Για όσους ασχολούμαστε χρόνια με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η πρόσφατη εξέλιξη στα ελληνοτουρκικά σύνορα δεν αιφνιδίασε. Δεν αιφνιδίασε και την κυβέρνηση, όπως αποδείχθηκε, καθώς η προσπάθεια εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού ζητήματος από την γειτονική χώρα, με το άνοιγμα των συνόρων για πρόσφυγες και παράτυπους μετανάστες, συνάντησε την ισχυρή αντίσταση της Ελλάδας.

Γράφει ο Γκολιδάκης Διαμαντής, Πολιτευτής ΝΔ Ά Θεσσαλονίκης, Καρδιολόγος, MD, PHD

Τα σύνορα «σφραγίστηκαν» με μια ταχύτατη κινητοποίηση ανδρών των σωμάτων ασφαλείας, αστυνομίας, στρατού, πυροσβεστικής, το ζήτημα διεθνοποιήθηκε με την επίσκεψη  αξιωματούχων της Ε.Ε παρουσία του πρωθυπουργού στη συνοριογραμμή και κυρίως οι πολίτες συσπειρώθηκαν, έτοιμοι σαν από καιρό να αντιμετωπίσουν την ασύμμετρη απειλή που εμφανίστηκε στις Καστανιές του Έβρου.

Μετανάστες κυρίως νεαρής ηλικίας και ανδρικού φύλου, οι οποίοι μεταφέρθηκαν με την βοήθεια της τουρκικής κυβέρνησης και στην συνέχεια εξοπλίστηκαν με δακρυγόνα, κόφτες και τελευταία με βόμβες μολότοφ, ώστε να καταφέρουν να διασπάσουν την άμυνα της χώρας μας.

Γεγονότα που αδιαμφισβήτητα βρίσκουν την πατρίδα μας ενισχυμένη στο εξωτερικό και στο εσωτερικό, εκθέτοντας την Τουρκία που πιεσμένη από το θράσος της wanna be περιφερειακής υπερδύναμη, προσπάθησε να εξάγει στην Ελλάδα μια κρίση για την οποία είναι συνυπεύθυνη (ποιος άραγε διεξάγει πολεμικές επιχειρήσεις σε έδαφος ξένης χώρας αυτήν την περίοδο, δημιουργώντας εκ νέου Σύριους πρόσφυγες;).

Ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας, βρίσκεται γεωπολιτικά στριμωγμένος ανάμεσα στους παραδοσιακούς συμμάχους του, το ΝΑΤΟ, τους οποίους φρόντισε να πικράνει με αποκορύφωμα την αγορά των  πυραύλων S400 και του «άσπονδου, όπως τελικά φαίνεται, νέου φίλου του, της Ρωσίας του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Δεν θα είμαστε εμείς τα θύματα της αδιέξοδης εξωτερικής πολιτικής του. Ισως ήρθε η ώρα για μία λιγότερο αμετροεπή εξωτερική πολιτική από πλευράς του Τούρκου προέδρου.

Και εμείς;;; Κάθε κρίση γεννά και μία ευκαιρία. Η Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό έχει την ευκαιρία να ενεργήσει με κινήσεις που θα της δώσουν χρόνο «διπλωματικής ανάσας» και ισχύος, ώστε να προετοιμαστεί κατάλληλα για πιθανή επικείμενη επιδείνωση της  γεωπολιτικής σύγκρουσης με την Τουρκία.

Ας μη γελιόμαστε: οι δυο χώρες έχουν συμφέροντα τα οποία συγκρούονται παντού. Η στρατηγική του κατευνασμού, φαίνεται ότι άνοιξε την όρεξη στην γείτονα χώρα, που εκλαμβάνει διαχρονικά οποιαδήποτε προσπάθεια διπλωματικής προσέγγισης εκ μέρους μας, ως ευκαιρία διεκδίκησης εκ μέρους της, των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, είτε αυτά αφορούν το Αιγαίο, είτε την ΑΟΖ, είτε την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

Οφείλουμε να ενδυναμώσουμε την διαπραγματευτική μας ισχύ δυναμώνοντας πρώτιστα τις ελληνικές θέσεις στους διεθνείς οργανισμούς, αλλά παράλληλα ενισχύοντας την αποτρεπτική  στρατιωτική μας ισχύ. «ένας Καλός διπλωμάτης αξίζει όσο ένα σύνταγμα πεζικού», όμως και «Αν θέλεις Ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο».

Η χρυσή τομή μεταξύ των δύο αυτών σοφών φράσεων, οφειλει να διέπει την στρατηγική μας από εδώ και πέρα. Είναι προφανές ότι επιθυμούμε επίλυση των διαφόρων μας με ειρηνικό τρόπο, όχι όμως ετεροβαρή ως προς τα ελληνικά συμφέροντα. Η ελληνική κοινωνία έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται ότι χρειάζεται ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε τον εξωτερικό κίνδυνο στα σύνορα. Με επανεξοπλισμό της πατρίδας μας με σύγχρονα πολεμικό υλικό, με ορθολογική διαχείριση των χρημάτων του Έλληνα φορολογούμενου-που δεν περισσεύουν-για την αποτελεσματική διαφύλαξη της ακεραιότητας των συνόρων αλλά και της εθνικής μας ασφαλείας.

Οφείλουμε να φανούμε αντάξιοι της κληρονομιάς των προγόνων μας. Έχουμε χρέος να διαφυλάξουμε αυτά που μας παραδόθηκαν, που δεν αφορούν μόνο τα ιστορικά όρια του σύγχρονου ελληνικού κράτους αλλά και τις αρχές, τις αξίες, τις παραδόσεις αλλά και την  του Ελληνισμού.

Η καρδιά της Ελλάδας χτυπάει στον Έβρο και τα νησιά μας. Θα υπερασπιστούμε την καλή της υγεία απέναντι στον «κορωνοιό» των διεθνών σχέσεων της περιοχής μας-Την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας.

Comments

 1. Πολιτευτής της ΝΔ!!

  Καλά όταν είσαι κομματάρχης βλέπεις παντού νίκες!

  Παπατζήδες και χαρτοκλέφτες με γραβάτες.

   1. Θα προσέχω τις διατυπώσεις την επόμενη φορά και θα είμαι πιο ήπιος.
    Αν και με αυτά που βλέπουμε και διαβάζουμε βγαίνουμε από τα ρούχα μας πολλές φορές από αγανάκτηση.

 2. Ο τουρκικός στρατός είναι ενα παράλληλο κράτος στην Τουρκία , που έφτιαξε γύρω από αυτον, ενα νεο ευρωπαικου τυπου κρατος το 1923 , ώστε μιμουμενο τα τοτε και τώρα ισχυρά κρατη της Ευρώπης GB , FR , D να γίνει ισοδύναμο με αυτα , στρατιωτικά και οικονομικά .Επι Ερντογάν αυτό που άλλαξε είναι οτι τώρα το πολιτικο κράτος έχει την ευθύνη να αποφασίσει τι θα κανει η Τουρκία για να πετύχει τους στόχους που έθεσε το στρατιωτικό κρατος. Ώστε αν τα κανει θάλασσα το πολιτικο κράτος π.χ. χρεοκοπήσει η οικονομία , το παράλληλο στρατιωτικό κράτος πολύ λίγο θα ζημιωθεί , έχει την δική του οικονομία . Οσο πλησιάζει και η εξοπλιστική του αυτονομια , τόσο ποιο άνετα θα νοιωθει το πολιτικο κρατος να πάρει μεγαλύτερα ρίσκα , αν δεν του βγουν τώρα , τι ειχαμε τι χάσαμε , δεν έχασε απο τα δικά της εδαφη , απλα δεν πέτυχε να αρπάξει από τους γείτονες και επειδή θα μείνει και πάλι ατιμώρητη η Τουρκία όπως και στο παρελθον , θα ξαναδοκιμασει , ποιος θα την σταματήσει; Ο Ε.Σ. με εσσο απόδοσης 50% ; Το ΠΝ με ηλεκτρονικά του «90; Δηλαδή απο την μια πλευρα εχει ς εναν στρατό που εξαρτάται απο το κράτος των Αθηνών που ξέρει να πετυχαινει μονο εκλογικές νίκες και απο την αλλη εχεις ενα στρατοκρατικο κράτος που ξέρει να πετυχαίνει στρατιωτικές , διπλωματικες , πολιτικές νικες.
  Στις εξετάσεις των Ιμίων το μοναδικό στο ειδος του κρατος- υπηρέτρια των ξενων , όπως αναμενόταν απέτυχε , στον χρόνο που μεσολάβησε δεν προετοιμάστηκε για τις νέες εξετάσεις στην ανοιχτη θαλασσα της ανατολικής μεσογείου , μάλιστα θα χρησιμοποιησει τα ίδια βοηθήματα (πλοια) των εξετάσεων στα Ίμια , ενω δυσκόλεψαν παρα πολύ οι τωρινες εξετάσεις. Κατα πως φαίνεται αν η Κύπρος είναι μακρια , στα Ίμια φυσάει δυνατός αέρας , θα δουμε το νεο επεισόδιο της ελληνικής κωμωδίας:
  -ΕΕ,ΗΠΑ: απαπαππαά μιτσοτάαακιιι όχι στα βαθιά (ανοιχτα της Μεσογειου) παιδι μου , γυρνα πίσω στα ρηχα (χωρικά ύδατα
  -μιτσοτακι: ναι μαμμμάαα

  Είναι πολλά τα λεφτά της ξένης προπαγανδας , έχουμε και κρίση……
  ΑΠΑΝΤΑΩ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ : GO HOME ASIAN TSABATZI’

 3. Το άρθρο γενικά καλά τα λέει. Μιλάει όμως και για επανεξοπλισμούς.
  Και αυτούς δεν τους βλέπουμε στον προϋπολογισμό που τρέχει.
  Και αυτό είναι ένα θέμα.
  ΜΙΑ ελπίδα υπάρχει. Να κατάλαβαν ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ οι κυβερνώντες ότι στον Έβρο έπαιξε ρόλο ΚΑΙ η πυγμή ΑΛΛΑ ΚΑΙ τα μέσα (αναγκαστήκαμε και σε μέσα δανεικά και ξένο προσωπικό). Και το ίδιο πρέπει να γίνει και στο Αιγαίο και την ΑΟΖ. Μόνο που εκεί, ακόμα και αν μας περισσέψει η πυγμή, τα μέσα απαιτούν πλήρη αναβάθμιση (με οποιοδήποτε τρόπο). Και εκεί, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι έχουμε πλέον και τον χρόνο.

 4. Το Τουρκικό δουλεμπορικό διέσχισε όλο το Αιγαίο μέχρι να φτάσει στη Κέα και δεν πήρε χαμπάρι κανείς,ξεφόρτωσε τους λάθρο και και όλα μια χαρά!
  Ούτε καν η ΕΥΠ που πιάστηκε πάλι στον ύπνο του διορισμένου αρχηγού με φωτογραφική τροπολογία από τον Κούλη.

  Κατά τα άλλα πανηγυρίζουν οι κυβερνώντες και τα φιλοκυβερνητικά φερέφωνα πως σφράγισαν τα σύνορα.

  Αλλά αφού ο ΣΚΑΙ λέει πως τα σύνορα είναι σφραγισμένα μάλλον έτσι θα είναι.

  https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A8%CE%9D%CE%9A%CE%9B%CE%99%CE%94%CE%9E-%CE%A464?inline=true

  Η κυβέρνηση του Κούλη προχώρησε στο διορισμό του δημοσιογράφου του ΣΚΑΙ στη ΡΑΕ.

  Καλές δουλειές με καλά λεφτά.

  1. Oπως τα λες φιλε Μιχαλη. Πανηγυριζουν οι «φίλαθλοι» του Κουλού, επειδη ξυπνησε επί τελους απο τον ληθαργο και διέταξε την απωθηση των λαθροεισβολεων στα χερσαια συνορα της χωρας, διοτι στα νησια περνούν ακομα ανενοχλητοι. Και το έκανε μονο οταν ειδε οτι το λαθρομεταναστευτικο θα τον οδηγουσε σε εκλογικη κατάρρευση.

   Προσεξε τη φρασεολογία του αξιοτιμου κυρίου πολιτευτού, ο οποίος τους αποκαλει με τον politically correct όρο «πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες», προφανώς διότι αν τους αποκαλέσει «λαθρομετανάστες» ο Κουλός θσ του βάλλει πιπέρι στο στόμα.

    1. Μου θυμίζουν τα παραπάνω σχόλια το διαχρονικό :»Δεν είπε ο Μεταξάς το ΌΧΙ αλλά ο Ελληνικός λαος». Προφανές βέβαια αν δεν έχεις παρωπίδες και εμπάθεια είναι το πρωτο. Οι ηγέτες λένε τα ΌΧΙ και ο λαός τα υποστηρίζει. Κατά αναλογία κι εδώ τα ίδια λοιπόν. Ο πρωθυπουργός διέταξε και ένστολοι και μη εφήρμοσαν τα διαταχθεντα. Αυτά για αυτούς που έχουν την γενναιότητα να τα παραδεχτούν.(Μία εβδομάδα πριν ήμουν εναντίον του για τους χειρισμούς στα νησιά και στους νησιώτες. Αναθεώρησε κι έδειξε ευελιξία) Μπορεί αύριο να μην τα πάει καλά, θα δείξει αν έχει συνέπεια και συνεχεια, προσωπικά πιστεύω ναι, θα δούμε. Αλλά μην είμαστε άδικοι και ερμηνεύουμε τα γεγονότα κατά το δοκούν!Να μην θυμίσω τι επικρατούσε πριν, εκτός αν κάποιοι δεν πηραν χαμπάρι τι γινόταν στο ξέφραγο αμπέλι επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

     1. Δεν μίλησε κανείς φίλε για τους προηγούμενους που επίσης τα έκαναν μπάχαλο.
      Ούτε και η σύγκριση μπορεί να γίνεται από το κακό στο χειρότερο ή και το αντίστροφο!
      Το πόσο καλά φυλάσσονται τα σύνορα το είδαμε λίγες μέρες πριν με το τουρκικό δουλεμπορικό που διέσχισε όλο το Αιγαίο και κανείς δεν το πήρε χαμπάρι παρά μόνο όταν ξεφόρτωσε τους λάθρο στην Κέα.
      Από τα νησιά έρχονται συνέχεια λαθρο κατά τα άλλα τα σύνορα φυλάσσονται!

     2. Μαλλιστα. Ο Κουλός λοιπον ειπε ΟΧΙ στους λαθροεισβολεις, ως αλλος Μεταξάς!

      Και γιατι δεν το ελεγε απο τις 9/7/2019 μεχρι τις 26/2/2020; Και γιατι το λεει στον Εβρο μονο, αλλα οχι και στα νησια; Και τι κανει με τους λαθορεισβολεις που ειναι ηδη εδω; Διοτι αυτους τους εχει στα ωπα ωπα απο οτι ακουγεται.

 5. ΔΗΛΑΔΗ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΥΤΟΣ,ΣΑΣ ΠΕΙΡΑΞΕ ΤΟΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΕΥΤΗΣ?ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΔΕΝ ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝ?ΕΔΩ ΠΑΡΟΜΟΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕ ΚΟΡΩΝΟΙΟ..ΕΧΕΤΕ ΔΕΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΟ?ΕΛΕΟΣ,ΜΙΑ ΖΩΗ ΤΟ ΠΟΤΗΡΙ ΜΙΣΟΓΕΜΑΤΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  1. Στα λόγια στην πράξη κάνουν τα ακριβώς αντίθετα όμως.
   Και εν πάση περίπτωση δεν μπορούνε να μιλάνε για «νίκες» όταν το τουρκικό δουλεμπορικό διασχίζει το Αιγαίο και δεν παίρνει χαμπάρι κανείς παρά μόνο όταν ξεφορτώνει τους λαθρο στην Κέα!
   Δεν μπορεί να μιλάνε για «νίκες» από τη στιγμή που στα νησιά φτάνουν καθημερινά νέοι μπολιαστές.
   Και τέλος δεν μπορεί να μιλάνε ευκαιρίες από την κρίση αυτοί που χρεοκόπησαν την Ελλάδα.
   Όλοι αυτοί έχουν ξεσκίσει την Ελλάδα ποικιλοτρόπως και σήμερα στη θεωρία παριστάνουν τους ειδήμονες.

 6. Ας ασχοληθει καλυτερα ο κυριος Διαμαντης με την ειδικοτητα του σαν Γιατρος και ας αφησει αυτου του ειδους τα αρθρα γιατι και το κομμα του εκθετει και εμας νευριαζει.Οταν διαβαζεις οτι τουρκικο εμπορικο εκανε τουρ στο Αιγαιο με 193 λαθρο συνοδευομενο απο φρεγατα του ΤΝ τους οποιους αποβιβασε-προσαραξε σε Ελληνικο νησι και κανεις δεν εκανε τιποτα (δεν νομιζω οτι δεν υπηρχε πληροφορια) ειναι να εξαγριωνεσαι.Εκει στη ΝΔ πρεπει να διαλεξουν πιανου τα συμφεροντα θελουν να εξυπηρετησουν, των συριζαιων, ΜΚΟ και οργανωσεις του Σορος η του Ελληνικου εθνους;

 7. Μια παρενεση.
  Καλό θα ήταν να σταματήσουν να υπερβαλλουν και αυτοί που πανηγυρίζουν και αυτοι που τα μηδενιζουν ολα.
  Αυτό που έγινε το τελευταίο διάστημα στον Έβρο και στα νησιά ήταν απλώς ο πρώτος γύρος ας μην γελιόμαστε.
  Σε αυτόν τον πρώτο γύρο λοιπόν με τους απέναντι, η χώρα και η κυβέρνηση, (είναι η χώρα όλων μας και η κυβέρνηση όλων μας ας μην το ξεχνάμε αυτό) με τις οποίες αστοχίες και λάθη αντέδρασε σωστα, και στον μεν Έβρο ο σουλτάνος μέχρι τώρα έχει φάει τα μούτρα του, στα δε θαλάσσια σύνορα μας ας πούμε ότι έχουν σφήξει τα πράγματα.
  Εχουμε τελειώσει; Σαφώς και όχι.
  Ηδη ο σουλτάνος και το επιτελείο του έχουν αρχίσει να δείχνουν κάποια πράγματα.
  Το σάπιοκαραβο που προσαραξε στην Κέα είναι μια πρώτη ένδειξη ότι θα πρέπει να προετοιμαστουμε και για τέτοιες καταστάσεις. Που σημαίνει ότι θα πρέπει να αντιδράσουμε δυναμικά με νηοψιες απο τις ειδικές ομάδες του Λ. Σ. με το που θα πλησιάζουν τέτοια πλοία στα χωρικά μας ύδατα και από κει και πέρα απαγόρευση να πιάσουν οπουδήποτε στις ακτές μας.
  Ας βολοδερνουν αιώνια μεσοπελαγα. Όποιος τους θέλει ας τους μαζέψει.
  Επίσης θα πρέπει να προετοιμαστουμε για διπλό μέτωπο στα χερσαία μας σύνορα. Πιο συγκεκριμένα στην Αλβανία ο άλλος «φίλος» μας ο Ραμα προχώρα απ ότι φαίνεται σε συνεργασία με τον Ερτογαν στην εγκατάσταση περίπου 25.000 με 30.000 λαθρο κοντά στα σύνορα μας και στα χωριά της μειονότητας. Ο στόχος διπλός. Δεύτερο μέτωπο άρα και διάσπαση δυνάμεων, και ευθεία απειλή για την ύπαρξη και το μέλλον των Ελληνικών χωριών της μειονότητας και των κατοίκων τους.
  Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ετοιμαστεί και να υλοποιηθεί άμεσως σχέδιο για το σφράγισμα των σύνορων ακόμα και φράχτης και από αυτή την μεριά και άμεσα πολλαπλά βέτο σε ότι έχει να κάνει με την Αλβανία είτε στην Ε. Ε. είτε στο Νάτο.
  Για να μην κουραζω άλλο. Δεν είναι καιρός για διχόνοιες. Σαφώς και υπάρχουν πράγματα που θα μπορούσαν να γίνουν καλύτερα. Αυτή την στιγμή όμως θα πρέπει να είμαστε όλοι ένα και να δούμε τόσο ατομικά όσο και σαν σύνολο πως θα κρατήσουμε την πατρίδα όρθια και έτοιμη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *