Η ελληνοαμερικανική οργάνωση HALC (Hellenic American Leadership Council) και η αρμενοαμερικανική οργάνωση ANCA (Armenian National Committee of America) συνεργάζονται, σε επίπεδο άσκησης επιρροής (λόμπι), με στόχο την επιρροή όσο το δυνατόν περισσότερων μελών της Αμερικανικής Γερουσίας με τελικό σκοπό την αποτροπή της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-35 Lightning II στην Τουρκία.

Το κύριο και κοινό επιχείρημα Ελλήνων και Αρμενίων είναι ότι η απομάκρυνση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ και η απόφαση της να προμηθευτεί τα αντιαεροπορικά συστήματα S-400 από τη Ρωσία, σημαίνει ότι η Τουρκία μπορεί να χρησιμοποιήσει τα F-35 επιθετικά προς της Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ και της Αρμενία, ακόμα και εναντίων αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή. Ένα εξίσου σημαντικό επιχείρημα που τίθεται είναι και η πιθανότητα διαρροής κρίσιμων τεχνολογικών δεδομένων του F-35 προς τη Ρωσία ή το Ιράν.

Υπενθυμίζουμε ότι από τη στιγμή που έγινε γνωστή η συμφωνία Τουρκίας-Ρωσίας και την προμήθεια των S-400, αμερικανικές αμυντικές ιστοσελίδες, με επίκληση δηλώσεων υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Αμερικανικής Κυβέρνησης, έθεταν το θέμα ότι η προμήθεια των S-400 από την Τουρκία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το πρόγραμμα F-35.

Είναι σαφές ότι η πραγματική ανησυχία του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ είναι η πιθανότητα υποκλοπής κρίσιμων τεχνολογικών και επιχειρησιακών δεδομένων του F-35. Η τάση της Τουρκίας για ανεξαρτητοποίηση από τη Δύση, έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ προς την Τουρκία. Η Ουάσιγκτον λοιπόν ανησυχεί μήπως η επιχειρησιακή χρήση του F-35 υπό την «ομπρέλα» των S-400 επιτρέψει στην Τουρκία, ίσως και τη Ρωσία, να συλλέξει δεδομένα, τα οποία θα έθεταν σε κίνδυνο την τεχνολογική υπεροχή του F-35.

Φυσικά, μέχρι στιγμής δεν τίθεται θέμα ακύρωσης του προγράμματος F-35 για την Τουρκία ή άρνηση παράδοσης των υπό παράδοση αεροσκαφών, αλλά εάν η Τουρκία συνεχίσει να απομακρύνεται πολιτικά από τη Δύση, δεν αποκλείεται η Ουάσιγκτον να προβεί σε δυναμικές κινήσεις κατά της Τουρκίας, προκειμένου φυσικά να διαφυλάξει τα στρατηγικά της συμφέροντα.