Στην υλοποίηση ενός μεγάλου εξοπλιστικού προγράμματος με γνώμονα την αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής της ΕΛ.ΑΣ αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και πρώην Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ Κωνσταντίνος Τσουβάλας.

«Τους τελευταίους 18 μήνες το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η ΕΛΑΣ υλοποιούν ένα εξαιρετικά μεγάλο και φιλόδοξο σχέδιο για τον εξοπλισμό των αστυνομικών υπηρεσιών. Μέσα σε 18 μήνες έχουν γίνει όσα δεν έγιναν 18 χρόνια», σημείωσε ο κ. Τσουβάλας.

Για το 2021 ο γενικός γραμματέας ανέφερε ότι το υπουργείο έχει «ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, περίπου στα 23.000.000 ευρώ, για αγορά μηχανοκίνητου επιχειρησιακού εξοπλισμού», στον οποίο εκτός των άλλων συμπεριλαμβάνονται:

– 40- 80 περιπολικά με ειδικά διαμορφωμένο ειδικό κλωβό για μεταφορά κρατουμένων και προσαχθέντων με κορονοϊό, ή άλλα λοιμώδη νοσήματα ή υπόνοια ότι πάσχουν από κάποιο νόσημα,

– 4 ασθενοφόρα για την ΕΛΑΣ,

– 5 θωρακισμένα οχήματα σαν αυτά που επιχείρησαν στον Έβρο τον περασμένο Μάρτιο,

– 4 ειδικά επιχειρησιακά αυτοκίνητα για ειδικές δράσεις, όπως αυτά που επιχείρησαν επίσης στον Έβρο τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο.

«για πρώτη φορά, από το 1999, θα διατεθούν τα απαιτούμενα κονδύλια για την πλήρη και ολική ανακατασκευή των επιχειρησιακών λεωφορείων, των Διευθύνσεων Επιχειρήσεων Αττικής και Θεσσαλονίκης, που είχαν αγοραστεί την περίοδο μέχρι το 2003»

Για το πρόγραμμα που υλοποιήθηκε το 2020 ο γενικός γραμματέας ανέφερε ότι, εκτός από 2.450 οχήματα όλων των τύπων, που αποκτήθηκαν μέσω διαγωνισμών ή κατασχέσεων, από τον πρώην ΟΔΔΥ, διατέθηκαν περίπου 20.000.000 για αγορά επιχειρησιακού εξοπλισμού και ατομικών εφοδίων προστασίας των αστυνομικών, «που δεν είχαν αγοραστεί την τελευταία 15ετία». «Ικανοποιήθηκαν όλα τα αιτήματα των αστυνομικών και των συνδικαλιστικών φορέων» είπε ο κ. Τσουβάλας. Μεταξύ του εξοπλισμού που αγοράστηκε το 2020 ο κ. Τσουβάλας ανέφερε ενδεικτικά: 23.000 αλεξίσφαιρα γιλέκα, πάνω από 8.000 επιχειρησιακές στολές, πλήρης εξοπλισμός για 4.000 δικυκλιστές σε όλη την Ελλάδα.

Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας υλοποιεί ένα από τα μεγαλύτερα εξοπλιστικά προγράμματα Οι Υπηρεσίες του Σώματος εφοδιάζονται με (15.690) αλεξίσφαιρα γιλέκα, (675) περιπολικά οχήματα και μεγάλο αριθμό ατομικών εφοδίων και λοιπού τεχνικού και υποστηρικτικού εξοπλισμού Αναβαθμίζεται σημαντικά η επιχειρησιακή ετοιμότητα και ανταπόκριση των αστυνομικών Υπηρεσιών σε όλη τη χώρα Εξειδικευμένο επιχειρησιακό εξοπλισμό παρέλαβε και η Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα (Ε.Κ.Α.Μ) Ο προϋπολογισμός του εξοπλιστικού προγράμματος, που ξεπερνά τα 31 εκ. ευρώ, καλύπτεται από πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού 2020, προγράμματα Ε.Σ.Π.Α. και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας.

Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας υλοποιεί ένα από τα μεγαλύτερα εξοπλιστικά προγράμματα, με προϋπολογισμό που ξεπερνά συνολικά τα (31.000.000) ευρώ. Περιλαμβάνει την προμήθεια (675) οχημάτων, (15.690) αλεξίσφαιρων γιλέκων, καθώς και μεγάλου αριθμού ατομικών εφοδίων (επιχειρησιακές στολές, προστατευτικά κράνη, άρβυλα υψηλής και χαμηλής θωράκισης, χειροπέδες κ.λπ.) και άλλου τεχνικού και υποστηρικτικού εξοπλισμού (θερμικές κάμερες, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αλκοολόμετρα κ.λπ.). Ο παραπάνω εξοπλισμός κατανέμεται σε όλη τη χώρα, με βάση τις επιμέρους λειτουργικές ανάγκες των κατά τόπους αστυνομικών Υπηρεσιών καθώς και τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.

Όσον αφορά στα (675) αυτοκίνητα, κατανέμονται σε μάχιμες Υπηρεσίες πρώτης ανταπόκρισης σε όλη τη χώρα, όπως Άμεση Δράση, Αστυνομικά Τμήματα, υπηρεσίες Τροχαίας κ.λπ. ως εξής:

(114) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
(80) στην Αττική,
(68) στη Θεσσαλία,
(63) στο Νότιο Αιγαίο,
(60) στη Θεσσαλονίκη,
(48) στην Κεντρική Μακεδονία,
(42) στο Βόρειο Αιγαίο,
(41) στην Ήπειρο,
(41) στην Κρήτη,
(39) στη Δυτική Ελλάδα,
(33) στη Δυτική Μακεδονία,
(20) στη Στερεά Ελλάδα,
(20) στην Πελοπόννησο και
(6) στα Ιόνια Νησιά.

Σημειώνεται ότι από αρχές του έτους έχουν παραληφθεί συνολικά (1.453) οχήματα, μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών, προγραμμάτων Ε.Σ.Π.Α. και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται σε μεγάλο βαθμό η ανανέωση του στόλου των οχημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα (Ε.Κ.Α.Μ.) για τις ανάγκες της επιχειρησιακής της αποστολής παρέλαβε:

 • (14) οχήματα μεταφοράς προσωπικού κ αι μέσων,
 • αλεξίσφαιρα κράνη, γιλέκα μάχης – αλεξίσφαιρες πλάκες,
 • βοηθητικά ηλεκτρονικά σκοπευτικά για τυφέκια,
 • επιχειρησιακές φόρμες και βοηθήματα νυκτερινής παρατήρησης nightvision ,
 • αλεξίσφαιρες ασπίδες,
 • ειδικά φυσίγγια, αποστασιόμετρα, ανεμόμετρα για ελεύθερους σκοπευτές και
 • σχοινιά καταρριχήσεων με τα παρελκόμενά τους.

Όσον αφορά στα 31 εκ. του προϋπολογισμού του εξοπλιστικού προγράμματος προέρχονται:

(18.450.445) ευρώ από πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού τρέχοντος έτους,
(5.715.124) ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας,
(5.091.045) ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη, ενώ από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020, των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων των Περιφερειών για την Ενεργητική Οδική Ασφάλεια, προέρχονται:

(955.167) ευρώ από Περιφέρεια Θεσσαλίας ,
(590.293) ευρώ από Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και
(390.602) ευρώ από Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Σημειώνεται ότι, με το μεγάλο αυτό εξοπλιστικό πρόγραμμα του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, αναβαθμίζεται αισθητά η επιχειρησιακή ετοιμότητα και ανταπόκριση των αστυνομικών Υπηρεσιών, σε όλη τη χώρα και βελτιώνεται το επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχεται στους πολίτες, στον τομέα της ασφάλειας.

