Ο Ελληνικός Στρατός (ΕΣ) σύντομα θα αρχίσει να παραλαμβάνει τα πρώτα ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα M-1117 Guardian από τις ΗΠΑ. Από τη στιγμή της ανακοίνωσης της απόκτησης των οχημάτων καταγράφηκαν πολλές απόψεις σχετικά με τη διάθεση και χρήση τους: Σε μονάδες αναγνωρίσεων, στην 29η Ταξιαρχία Εσωτερικής Ασφάλειας στη Θράκη, στη Στρατονομία, ως διοικητικά οχήματα κ.ά. Κατά την άποψη μας υπάρχει ένας ρόλος των M-1117 Guardian τον οποίο θα πρέπει να εξετάσει και να αξιολογήσει σοβαρά ο ΕΣ: Αυτός του οχήματος παροχής πυρών υποστήριξης, όπου το όχημα είναι εφοδιασμένο με πυροβόλο των 90 χιλιοστών.

Βέβαια τα οχήματα δεν αναπτύχθηκαν γι’ αυτό το ρόλο, αλλά αυτό να σημαίνει ότι, με τον κατάλληλο οπλισμό, δεν μπορούν να υπηρετήσουν έναν τέτοιο ρόλο. Τα M-1117 Guardian αναπτύχθηκαν πρωτίστως για περιπολίες και συνοδεία, για χρήση από την Αμερικανική Στρατονομία. Δεν αναπτύχθηκαν δηλαδή ως οχήματα μάχης πρώτης γραμμής. Ωστόσο, ενσωματώνουν ανεξάρτητο σύστημα ανάρτησης, για μεγαλύτερη ευελιξία, και αυξημένο επίπεδο προστασίας με την ενσωμάτωση κεραμικής θωράκισης εξωτερικά, πάνω από την εργοστασιακή θωράκιση, και προστατευτικού πλέγματος (Spall Liner) στο εσωτερικό, για μεγαλύτερη προστασία από θραύσματα. Έχουν δηλαδή αξιόλογο επίπεδο προστασίας. Δεν είναι τυχαίο ότι η δράση τους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ αποδείχθηκε αποτελεσματική.

Οι αναφορές διαφόρων μονάδων της Αμερικανικής Στρατονομίας και του Στρατού, για τα M-1117 Guardian, είναι θετικές ως προς την ανθεκτικότητα τους από πυρά όπλων μικρού διαμετρήματος, ναρκών και αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών και από προσβολές αντιαρματικών κατηγορίας RPG. Στην περίπτωση των RPG η επιβίωση του πληρώματος και του οχήματος εξαρτάται από τη γωνία της προσβολής-πρόσκρουσης, καθώς τα οχήματα δεν έχουν κάθετες επιφάνειας, αλλά επιφάνειες σε σχήμα «V», οι οποίες εκτρέπουν μέρος της εκρηκτικής ισχύος του επερχόμενου RPG, πάντα όμως ανάλογα με τη γωνία της προσβολής-πρόσκρουσης. Στην περίπτωση άμεσου πλήγματος RPG η επιβίωση του πληρώματος είναι συνάρτηση του σημείου του οχήματος που θα δεχθεί το πλήγμα.

Οι ίδιες αναφορές ωστόσο κάνουν λόγω για αρκετές περιπτώσεις ντεραπαρίσματος του οχήματος (σε δύο περιπτώσεις σημειώθηκαν και θάνατοι, μετά τα περιστατικά αυτά η κατασκευάστρια εταιρία Textron σταθεροποίησε τους πύργους με 15 επιπλέον βίδες σε ισάριθμα σημεία). Σύμφωνα με την Textron το M-1117 Guardian έχει σχεδιαστεί για (τυπικές) αποστολές που περιλαμβάνουν 50% κίνηση σε άσφαλτο, 30% κίνηση σε χωματόδρομο και 20% κίνηση σε ανώμαλο έδαφος. Μπορεί να διαβεί υδάτινο κώλυμα ή κάθετο εμπόδιο μέγιστου βάθους ή ύψους 1,5 μέτρου, να ανέβει ανηφόρα με μέγιστη κλίση 60% και να κινηθεί σε δρόμο ή σε επιφάνεια με μέγιστη πλευρική κλίση 30%. Η απόσταση του δαπέδου του οχήματος από το έδαφος είναι 46 εκατοστά.

