».

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις και ο Στρατός Ξηράς», ανέφερε, «ανέκαθεν αποτελούσαν εγγυητή της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας της πατρίδας και προασπιστή των εθνικών συμφερόντων. Καθιστούν τη χώρα ισχυρό και αξιόπιστο σύμμαχο, που διαδραματίζει ενεργητικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις, αλλά και δύναμη αποτροπής για κάθε επίδοξο αντίπαλο».

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ανέφερε ότι αναμένεται να παραδοθούν στον ελληνικό Στρατό «1.200 M-1117 με 400 από αυτά να παραδίδονται απευθείας από τις ΗΠΑ το Φεβρουάριο του 2022 μετά την εκτέλεση των απαραίτητων ελέγχων (Joint Visual Inspection)».

«Τα οχήματα», προσέθεσε, «θα μας προσδώσουν αυξημένη ευελιξία και θα επαυξήσουν τις αμυντικές μας δυνατότητες» καθώς με την ενισχυμένη θωράκισή τους «παρέχουν προστασία στο πλήρωμά τους, όχι μόνο από οπλισμό μικρού διαμετρήματος αλλά και από νάρκες και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, προσφέροντάς μας επιπλέον δυνατότητες ασφαλούς ταχείας διείσδυσης και εκτέλεσης ελιγμών σε κάθε είδους έδαφος».

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, στον χαιρετισμό του, στάθηκε στην έμφαση που δίνουν οι ΗΠΑ στη συμμαχία τους με την Ελλάδα ενώ εξέφρασε την τιμή και τη χαρά του «για την πρόοδο σε επίπεδο διαλειτουργικότητας ανάμεσα στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας και των ΗΠΑ». «Αυτή η διαλειτουργικότητα», συνέχισε, «επιδεικνύεται κάθε εβδομάδα σε όλη την επικράτεια της Ελλάδας με κοινές ασκήσεις».

Για την προμήθεια των οχημάτων M-1117, ανέφερε ότι πρόκειται για μια «πολύ μεγάλη συναλλαγή» που όταν ολοκληρωθεί «θα αντικατοπτρίζει μια μεταφορά εξοπλισμού αξίας σχεδόν $ 1 δισεκατομμυρίου-και για την ακρίβεια $ 987 εκατομμυρίων-προς την Ελλάδα με μηδενικό για τη χώρα κόστος».

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν για την επιτυχία της συμφωνίας προμήθειας των οχημάτων M-1117 ενώ τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι ισχυρός και αξιόπιστος εταίρος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ». Εξέφρασε, δε, τη βεβαιότητά του ότι σύντομα θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την «ένταξη και των υπολοίπων οχημάτων στον ελληνικό Στρατό».