Comments

 1. Πρέπει να γινουν περισσότερα..
  Τα σαραβαλο λεωφορεια που θα συντηρησουν και παρουσιαζουν σαν επιτυχια ειναι το λιγοτερο 20 + ετων και σε καποιες περιπτωσεις ακομη παλαιοτερα χωρις θωρακισμενα τζαμια η προστάσια ελαστικων η run flat ,με μεγαλη καταναλωση ,εκπομπες ρυπων και συχνες βλαβες και κανεναν ειδικοποιημενο εξοπλισμο.
  Αντι να αντικατασταθουν ακομη και με μεταχειρισμενα δεκαετιας απο χωρες ΕΕ τα οποια θα μετασκευαστουν καταλληλα διατηρουνται ακομη σε υπηρεσια χωρις οριζοντα αντικαταστασης η προγραμματισμο για αυτο.
  Η αναγκη φυσικα για νεες κατασκευες παραμενει και θα ηταν η ιδανικη μεσω εγχωριας κατασκευης απο τα ΕΑΣ.
  Τουλαχιστον 60 και περισσοτερα απαιτουνται και για μετακινησεις με ασφαλεια σε περιοδους κρισεων σε εσχατιες της χωρας αλλα οι αρμοδιοι αδιαφορουν.
  Μη φονικος οπλισμος ειναι αγνωστος στους ευθυνοφοβους της ΕΛΑΣ και του ΥΠΠΟ μαζι με τον υπουργο που τιμα τους αγωνες των αριστερων αντι να παει πακετο σπιτι του, και ετσι ο μεσος αστυνομικος τρωει ξυλο και διακινδυνευει την σωματικη του ακεραιοτητα επειδη η υπηρεσια δεν του δινει το αυτονοητο δικαιωμα να υπερασπιστει τον εαυτο του οπως σε καθε πολιτισμενη χωρα του πλανητη απο τους κακοποιους με χρηση αν το κρινει φονικης βιας.
  Συνεπως οπως και με την φαρσοκωμωδια των αοπλων αστυνομικων των πανεπιστημιων οι κοινοι αστυνομικοι δεν εχουν τα μη φονικα μεσα για συλληψεις απεναντι σε επιθετικους απειθεις η αοπλους αλλα επικινδυνους παραβατες .
  Οποτε η πολιτεια οχι μονο απαγορευει την χρηση του υπηρεσιακου οπλου στον αστυνομικο με βαρυτατες κυρωσεις αν το αποτολμησει ακομη και νομιμη αμυνα αλλα δεν δινει και την αυτονοητη μηφονικη εναλλακτικη κλεινοντας υπουλα το ματι στους αγαπημενους της εγκληματιες κυριως ροζ αποχρωσης που αλωνιζουν φυσικα αποφυλακιζομενοι αεναως ,αν συλληφθουν ,με πληρη συνενοχη των αλωμενων δικαστηριων και των ψευδολειτουργων τους.
  Tazers,stun guns,σπρει CS η πιπεριου απουσιαζουν αφου ουτε καν νομικο πλαισιο χρησης δεν εχουν φροντισει να δημιουργησουν οι ανικανοι λογω φοβου της αριστερης μαφιας και των αναρθρων κραυγων της, που οριζει παρασκηνιακα τα παντα στην χωρα επηρεαζοντας τα μυαλα και τις καρδιες των κατοικων της.
  Επιπροσθετα κανεις δεν ασχολειται με τον οπλισμο των αστυνομικων η την αρτια εκπαιδευση σε βολες.
  Η απουσια λειοκανων στα περιπολικα και ικανου αριθμου οπλων ικανου διαμετρηματος ωστε να αντιμετωπιστει η βαρια εγκληματικοτητα συμμοριων με Καλασνικοφ και αλλων αδιστακτων κακοποιων που σκοπο εχουν να σκοτωσουν.
  Χωρια ενοπλες εξεγερσεις αλλοδαπων πυρηνων στα πλαισια αστικου πολεμου στο ορατο μελον σε ευαισθητες περιοχες της χωρας μετην βεβαιη βοηθεια εξωελλαδικων δυναμεων.
  Η στρατιωτικη επεμβαση σετετοια περιτωση θαηταν προωρη και ισως επιταχυνε εξελιξεις εις βαρος μας αρα η αστυνομικη παρεμβαση με τα καταλληλα μεσα θα ηταν η ιδανικη για αποκλιμακωση και εξουδετερωση σχεδιων.
  Ελα ομως που τα μεσα δεν υπαρχουν!
  Αρα και η αντιδραση θα ειναι δυσαναλογη των απαιτησεων .
  Μεταγγισεις μεσων αποτον ΕΣ ειναι χρονοβορες και ανεπαρκεις αφου δεν καλυπτουν την απαιτηση εξοικειωσης και εκπαιδευσης σε δογματα και τακτικες .
  Συνεπως τι θα συμβει;
  Σημερα η αμυνα του μεσου στελεχους ειναι εναπιστολακι των 9mm και το γνωστο MP-5.
  Ανεπαρκεστατα και τα δυο πλην εγγυς αυτοαμυνας.
  Σε σοβαρες χωρες υπαρχουν στη διαθεση των υπηρεσιων περιπολικα με θωρακισμενα παρμπριζ καιενθετα θωρακισης στις πορτες για καλυψη σε ενδεχομενη εξοδο απο το οχημα σε ανταλλαγη πυρων που φυσικα δεν μπορει να γινει απο το εσωτερικο του οχηματος .
  Οπλοβαστοι, gps,και καμερες καταγραφης στα οχηματα και τους αστυνομικους ειναι προαπαιτουμενα σοβαρων υπηρεσιων και οι μπαχαλων.Και ατομικα micro drones εσχατως.
  Εδω περα βρεχει.
  Η απουσια ικανου αριθμου μοτοσυκλετων ομογενοποιησης και Χωροφυλακης αφου η ΕΛΑΣ δεν μπορει να αστυνομευσει την υπαιθρο ουτε να εχει αναλογο βαθμο στρατιωτικοποιησης που απαιτει το εργο αποτελει κρισιμο κενο ασφαλειας ενω τα υποστελεχωμενα πολυδυναμα αστυνομικα τμηματα και η διαθεση χιλιαδων σε υπηρεσιες φυλαξης επωνυμων κηφηνων η γηπεδων μεχρι προσφατα αποτελουν τον καρκινο του σωματος ,δημιουργωντας ασυνεχειες στο εργο και ελλειψεις στηην ικανοτητα παρουσιας και προληψης του εγκληματος για τον απλο πολιτη.
  Ειναι λοιπον προκληση να γινονται τα ελαχιατα αυτονοητα και να επαναπαυομαστε η να πανηγυριζουμε για αυτα επειδη οι τελευταιοι αλητες ειχαν μισος για την στολη και τα αφησαν ολα παρατημενα.
  Το κοστος για τα παραπανω ειναι αμελητεο σε σχεση με το αποτελεσμα, οι πληρωμες αν υπηρχε σχεδιο θα επιμεριζονταν ανα ετος και η εκποιηση των κατασχεμενων υπερ αποκτησης υλικου επρεπε να ειναι ο κανονας.
  Ουτε φυσικα εκμεταλλευομαστε η διεκδικουμε πληρως επιχορηγησεις της ΕΕ για αγορα συστηματων .
  Αληθεια τι απεγιναν τα χιλιαδες Τουρκικης προελευσης κατασχεμενα τυφεκια και λειοκανα μαζι με τα εκατομμυρια φυσιγγια στα κοντεινερ του τελωνειου ;
  Γιατι δεν παραχωρουνται στην ΕΛΑΣ και τον ΕΣ κλεινοντας τεραστια εξοπλιστικα κενα;
  Ποσα χρονια χρειαζονται και αυτα μεχρι να τα ανακαλυψει καποιος ασχετος και να τα αποδεσμευσει απο την σκουρια της αχρησιας;
  Οπως εγινε με τα MRAP Typhoon;