Επιστρέφοντας στο αντικείμενο του άρθρου, το M-1117 Guardian με πυροβόλο των 90 χιλιοστών παρουσιάστηκε από την Textron τον Οκτώβριο του 2013, υπό το όνομα MSFV (Mobile Strike Force Vehicle). Η έκδοση MSFV αναπτύχθηκε κατόπιν σχετικού αιτήματος του Αφγανικού Στρατού για ένα ελαφρύ όχημα με ικανή ισχύ πυρός σε αντιαρματικό ρόλο και ρόλο υποστήριξης πεζικού. Στην έκδοση MSFV το M-1117 Guardian ενσωματώνει το πυροβόλο CSE 90LP (Low Pressure) των 90 χιλιοστών της Cockerill. Το πυροβόλο είναι ενσωματωμένο σε πύργο δύο ατόμων, μαζί με συζυγές πολυβόλο των 7,62 χιλιοστών ή αυτόματο εκτοξευτή βομβίδων των 40 χιλιοστών. Ο πύργος ενσωματώνει σύστημα ελέγχου πυρός, ικανότητα βολής ημέρα και νύχτα, βαλλιστικό υπολογιστή και αποστασιόμετρο λέιζερ.

Σύμφωνα με την Cockerill το πυροβόλο CSE 90LP μπορεί να εκτελέσει ευθεία βολή σε απόσταση 6 χιλιομέτρων με κλίση 30ο, δηλαδή είναι ιδανικό για τακτική χρήση από μονάδα επιπέδου Τάγματος και κάτω. Ο πύργος κινείται ηλεκτρομηχανικά και είναι προστατευμένος από φυσίγγια διαμετρήματος 7,62 χιλιοστών, ενώ μπορεί να δεχθεί επίπεδο προστασίας από το επίπεδο STANAG 4569-level 1 (το ελάχιστο) έως το επίπεδο STANAG 4569-level 4 (το μέγιστο). Το πυροβόλο CSE 90LP μπορεί να χρησιμοποιήσει μια σειρά πυρομαχικών, κατά διαφορετικών στόχων, παρέχοντας έτσι στον Διοικητή εύρος επιχειρησιακών επιλογών, ως προς την επιλογή και την προσβολή στόχων (ελαφρά οχήματα, προσωπικό, οχυρώσεις). Πιο συγκεκριμένα το πυροβόλο CSE 90LP μπορεί να χρησιμοποιήσει:

1/ Πυρομαχικά κινητικής ενέργειας APFSDS-T (Armor-Piercing Fin-Stabilized Discarding Sabot-Tracer) με ικανότητα διάτρησης θωράκισης τύπου RHA (Rolled Homogenous Armor) μέγιστου πάχους 100 χιλιοστών.

2/ Πυρομαχικά υψηλής εκρηκτικότητας HEAT-T (High-Explosive Anti-Tank-Tracer) με ικανότητα διάτρησης θωράκισης τύπου RHA πάχους 130 χιλιοστών.

3/ Πυρομαχικά HESH-T (High Explosive Squash Head-Tracer) κατά οχυρωματικών θέσεων, τοίχων και ελαφρών οχημάτων.

4/ Πυρομαχικά κατά προσωπικού, με φονική ακτίνα 15 μέτρα από το σημείο της πρόσκρουσης.

5/ Πυρομαχικά καπνογόνα και πυρομαχικά διαμετρήματος 14,5 ή 20 χιλιοστών για εκπαιδευτικούς λόγους.

Η απόκτηση των M-1117 Guardian θα αποδώσει στον ΕΣ ένα όχημα, θωρακισμένο μεν, αλλά όχι για την πρώτη γραμμή μάχης. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι είναι άχρηστα και κακώς θα τα αποκτήσουμε. Είναι οχήματα σχετικά μικρής ηλικίας (η ανάπτυξη τους ξεκίνησε το 1995, ενώ η παραγωγή τους ξεκίνησε το 1999) και ο ρόλος τους είναι υποστηρικτικός, σε αποστολές όπως η περιπολία, η ασφάλεια και η συνοδεία. Όμως, η ενσωμάτωση του πυροβόλου των 90 χιλιοστών θα επιτρέψει στα οχήματα να εκτελούν κι άλλες αποστολές όπως αντιαρματικές ή αποστολές παροχής πυρών υποστήριξης σε Τάγματα Πεζικού, υποστήριξης προσπάθειας αντιμετώπισης αποβατικών ενεργειών σε νησιά κι άλλες αποστολές που απαιτούν υποστηρικτικά πυρά.