Με την παρουσία τριών μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας στην επετειακή αεροπορική «παρέλαση», αεροπορική επίδειξη στην πραγματικότητα, για τη συμπλήρωση των 70 ετών από την ανεξαρτησία και τη δημιουργία του Κράτους του Ισραήλ το 1948, επισφραγίστηκε με τον καλύτερο τρόπο η στενότατη συνεργασία μεταξύ των δύο φίλων Αεροποριών.

Γράφει ο Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης για την εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»

Μια εξαιρετική συνεργασία που λίγες βδομάδες πιο νωρίς επιβεβαιώθηκε με τον καλύτερο τρόπο, όταν οι Αεροπορικές Δυνάμεις του Ισραήλ, αν και δεν είχαν προγραμματίσει φέτος να συμμετάσχουν στη μεγάλη διακλαδική, πολυεθνική άσκηση «Ηνίοχος», που διοργανώθηκε από την ΠΑ, εντούτοις-κυριολεκτικώς την τελευταία στιγμή και σε ένδειξη τιμής προς την ελληνική ΠΑ, αποφάσισαν να συμμετάσχουν την τελευταία εβδομάδα και σε συγκεκριμένα σενάρια και αποστολές.

Αυτό φυσικά δεν ξεχάστηκε από ελληνικής πλευράς. Και «ξεπληρώθηκε» με την πρώτη ευκαιρία, κατά τις εκδηλώσεις για την επέτειο των 70 ετών από τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ και τη συμμετοχή στη λαμπρή αεροπορική επίδειξη που πραγματοποιήθηκε πάνω από το Τελ Αβίβ.

Μία επίδειξη, που εκτός από την παρουσία της τριάδας των μαχητικών αεροσκαφών F-16C Block.52+ της ιστορικής 340 Μοίρας «Αλεπού» της 115 Πτέρυγος Μάχης της Αεροπορικής Βάσεως της Σούδας (που εμφανίζονται στο 01:57 του επισυναπτόμενου βίντεο να «ανοίγουν» τιμητικώς την αεροπορική επίδειξη της ισραηλινής αεροπορίας) είχε ως κορυφαία της στιγμή την για πρώτη φορά δημόσια παρουσίαση μίας τριάδος νέων υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών F-35, που εντάχθηκαν σχετικώς προσφάτως στις Αεροπορικές Δυνάμεις του Ισραήλ.

Πηγή: www.parapolitika.gr