Η ανάγκη αναζωογόνησης της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας είναι ένα ζήτημα κρίσιμης σημασίας, που ήρθε σε πρώτο πλάνο τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα λόγω των γεωπολιτικών αναταράξεων στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Εκδόθηκε χθες η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφορικά με την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, τα οποία είχε καταθέσει η ΟΝΕΧ με αντικείμενο την επικείμενη συμφωνία μεταξύ ΕΑΣ και MSM του ομίλου CSG. Ειδικότερα με το υπ’ αριθμόν Μ10/13.1.2925 δια τακτικό βούλευμα αποφάσεως απορρίπτονται τα ασφαλιστικά μέτρα της ONEX. Σημειώνεται πως θα ακολουθήσει και μια ακόμη τακτική δικάσιμος εντός του Μαρτίου. Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ η ONEX δεν έχει έννομο συμφέρον ενώ η σχετική γνωμοδότηση του ΣτΕ θα δημοσιευτεί τις προσεχείς μέρες. H απόφαση του ΣτΕ δικαιώνει τη στρατηγική και τις πρωτοβουλίες της διοίκησης Νίκου Κωστόπουλου για είσοδο στρατηγικού επενδυτή στα ΕΑΣ προκειμένου να διασωθεί η κρατική αμυντική βιομηχανία, εξασφαλίζοντας παράλληλα την ικανότητα παραγωγής πυρομαχικών για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Η απόφαση του ΣτΕ υπογραμμίζει ότι οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν από τα ΕΑΣ και το ελληνικό δημόσιο μέσω των αρμόδιων Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ήταν απόλυτα νόμιμες. Αξίζει να τονιστεί πως με απαίτηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια διασφαλίστηκε πως η νέα εταιρεία θα μπορεί να παράγει όλα τα διαμετρήματα πυρομαχικών του Ελληνικού Στρατού. Ενδεικτικά σήμερα τα ΕΑΣ δεν είχαν την ικανότητα πλήρους παραγωγής πυρομαχικών όλων των διαμετρημάτων για τον Ελληνικό Στρατό.

Με την επένδυση μεταξύ των ΕΑΣ και της MSM διασφαλίζεται η διάσωση των ΕΑΣ, η διατήρηση των θέσεων εργασίας καθώς και η δημιουργία επιπρόσθετων και η αυτάρκεια σε πυρομαχικά των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει ειδικός όρος που αναφέρει την ανάληψη άμεσων ενεργειών προς κάλυψη των αναγκών σε πυρομαχικά των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα πλαίσια της παραγωγικής διαδικασίας. Υπενθυμίζεται, ότι στη συμφωνία μεταξύ ΕΑΣ και MSM προβλέπεται η δημιουργία μιας νέας εταιρείας της οποίας το 51% θα έχουν τα ΕΑΣ και το 49% η MSM του ομίλου CSG.

Σε αυτή ακριβώς την κατεύθυνση κινείται η πρώτη στην ιστορία της Ελλάδας σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα στον κλάδο της Άμυνας, ανάμεσα στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και έναν από τους κορυφαίους τεχνολογικούς και βιομηχανικούς ομίλους στην Ευρώπη. O όμιλος CSG, που θα επενδύσει περισσότερα από €50.000.000 στο εργοστάσιο των ΕΑΣ στο Λαύριο, αποτελεί τον 3ο μεγαλύτερο αμυντικό όμιλο της Ευρώπης και διαθέτει κορυφαία τεχνογνωσία σε τομείς, όπως η κατασκευή στρατιωτικών οχημάτων, οπλισμού, αεροδιαστημικών τεχνολογιών αλλά και πυρομαχικών μεγάλου διαμετρήματος. Έτσι, αυτή η κοινοπραξία αποτελεί μια φιλόδοξη και πολλά υποσχόμενη στρατηγική επένδυση στο μέλλον της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Η συνεργασία με τον όμιλο CSG αποτελεί μια ευκαιρία για την ενίσχυση της τεχνολογικής καινοτομίας, την απόκτηση εξειδικευμένης τεχνογνωσίας και την επιστροφή των ΕΑΣ σε μια αναπτυξιακή τροχιά. Ο τσέχικος βιομηχανικός κολοσσός, μάλιστα, στοχεύει στην επανάληψη του success story της Fábrica de Municiones de Granada (FMG) στην Ισπανία, στην οποία επένδυσε το 2020, καταφέρνοντας μέσα σε τέσσερα χρόνια να τριπλασιάσει το εργατικό δυναμικό της, να επεκτείνει την παραγωγή της και να αυξήσει σημαντικά τα έσοδα και τα κέρδη της.

Η εξασφάλιση Ευρωπαϊκής συγχρηματοδότησης, ύψους 30.000.000€ μέσω του προγράμματος A.S.A.P., φέρνει την Ελλάδα και τα ΕΑΣ στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής παραγωγής κρίσιμου αμυντικού υλικού. Σε συνδυασμό με την πρόσβαση στο διεθνές δίκτυο πελατών του ομίλου CSG, που διευκολύνει το άνοιγμα σε νέες αγορές, εγκαινιάζεται μια νέα, εξωστρεφής και πολύ ελπιδοφόρα σελίδα για την κρατική εταιρεία, που για χρόνια ήταν ζημιογόνος. Αναβαθμίζεται, δε, συνολικά ο γεωστρατηγικός ρόλος της Ελλάδας, καθώς αναμένεται να γίνει η δεύτερη, μόλις χώρα στην Ευρώπη που θα παράγει ΤΝΤ. Παράλληλα, θα ενισχυθεί και η θέση της χώρας ως αξιόπιστου εταίρου στους κόλπους του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού οι κοινές επενδύσεις και η ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων μπορούν να ενδυναμώσουν τις διμερείς σχέσεις με άλλες χώρες και να προωθήσουν τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η παρουσία του ομίλου CSG στην χώρα θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την στροφή 180ο που επιχειρεί η αμυντική μας βιομηχανία. Σε μια περίοδο που ο κλάδος γνωρίζει ιδιαίτερη ανάπτυξη διεθνώς, η Ελλάδα προχωράει μέσω των ΕΑΣ σε μια σύμπραξη-σταθμό με έναν κορυφαίο παίχτη της αμυντικής παραγωγής, στέλνοντας ένα πανίσχυρο μήνυμα για τις δυνατότητες της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Γιατί η κοινοπραξία ΕΑΣ-CSG είναι ένα σπουδαίο πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της ενεργοποίησης των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας για την αυτάρκεια σε κρίσιμο στρατιωτικό υλικό και την συνολική κάλυψη των μεγάλων αμυντικών αναγκών που έχει η πατρίδα μας.