 2. Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι αύριο θα έρθει σύσσωμη η αμερικανική αστυνομία με όλο τον εξοπλισμό της ή η Γερμανική ή η Γαλλική ή όποιο άλλο ανεπτυγμένο κράτος θέλετε δεν θα αλλάξει τίποτα με την εγκληματικότητα, γιατί απλά δεν θα έχουν αλλάξει οι νόμοι, οι δικαστές, οι φυλακές, τα ΜΜΕ. Το μόνο που θα γίνει στην παραπάνω περίπτωση είναι να πάνε κατηγορούμενοι οι αστυνομικοί των παραπάνω δυτικών χωρών για υπερβάλλοντα ζήλο και κατάχρηση εξουσίας κλπ.
  Ναι υπάρχει μέγιστο θέμα εξοπλισμού, αλλά αυτή η χώρα πάντα τα κατάφερνε με υποδεέστερο εξοπλισμό σε σχέση με τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Σουηδία. Απλά όταν δε δαπανάς τα χρήματα που δίνει η Σουηδία για την Αστυνομία της, το δικαστικό σύστημα, τις φυλακές της κλπ, όταν δεν έχεις την παιδεία του σουηδικού λαού, δεν μπορείς να έχεις νόμους πολύ πιο χαλαρούς από τη Σουηδία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *