Ως μέρος του προγράμματος φρεγατών FDI για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, η Naval Group σχεδίασε ένα ισχυρό σχέδιο Βιομηχανικής Συμμετοχής για την ανάπτυξη νέων δυνατοτήτων στην ελληνική βιομηχανία, διατηρώντας θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης και δημιουργώντας μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη για την Ελλάδα. Αυτή η δέσμευση δεν αφορά μόνον το πρόγραμμα των φρεγατών αλλά μια ολόκληρη βιομηχανική συνεργασία.

Η Naval Group οικοδομεί ισχυρές και μακροπρόθεσμες συνεργασίες για την υποστήριξη του Πολεμικού Ναυτικού και τη συμβολή στην ανάπτυξη των ναυτικών αμυντικών δυνατοτήτων της Ελληνικής Βιομηχανίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η Naval Group υπέγραψε 5 συμβάσεις με ελληνικούς βιομηχανικούς εταίρους μεταξύ των οποίων:

• Για την Πλατφόρμα: Νέα Ελληνικά Ναυπηγεία Σαλαμίνας και Περάματος του Ομίλου Σπανόπουλου και MEVACO

• Για το Σύστημα Μάχης: AKMON, MAREL (μέσω THEMYS, του κατασκευαστή πρωτότυπου εξοπλισμού της Naval Group) και SIMON TECHNOLOGIES (μέσω THEMYS).

Η Naval Group είναι ιδιαίτερα υπερήφανη που ανακοινώνει ότι σημαντικά τμήματα της γάστρας των FDI, θα παράγονται στην Ελλάδα από τα Ναυπηγεία Σαλαμίνας του Ομίλου Σπανόπουλου. Η Naval Group ενισχύει καταλυτικά τη συνεργασία με τον Όμιλο Σπανόπουλου για μελλοντικές ναυπηγήσεις στην Ελλάδα όπως για παράδειγμα στο πρόγραμμα κορβετών ή άλλων σχεδιάσεων για το ΠΝ.

Επιπλέον, η Naval Group υπέγραψε 4 συμφωνίες-πλαίσιο με τις MILTECH, PRISMA, SCYTALIS και IDE INTRACOM ανοίγοντας τον δρόμο για μελλοντικές συμβάσεις και μακροπρόθεσμες συνεργασίες.

Μέχρι στιγμής, η Naval Group έχει υπογράψει περίπου είκοσι συμβάσεις συνολικά με δεκαπέντε ελληνικές εταιρείες από την έναρξη του προγράμματος FDI HN τον Μάρτιο του 2022.

Επιπροσθέτως, όλες οι ελληνικές εταιρείες που έχουν επιλεγεί, θα ενσωματωθούν στην εφοδιαστική αλυσίδα της Naval Group και θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε άλλα προγράμματα και μελλοντικούς διεθνείς διαγωνισμούς, αυξάνοντας έτσι τις δυνατότητές τους καθώς και το πιθανό οικονομικό τους όφελος και προβολή στην παγκόσμια ναυτική αγορά.

Ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ γαλλικών και ελληνικών βιομηχανιών Πέρα από τη Naval Group, το πρόγραμμα FDI υποστηρίζει την επένδυση στην Ελλάδα πολλών γαλλικών ναυτικών εταιρειών για την ανάπτυξη συνεργασιών με την ελληνική βιομηχανία, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία και θέσεις εργασίας για τις επόμενες δεκαετίες.

Το πρόγραμμα FDI προώθησε ήδη την προσέγγιση των δύο ναυτικών τομέων με τις GICAN και του ΣΕΚΠΥ (Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Πολεμικού Υλικού) με την υπογραφή συμφωνίας εταιρικής σχέσης τον Φεβρουάριο του 2020. Συγκεκριμένα, οι συμβάσεις με τη MAREL και τη SIMON TECHNOLOGIES γίνονται μέσω της THEMYS, Γάλλου υπεργολάβου της Naval Group, η οποία θα αναθέσει μέρος της παραγωγής της στην Ελλάδα. Αυτό αποδεικνύει ότι η συνεργασία με την ελληνική βιομηχανία δεν υποστηρίζεται μόνο από τη Naval Group αλλά και από ολόκληρο το ναυτικό οικοσύστημα του προγράμματος FDI.

Επιπλέον, ορισμένες από τις συμβάσεις που υπογράφηκαν δεν σχετίζονται μόνο με το πρόγραμμα FDI HN, όπως αυτό με τη VIKING NORSAFE HELLAS που θα παράγει RHIB (Rigid-Hulled Inflatable Boats) τόσο για τις ελληνικές FDI αλλά και για άλλα προγράμματα εξαγωγών. Αυτό καταδεικνύει την εμπιστοσύνη της Naval Group στους Έλληνες εταίρους της, τους οποίους η εταιρεία θεωρεί ως μακροχρόνιους συνεργάτες με τους οποίους συνεργάζεται για την οικοδόμηση του μέλλοντος της ναυτικής βιομηχανίας της Ελλάδας και της Γαλλίας.

Σε αυτή την κατεύθυνση, η Naval Group πραγματοποιεί επίσης «On Job Trainings» προς όφελος των ελληνικών εταιρειών για την ενίσχυση των δυνατοτήτων τους, σε μια προοπτική μακροχρόνιας συνεργασίας σε στρατηγικά προϊόντα που απαιτούν προηγμένες δεξιότητες για έργα υψηλής τεχνογνωσίας.

Το συνολικό έργο που αναμένεται να λάβουν οι ελληνικές εταιρείες από τη Naval Group και Thales ανέρχεται στα 60 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα προωθείται και επιπρόσθετη ανάληψη βιομηχανικού έργου σε ελληνικές εταιρείες από την MBDA. Σήμερα ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΦΕΘΑ) Νίκος Χαρδαλιάς συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη ΠΝ τόνισε σε όλες τους τις επαφές με τους Γάλλους και Ευρωπαϊους αξιωματούχους εταιρειών πως είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάληψη συμβάσεων για πρόσκτηση νέου υλικού η βιομηχανική συνεργασία με ελληνικές εταιρείες.

Είναι επίσης δεδομένο πως οι ελληνικές εταιρείες δεν θα περιοριστούν στο βιομηχανικό έργο των 60 εκατομμυρίων ευρώ αλλά θα ενταχθούν στην εφοδιαστική αλυσίδα των γαλλικών εταιρειών για συμβάσεις με άλλους πελάτες πλην της χώρας μας.

Σημειώνεται πως στο πρόγραμμα των FDI αρχικώς ήταν προγραμματισμένο οι ελληνικές εταιρείες να μην λάβουν βιομηχανικό έργο λόγω του ότι οι γαλλικές εταιρείες είχαν εξ αρχής συμπεριλάβει εταιρείες στην βιομηχανική τους αλυσίδα. Έπειτα όμως από διαπραγματεύσεις του προηγούμενου χρονικού διαστήματος οι ελληνικές εταιρείες κατάφεραν να διασφαλίσουν βιομηχανικό έργο έστω και εάν αυτό είναι μικρό δεδομένου του συνολικού κόστους του προγράμματος που ανέρχεται στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Το σίγουρο είναι πως μπήκαν τα θεμέλια για τη διεύρυνση της βιομηχανικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας.